Negyvenkilenc éve Farkas csodagólját ünnepeltük

2015. július. 22., 10:29   |    

Negyvenkilenc éve Farkas csodagólját ünnepeltük

Napra pontosan 49 évvel ezelőtt a magyar válogatottnak Angliában volt jelenése. Ekkor rendezték az 1966-os világbajnokság csoportmérkőzéseit, amelyek során Baróti Lajos együttese magára irányította a világ figyelmét, hiszen legyőzte Brazíliát. A vb négy magyar meccse közül három megtalálható az MLSZ Archív csatornában.

1966. július 13-én mutatkozott be az angliai világbajnokságon a magyar válogatott. Az a Portugália volt az ellenfél, amely a korszak egyik legjobb klubcsapatára, a Benficára épült. A többség itthon abban reménykedett, hogy a bolgárok és a portugálok előtt, a brazilok mellett tovább tud lépni Baróti Lajos válogatottja a legjobb nyolc közé. Az előzetes számítgatást azonban felborította az első mérkőzés, ugyanis a portugál válogatott, amely ellen addig, és azóta sem tudott nyerni a magyar csapat, 3-1-re győzött a manchesteri Old Traffordon. Balszerencsés mérkőzés volt, a bemelegítésnél megsérült Szentmihályi Antal – akinek korábban számos szép győzelmet köszönhetett a csapat – ezúttal kétszer is hibázott. Ezeken ment el a meccs, mert különben a magyar csapat semmivel sem maradt el tudásban ellenfelénél.

Két nappal később a címvédő brazilok következtek. Pelé, a világ valaha volt legjobb játékosa megsérült a bolgárok elleni meccsen, így kénytelen volt kihagyni a liverpooli mérkőzést. A magyar csapat nagyszerűen kezdett, már a 3. percben vezetett, Bene talált a hálóba. A 14. percben egyenlítettek a brazilok: egy szabadrúgás után lepattanó labdát Tostão a bal felső sarokba bombázott. A 65. percben a futballtörténelem egyik legszebb gólját szereztünk, Bene beadását Farkas kapásból küldte a hálóba, majd tíz perccel később Mészöly büntetőből állította be a 3-1-es végeredményt.

Ez volt a brazilok első világbajnoki veresége 1954 óta. A nemzetközi sajtó szerint az egész torna legjobb mérkőzését játszották akkor a liverpooli Goodison Parkban. Az InStat Hungary a mérkőzés felvételei alapján elkészítette a találkozó teljes elemzését (a csapatstatisztikák pdf formátumban ITT, a játékosok statisztikái ITT érhetőek el). A csodagólt szerző Farkas János 749-es InStat-indexe világklasszis teljesítmény, de Bene Ferenc, Albert Flórián, Sipos Ferenc mutatói is azt jelzik, hogy a magyar válogatott elképesztő teljesítményt nyújtott ezen a mérkőzésen.

Öt nappal később a bolgárok elleni záró csoportmeccs nem úgy kezdődött, ahogy vártuk. A 15. percben Aszparuhov révén az ellenfél szerezte meg a vezetést. A 43. percben Ivan Davidovról a saját kapujába került a labda, ezzel egyenlítettünk. Két perccel később Bene szöglete után Mészöly fordított, majd az 55. percben Bene csúsztatott Szimeonov hálójába, a magyar csapat 3-1-re nyert és továbbjutott.

Július 23-án a negyeddöntőben a szovjetek ellen kellett játszani. Már a 3. percben gólt kaptunk, Anatolij Banyisevszkij lövése után Gelei József kiejtette a labdát, Igor Csiszlenko pedig közelről bekotorta a kapuba. A második félidő elején egy újabb bizonytalanságot Valerij Porkujan is góllal büntetett. Utána már hiába szépített a sorozatban a negyedik világbajnoki mérkőzésén is gólt szerző Bene Ferenc, elúszott a meccs, a magyar csapat 2-1-re kikapott, és idő előtt távozott Angliából.

Baróti Lajos szövetségi kapitány a találkozó után azonnal lemondott, balszerencséjére a BBC magyar adásának mikrofonjába, amit aztán itthon felettébb nehezményeztek. 1930 után ez volt a második olyan világbajnokság, amelyet júliusban rendeztek, és az utolsó, ahol a magyar válogatott továbbjutott a csoportjából.

Portugália-Magyarország 3-1



Magyarország-Brazília 3-1



Szovjetunió-Magyarország 2-1


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS