Négyszer nagyobb támogatást nyújt a BL a női futballnak

2021. április. 28., 10:42   |    

Négyszer nagyobb támogatást nyújt a BL a női futballnak

Az UEFA új rendszert vezetett be a női Bajnokok Ligája finanszírozásában, amely a sorozat megújulásával, a 2021-2022-es szezontól lép életbe. Az eddigi összeg több mint négyszerese kerül majd a csapatokhoz.

Az UEFA Végrehajtó Bizottsága múlt heti döntésével megreformálta a világ legnagyobb női klubversenyének pénzügyi hátterét. Ennek értelmében 24 millió euró jut a női labdarúgásnak Európa szerte a 2021–2022-es szezontól.

Ez a jelentős növekedés annak köszönhető, hogy az UEFA átalakította a sorozatot, a változás a szponzorálás és a médiajogok központosítását is jelenti, ami jelentősen megemeli a bevételeket. E mellett az új pénzügyi elosztási modell az UEFA férfi klubversenyeinek pénzeszközeit is felhasználja a női futball fejlesztésére és az UEFA-támogatásra.

Az európai futball irányító testülete arról is döntött, hogy „szolidaritási kifizetések” útján a 24 millió euró 23%-át a BL-csapatok hazai bajnokságában szereplő többi klub között osztja szét. Ezen összeg nagysága attól függ majd, hogy az adott ligát a BL-ben képviselő csapat hogyan teljesít: minél tovább halad a sorozatban, annál nagyobb kifizetés jut a többi együttesnek is.

A 16 csapatos csoportkörig eljutó klubok 400 ezer eurót kapnak majd, legalább ötször annyit, amennyi jelenleg egy nyolcaddöntős csapatnak jár. A végső győztesnek pedig akár 1.4 millió is juthat.

Újítás még, hogy a videobírót (VAR) nemcsak a döntőben használják a következő idénytől, hanem a negyeddöntőtől kezdve minden mérkőzésen.

Az UEFA lépéseket tett versenyszabályzatának kiigazítására is. A szabályozás meg fogja védeni az anyává váló játékosokat. A következő szezon elejétől a résztvevő klubok rugalmasan módosíthatják a keretlistát a szezon során bármikor. Továbbá a következő kiírástól a klubok kiegészíthetik a keretlistákat olyan fiatal játékosokkal, akik megfelelnek meghatározott kritériumoknak. A 2022–23-as szezontól pedig egy „helyben nevelt játékos” szabályozás bevezetését tervezi az UEFA, hogy lehetőséget biztosítson az európai tehetségek számára.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS