Női NB I: A Szegedet legyőző Honvéd „megmentette” az Újpestet

2014. május. 19., 14:59   |    

Női NB I: A Szegedet legyőző Honvéd „megmentette” az Újpestet

A Jet-Sol Liga felsőházi rájátszásának 6.fordulójában az MTK az Astrával játszott gól nélküli döntetlent, míg a Ferencváros a Viktória otthonában győzött. Az alsóházban az Újpest és a Femina nem bírt egymással, a Honvéd otthon nyert a Szeged ellen.

A Jet-Sol Liga Női Labdarúgó NB I 2013-14-es kiírásában debütáló, új bajnoki rendszernek köszönhetően, az „eredeti bajnokság” utolsó fordulójára is bőven maradtak nyitott kérdések, egyedül a Ferencváros szombathelyi vendégjátékának nem volt semmilyen tétje sem. Más kérdés, a sorsolás úgy hozta, hogy a rájátszás hatodik fordulójában éppen abban a párosításban találkoztak a csapatok, ahogy majd a helyosztókon is pályára lépnek. A női NB I nyolc csapata ősszel, valamint a tavasszal abszolvált két fordulóban előbb a 14 fordulós alapszakaszt játszotta le, majd a mezőnyt két részre osztva, következett a csapatonként 6-6 mérkőzést jelentő rájátszás. Az itt kialakult sorrend döntött a helyosztók párosításáról: a két nyert mérkőzésig (döntetlen esetén tizenegyes rúgások!) tartó párharcokban a csapatok tulajdonképpen a „páratlan helyezésekért” csatáznak majd: az MTK és az Astra vívja a bajnoki döntőt, a Ferencváros és a Viktória játszik a bronzéremért, a Femina és az UTE meccsel az 5. helyért, valamint a Szegedi AK és a Honvéd küzd az egyenes kiesés elkerüléséért.

A kedden, Diósgyőrben a MOL Női Magyar Kupát megnyerő MTK Hungária szombaton pazar környezetben, a Hidegkuti Stadion centerpályáján fogadta az Astrát. Ha a vendégcsapat nyerni tudott volna, a rájátszás végén megelőzi vetélytársát és otthon kezdheti a helyosztót – ez, pontosabban a hazai pályán vívható esetleges harmadik meccs lehetősége nem jelentett akkora kihívást a csapatok számára, hogy különösebben szaggassák az istrángot. A kilencven perc alatt az MTK-nak volt több helyzete, Méry, nagy, illetve a hajrában Pádár is eldönthette volna a meccset – de a másik oldalon Godvár is eltalálta a kapufát, illetve Megyes Ágnes is ziccerbe került, Szőcs azonban védett. A két csapat a bajnokság eddig lejátszott mérkőzésein négyszer találkozott, a mérleg két MTK, egy Astra-győzelem és egy döntetlen – ha a számokat nézzük, azt sugallják, a címvédőnek áll a zászló, azt azonban senki sem gondolhatja, hogy a futsal-bajnokságot is megnyerő Astra teljesen esélytelen. Alkalmasint ez nyomta rá a bélyegét a szombati meccsre is: Dombó János, a vendégcsapat edzője sokkal nagyobb stratéga annál, minthogy ne a bajnoki döntőt modellezte volna, már a látszólag tét nélküli meccsen is. A Ferencvárosnak és a Viktóriának nem csak egymással, de az „elemekkel” is meg kellett küzdenie a Király Sportcentrum özönvíz áztatta pályáján. Mindkét csapatból rengeteg ász hiányzott, a Fradiban Németh kapus mellett Benak, Rudán, Giovanna, Zeller és Kaján sem lépett pályára, míg a Viktóriából Földesi kapus, Marsai, Németh Loretta, Szakonyi és Tóth Alexandra is hiányzott. A tisztességesen „letudott” meccsen végül a hajrában, Vőfély Noémi gólja döntött, a zöld-fehérek védője reagált a leggyorsabban egy kapu előtti kavarodásban, és a hálóba lőtte a Ferencváros győztes gólját.

A Budapest Honvédnak az utolsó fordulóban nem volt már esélye arra, hogy elkerüljön a nyolcadik helyről – viszont „királycsináló” lehetett: ha királynak tekintjük azt, aki a 6. helyen befejezve a bajnokságot, biztosan elkerüli a kiesést. Az utolsó forduló előtt a Feminát fogadó UTE egy ponttal előzte meg a SZAK-ot, az azonos pontszám viszont szegedi előnyt jelentett. Így például, amikor Staar Gabriella korán, a 3. percben született gólját az első félidő közepén Zimányi Kovács Anikó kiegyenlítette, Újpesten pedig (Hegyi és Tasnádi találataival) 2-0-ra vezetett a Femina, a Szeged állt a 6. helyen. Aurora Seranaj szép egyéni akcióból lőtt gólja (2-1 a Honvédnak) ismét az UTE-t „hozta helyzetbe, sőt a 2. félidő elején Újpesten Dohány és Kiss Fanni góljaival egyenlített az Újpest, amely ezzel visszavette a 6. helyet. Igen ám, de Kispesten, a Bozsik Stadionban Papp Dorina egyenlített, ezzel a Szeged ismét csak egy gólra volt a 6. helytől – úgy, hogy azt az egy gólt akár a Femina, vagy a Szeged is szerezhette. Az újpesti Durkó Zita 11-est is hibázott, fenntartva a szegediek esélyét, de a mattot végül Staar Gabriella gólja adta a 85. percben. Nyert a Honvéd 3-2-re, miközben Újpesten még mindkét csapat eltrafálta a keresztlécet – ez azonban nem számított, az UTE már vereséggel is megőrizte volna 6. helyét.

A jövő hétvégén kezdődő helyosztón a Femina az Újpesttel találkozik. Érdekesség, hogy a Femina lényegesen több pontot szerzett ugyan a bajnokságban, mint vetélytársa, de a két csapat egymás elleni mérlege roppant szoros: három döntetlen mellett egy Femina győzelem, igaz az 1-0-ra megnyert találkozón is a 90. percben szerezte Horváth Hanna a rákospalotaiak győztes gólját. A Szegedi AK a Budapest Honvéd elleni meccsen igyekszik majd megszerezni a 7. helyet. A páros első mérkőzését, még augusztusban, 9-2-re (!) nyerte meg a SZAK, azóta viszont mindhárom meccsen a Honvéd nyert – kiegyensúlyozott párharcra van kilátás.

Jet-Sol Liga, rájátszás, 6. forduló
Felsőház
MTK Hungária – Astra HFC 0-0
Viktória-Trend Optika FC – Ferencváros 0-1 (0-0)
Alsóház
Újpesti TE – 1. FC Femina 2-2 (0-2)
Budapest Honvéd – Szegedi AK 3-2 (2-1)

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS