Nem adható át a pályaválasztói jog

2013. október. 19., 17:36   |    

Nem adható át a pályaválasztói jog

Az MLSZ következetes szabályai betartatása kapcsán, és semmilyen esetben nem partner abban, hogy azokat kijátsszák, ezáltal befolyásolva a versenysemlegességet. Ezért nem hozott szabályaival ellentétes döntést a Szövetség a Baja-Újpest Magyar Kupa mérkőzés ügyében sem, és a jövőben a méltó körülmények megteremtését tekinti megoldásnak, nem pályaválasztói jog indokolatlan és szabálytalan átadását.

Az 1909-ben útjára indított Magyar Kupa sorozat egy nyílt versengés, amelynek presztízsét és erejét éppen az jelenti, hogy alacsonyabb osztályú csapatok is nevezhetnek, sőt, eljuthatnak akár a sorozat döntőjébe is (legutóbb az akkor másodosztályú MTK kvalifikálta magát a sorozat fináléjába, 2011-ben).

A Magyar Kupára vonatkozó szabályzatban rögzített alapelv, hogy amennyiben egy alacsonyabb osztályú együttes (Bajai LSE) magasabb ligában szereplő csapattal kerül szembe (Újpest FC), automatikusan pályaválasztó. Jelen esetben a bajai csapat azonban nem fogadhatta hazai környezetben az Újpest FC-t, mert a hatóságok nem járultak hozzá a mérkőzés – nézők előtti – bajai megrendezéséhez, a klubnál a tavalyi idényben tapasztalt súlyos rendezési hiányosságok miatt (amikor is illetéktelen személyek lepték el a pályát).

Az MLSZ Versenyszabályzata egyértelműen kimondja (34§. 1.), hogy a pályaválasztói jogról lemondani nem lehet, ez vonatkozik a kupamérkőzésekre is. Amennyiben az alacsonyabb osztályú csapat pályája nem megfelelő a találkozó lebonyolításához, akkor kijelölhet (bérelhet) alkalmas stadiont, ám ez a Versenyszabályzat és sportszerűség, a többi résztvevő klubra vonatkozó versenysemlegesség értelmében nem lehet azon létesítmény, amelyben az ellenfél játssza hazai mérkőzéseit.

Minderről a sorsolást követően az MLSZ értesítette a Bajai LSE-t, ám a csapat – a helyett, hogy a tavalyi tapasztalatokból tanulva minden előkészületet megtett volna annak érdekében, hogy hazai pályája alkalmas legyen hasonló MK-meccsekre, vagy méltó helyszín után nézett volna – a szabályzattal ellentétes szellemiségű kérelmet adott be, amelyre csak elutasító választ adhatott egy a szabályait következetesen betartó szervezet.

34.§

A pályaválasztás joga

(1) A pályaválasztói jogról lemondani nem lehet, ez a szabály a kupamérkőzésekre is vonatkozik. Bérelt pályán történő mérkőzésrendezés esetében sem lehet a pályaválasztói jogot átadni, illetve azt a (stadiont) pályát nem lehet bérelni, melyen aaz ellenfele játssza hazai mérkőzéseit.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS