Nem ért győzelmet az intenzív letámadás és a sok kapura lövés

2022. augusztus. 23., 21:43   |    

Nem ért győzelmet az intenzív letámadás és a sok kapura lövés

A Puskás Akadémia két fontos statisztikai mutatóban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott az OTP Bank 4. fordulójában, mégsem tudott három pontot szerezni a Kecskemét ellen.

A felcsútiak a letámadás intenzitását jelző PPDA-mutatóban, valamint a kapura lövések számában is a legjobb voltak a pályára lépő csapatok közül a hétvégén, ám nem voltak kellően pontosak, ezért gólokban nem tudtak a Kecskemét fölé nőni (1-1).

A PPDA statisztikai adat a letámadás intenzitásáról árulkodik, vagyis azt mutatja meg, hogy egy csapat hány passzt enged ellenfelének a támadó- és a középső harmadban, mielőtt akciót kezdeményez a labda megszerzése érdekében (a mutató tavalyi alakulásáról az első fordulót megelőző cikkünkben írtunk részletesebben). Minél kisebb ez a szám, annál intenzívebb csapat letámadása, annál nagyobb a nyomásgyakorlás (pressing) az ellenfél kapujához közel. 

A hétvégi fordulóban a Puskásé volt a legintenzívebb letámadás. A tavalyi év harmadik helyezettje 4,74 passzt engedett a Kecskemétnek, mielőtt védekező akciót kezdeményezett volna (ez egyébként kiugró teljesítmény volt a Puskás részéről, hiszen ebben a szezonban átlagban 12 a PPDA-mutatója). Az intenzív letámadás a helyzetek számában is megmutatkozott; a Puskásnak kimagaslóan sok, 26 kapura lövése volt a Kecskemét ellen, igaz végül ez sem volt elég a győzelemhez, részben azért, mert a lövéseknek csak a 26,92 százaléka ment kapura.

A letámadást alapul véve a Zalaegerszeg–Kisvárda (1–3) volt a hétvége legintenzívebb meccse, ahol a ZTE 5,11, a Kisvárda 7,7 passzt engedett a védőknek. Érdekesség, hogy a Honvéd és a Mezőkövesd volt az a két csapat, amely a legtovább kivárt, mielőtt megtámadta volna az ellenfelet, mégis nyertek a negyedik fordulóban.

15 gól, 112 kapura lövés

Az OTP Bank Liga 4. fordulójában lejátszott négy meccsen összesen 15 gól esett, amelyet 112 kapura lövésből értek el a csapatok. A Zalaegerszeget 3–1-re legyőző Kisvárda volt a legpontosabb. A tavalyi ezüstérmesnek 12 lövése volt a meccsen, melyek közül nyolc el is találta a kaput, ami 66,67 százalékos hatékonyságot jelent. A Kisvárda egyébként ezzel messze felülmúlta az eddigi teljesítményét, hiszen az eddig lejátszott négy meccsén átlagosan 37,7 százalék volt a kapura lövési hatékonysága. A Kisvárdát a Mezőkövesd (44,44%) követi a sorban, amelynek kilenc próbálkozásából négy kaput talált a Debrecen ellen, sőt, mind a négyből gól született. A harmadik leghatékonyabb csapat pedig a Mezőkövesdtől 4–2-es vereséget szenvedő Debrecen volt, amelynek 12 lövéséből öt talált kaput. A hétvégi fordulóban a Vasas volt a legpontatlanabb, amely mindössze háromszor találta el a kaput 14 lövésből (21,43 százalék). 

aassvv


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS