Női U17: reményt ad a válogatott sikere

2017. október. 02., 13:24   |    

Női U17: reményt ad a válogatott sikere

A Schumi Dorottya vezette női U17-es válogatott hibátlan mérleggel, kapott gól nélkül nyerte meg Eb-selejtező csoportját múlt héten, legyőzve a favorit norvégokat is.

Tavaly a női U19-es válogatott ért el nagy bravúrt azzal, hogy a dánokat is legyőzve megnyerte Eb-selejtező csoportját, most a fiatalabbak szállítottak egy nem várt bravúrt: legyőzték Norvégiát a büki selejtezőben, és a maximális kilenc ponttal, 9-0-ás gólkülönbséggel teljesítették a minitorna három mérkőzését. 

Török Gábor, az MLSZ Női Bizottságának elnöke a helyszínen izgulta végig a norvégok elleni találkozót, majd az mlsz.hu kérdésére elmondta: a magyar női labdarúgás fejlesztésének jelen fázisában nem az eredmények a legfontosabbak, egy-egy bravúr azonban erőt és reményt adhat a munkához, amelynek eredménye hosszú távon mutatkozhat meg. 

- Többször elmondtam, hogy a női labdarúgás fejlesztésének ebben a szakaszában alapvetően nem gólokban, pontokban és helyezésekben kell gondolkodnunk, hanem új finanszírozási és szabályozási keretek kialakításában, és ezzel párhuzamosan az előbb mennyiségi, majd minőségi utánpótlásképzésben - fogalmazott Török Gábor. - Ugyanakkor örömtelinek tartom, hogy a fejlesztési stratégia ötödik évében az utánpótlás korosztályokban már egyre szebb eredményeket ér el a női szakág: két éve folyamatosan mindkét korosztályos csapatunk bejutott az elitkörbe, és erre idén is van esélyünk, ráadásul olyan sikereket is fel tudnak mutatni a csapataink, amelyekre korábban nem volt példa. Tavaly az U19-es válogatott győzte le tétmérkőzésen a dánokat, most pedig az U17-esek Norvégia elleni győzelme számít történelmi sikernek. Jó érzés volt látni, hogy végre nem tapasztalható a korábbi látványos fizikai és erőnléti különbség az északi válogatottak és a mieink között, a lányok elképesztő akarattal és nagyon okosan küzdöttek egy kétségtelenül sokkal nagyobb tradíciókkal és merítési bázissal rendelkező ország válogatottja ellen. Mindig azt mondom, hogy felnőtt szinten először a 2020-as évektől várhatunk komolyabb előrelépést, és amikor egy olyan utánpótlásmérkőzést látok, mint amilyen a büki volt, akkor ez a remény egyre megalapozottabbá válik. 

Schumi Dorottya, az U17-es csapatot irányító szövetségi edző elmondta: a norvégok elleni bravúrnak voltak előjelei, mint például a tavaszi Eb-elitkörben nyújtott jó teljesítmény, illetve az elmúlt időszakban kialakult remek csapategység, valamint a lányokon jól érezhető eltökéltség, ami előrevetítette egy bravúr lehetőségét. 

- A lányok fogadkoztak, hogy megpróbálnak meglepetést okozni esélyesebb ellenfelükkel szemben - mondta a nemrég indult UEFA Pro-licences tanfolyamon is résztvevő szövetségi edző. - Nagyon várták a mérkőzést, és ennek megfelelően az első perctől kezdve mindenki óriásit küzdött a remek erőkből álló norvég válogatott ellen. Ezen a napon az egész csapat a maximumot hozta ki magából, és bár a norvégoknak megvoltak a helyzeteik, a kispadon végig azt éreztem, hogy ezen a napon nem tudtak gólt szerezni ellenünk. Voltak ugyan hullámvölgyek a játékunkban, és a végén fáradtság is gondot okozott, de mindvégig erőn felül teljesítettek a lányok, és hatalmas lelkesedésüknek is köszönhetően sikerült megtartani az előnyt. A játékosok egy része ott volt tavasszal az Eb-selejtező elitkörben, ahol az utolsó pillanatban maradtunk le az Eb-ről. Ez a csalódás akkor sokáig benne maradt a lányokban, most pedig megduplázta a bennük lévő bizonyítási vágyat, erre gondolok, amikor azt mondom, nem volt előzmény nélküli ez a siker. 

A magyar válogatott tavasszal az Eb-selejtező elitkörében küzd tovább a kontinenstornán való részvételért, de azon a tornán már nem egy, hanem három erős rivális lesz a csoportunkba. A norvégok legyőzése óriási fegyvertény, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy immár elvárás lehetne az Eb-részvétel kiharcolása. 

- Szép győzelmet értünk el, de az elvárásokkal kapcsolatban maradjunk a realitások talaján - tette hozzá Schumi Dorottya. - Tudjuk, milyen erős a bajnokságunk, hol a helyünk az európai mezőnyben, és most azt is láttuk, hogy ez a válogatott, ha jó napot fog ki, bárki ellen képes sikert elérni. Nem szabad abból kiindulni, hogy mostantól győzelmi esélyünk van a nálunk magasabban jegyzett riválisokkal szemben, mert az nem fedné a valóságot, de nagyon örülök, hogy fel tudunk mutatni egy-egy ilyen sikert. Bízom benne, hogy töretlen marad a lányok fejlődése, amihez a klubjaiktól továbbra is megkapnak minden segítséget. Ami a sorozat folytatását illeti: bízunk abban, hogy tavasszal sikerül elhoznunk az elitkör rendezését, és újra hazai pályán szerepelhetünk, mert Bükön rengeteget számított és óriási plusz erőt adott, hogy sokan szurkoltak nekünk a mérkőzéseinken.

 


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS