NB I: Ezüstérmes a Fehérvár, hosszabbításban mentett pontot az Újpest

2020. június. 17., 19:32   |    

NB I: Ezüstérmes a Fehérvár, hosszabbításban mentett pontot az Újpest

Hazai pályán 3-0-ra legyőzte a Paks az OTP Bank Ligától már biztosan búcsúzó Kaposvárt a 30. fordulóban. Nyerni tudott Miskolcon a Puskás Akadémia, így versenyben van a harmadik helyért. A MOL Fehérvár FC második lett a bajnokságban. Az Újpest a 95. percben egyenlített a Mezőkövesd ellen.

OTP Bank Liga, 30. forduló:
Paksi FC–Kaposvári Rákóczi FC 3–0 (2–0)
Paks, v.: Solymosi
gólszerzők: Hahn (21., 11-esből), Haraszti (33., 69., a utóbbit 11-esből)
sárga lap: Bartha (90.), illetve Nagy T. (20.), Borbély (35.)

Paks: Holczer – Szélpál, Osváth (Szendrei, 78.), Gévay, Szabó J. (Poór, 72.) – Bertus, Windecker – Hahn (Sajbán, 61.), Szakály D., Könyves (Bartha, 61.) – Haraszti (Kulcsár, 72.)
Kaposvár: Laky – Vachtler (Nagy J., 81.), Szabó A., Nagy T. (Szakály A., 70.), Fodor (Hadaró 81.) – Bévárdi, Farkas (Trebotic, 70.), Borbély, Hegedűs D. (Úr, 73.), Pintér – Keresztes

A találkozó elejétől a sérült Böde Dániel nélkül felálló Paks irányított, több helyzetet is kidolgozott, majd egy szabadrúgás utáni kezezés miatt büntetőhöz jutott. Hahn higgadtan értékesítette a tizenegyest, a hazaiak pedig 12 perccel később megduplázták előnyüket. A Kaposvár szinte el sem jutott a rivális kapujáig, így a házigazdák megérdemelten mehettek kétgólos előnnyel a pihenőre.

A szünet után leginkább a mezőnyben folyt a játék, helyzeteket nem nagyon láthatott a közönség. A hajrához közeledve aztán egy szabálytalanság miatt – Pintér fellökte Sajbánt a tizenhatoson belül – ismét büntetőhöz jutott a Paks, ezt Haraszti értékesítette, ezzel el is dőlt a három pont sorsa.

A mérkőzésen a horvát Dinko Trebotic pályára lépéséig mindkét csapatban csak magyar játékosok szerepeltek.

MOL Fehérvár FC - Debreceni VSC 1-0 (0-0)
Gólszerző: Futács (83.)
Fehérvár: Kovácsik - Fiola (Nikolov 61.), Juhász R., Stopira, Hangya (Vinícius, a szünetben) - Houri, Pátkai (Bamgboye 61.) - Nego, Hodzic (Futács 61.), Petrjak (Kovács I. 86.) - Nikolics
Debrecen: Kosicky - Kusnyír (Bódi, a szünetben), Pávkovics, Szatmári, Barna - Bényei, Csősz (Belényesi 89.) - Kundrák (Baráth 87.), Milunovic (Szécsi 74.), Varga K. - Trujic (Adeniji, a szünetben)

Az első félóra hazai fölényt hozott, de a kapusoknak egyik oldalon sem akadt védenivalója. A félidő hátralévő részében is a Fehérvár birtokolta többet a labdát, ám a masszív debreceni védelemmel nem bírt.
Fordulást követően - az időközben eleredő esőben - megélénkült a meccs: előbb a fehérvári Juhász Roland fejelt a felső lécre, majd a legnagyobb Debrecen-helyzetnél Tunde Adeniji fejesét piszkálta ki a léc alól Kovácsik Ádám. A kieső helyen álló hajdúságiak a mérkőzés végéhez közeledve sem adták fel a biztos védekezést, támadást csak elvétve vezettek. A Vidi próbálkozott becsülettel és Futács Márkó találatával megszerezte a vezetést. A vendégek az utolsó percekre feladták addig taktikájukat, megpróbáltak támadni, de helyzetig sem jutottak, így a Fehérvár otthon tartotta a három pontot, és ezzel bebiztosította bajnoki ezüstérmét.

Diósgyőri VTK-Puskás Akadémia FC 1-2 (1-1)
Gólszerzők: Ivanovski (3.), illetve Deutsch (21.), Vanecek (48.)
Piros lap: Szolnoki (87.)
Diósgyőri VTK: Danilovic - Orosz, Polgár, Brkovic, Vági - Márkvárt (Egerszegi, 84.), Iszlai - Hasani, Molnár G. (Rui Pedro, 72.), Kiss T. (Makrai, 77.) - Ivanovski (Tabakovic, 72.)
Puskás Akadémia FC: Tóth B. - Szolnoki, Meissner, Hadzsijev, Deutsch - Slagveer (Sós, 67.), Urblik, van Nieff, Gyurcsó (Plsek, 84.) - Knezevic (Spandler, 90.), Vanecek (Nagy Zs., 84.)

Első támadásából betalált a Diósgyőr, aztán a kapufa mentette meg az álmosan kezdő felcsútiakat az újabb góltól, ráadásul két ízben a vendégek kapusának kellett védenie. A kezdeti hazai rohamok után fokozatosan kiegyenlítetté vált a játék, majd már inkább a Puskás Akadémia volt a kezdeményezőbb. Ekkor Danilovicnak egyszer bravúrral sikerült hárítania, de a félidő derekán már ő sem tudta megakadályozni az egyenlítést. A szünetig hátralévő időben maradt a vendégek fölénye, Danilovic újabb nagy védéseinek köszönhető, hogy a csapatok döntetlennel vonultak az öltözőbe. A második játékrész éppen fordítva indult, mint az első, azaz ezúttal a vendégek szereztek vezetést korán egy gyors ellenakció végén. A bekapott gól után ritmust váltott a DVTK, veszélyes támadásokat vezetett, de a felcsútiak ellenakciói is kifejezetten ígéretesek voltak, így nyílt sisakos küzdelem alakult ki. A kapusok közül Danilovicnak akadt komoly dolga, ő viszont parádézott, így neki köszönhetően nem dőlt el az összecsapás. Az utolsó 15 percben már egyértelműen a miskolci együttes akarata érvényesült, azonban fölényét nem tudta gólra váltani, de igazán helyzete sem volt annak ellenére, hogy Szolnoki kiállítása miatt megfogyatkozott az ellenfél. A DVTK kudarcával gyakorlatilag kiszállt a bronzéremért folyó versenyből.

Újpest FC–Mezőkövesd Zsóry FC 1–1 (0–0)
Szusza Ferenc Stadion, v.: Pintér
gólszerzők: Koszta (95.), illetve Pekár (66.)
sárga lap: Perosevic (78.), illetve Nagy D. (5.), Eperjesi (93.)

Újpest: Banai – Balázs B., Heris, Máté Zs., Burekovic – Onovo (Szakály P., 86.), Nwobodo – Simon K. (Calcan, 70.), Bacsa (Perosevic, 58.), Zsótér (Koszta, 71.) – Novothny
Mezőkövesd: Szappanos – Farkas, Pillár, Nesterov, Silye – Berecz, Karnyickij – Cseri (Pekár, 38.), Nagy D. (Eperjesi, 90.), Besirovic (Vajda, 72.) – Zivzivadze (Jurina, 90.)

Remek iramban kezdődött a mérkőzés, a játékosok motivációját az adta, hogy a házigazda fővárosiak a kiesés elkerüléséért, a vendég borsodiak pedig a bronzéremért küzdenek. Mindkét csapat több nagy helyzetet dolgozott ki, a legnagyobbat a 37. percben mezőkövesdi Budu Zivzivadze hagyta ki, aki másfél méterről, becsúszva nem tudott az újpesti hálóba továbbítani.

Az élvezetes első felvonáshoz képest a második félidő nem volt olyan színvonalas, többet hibáztak a csapatok, ennek ellenére Pekár László éppen ebben az időszakban juttatta vezetéshez a vendégcsapatot. A sérült csapatkapitány, Cseri Tamás helyére beállt támadójátékos előbb jobb lábbal lőtt, ezt Banai Dávid még kivédte, majd a kipattanót ballal a hálóba bombázta.

A folytatásban az újpestiek sokat tettek az egyenlítésért, az ellentámadások során a Mezőkövesdnek is voltak lehetőségei, de az újabb gólra egészen a 95. percig várni kellett. Ekkor Koszta Márk fejelt közelről a hálóba egy pontos beadást, így a június 1-jén kinevezett vezetőedző, Predrag Rogan irányításával továbbra is veretlen az Újpest.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS