Orvostudománnyal a labdarúgók fejlesztéséért

2013. október. 28., 14:42   |    

Orvostudománnyal a labdarúgók fejlesztéséért

A Magyar Labdarúgó Szövetség Orvosi Bizottsága konferenciát tartott a tavalyi esztendőben a hazai labdarúgás fejlesztése érdekében elindított „Törzsizom erősítő projektjének” eddigi tapasztalatairól és eredményeiről.

Az MLSZ Orvosi Bizottsága két éve elindított egy programot, amelynek célja a hazai labdarúgók fejlesztésének segítése az orvostudomány legújabb eredményeinek felhasználásával. A törzsizomerősítő projekt kilenc hazai akadémiánál és utánpótlásképző egyesületnél kezdődött meg nyolc hónappal ezelőtt. A program kezdetén és nyolcadik hónapjának végén is elvégeztek egy-egy állapotfelmérést a játékosoknál, és ez eredmények elemzése után egyértelműen kimutatható a fejlődés a résztvevő labdarúgóknál.

A program részeként az úgynevezett "core" törzsizomzatot erősítették meg a játékosoknál, ennek köszönhetően nőtt a labdarúgók állóképessége, fizikai teljesítménye és csökkent esetükben a "nem kontakt" sérülési potenciál. A törzsizomzat ereje és szimmetriája határozza meg egy futballistánál az erő, a robbanékonyság, a gyorsaság, sőt, később a technikai tudás kifejlődését, ezért a labdarúgók fejlesztésében kulcsszerepet játszhat ezen izomzat megfelelő erősítése.

A Telkiben megrendezett konferencián Zalai Dávid a projekt tudományos megalapozottságáról tartott előadást a hazai instruktoroknak és szakembereknek, majd dr. Várszegi József és dr. Varga Péter Pál a projekt első évének eredményeit ismertette.

- A törzsizomzat fejlesztése az erőnlét alfája - mondta az mlsz.hu-nak Varga Péter Pál, az Orvosi Bizottság elnöke. - A serdülőkorban mérhető ennek a változása leginkább. Úgy gondoltuk, ha megmutatjuk, hogy az akadémiák fiatal játékosainál milyen gyors eredményeket hoz az új módszer, azzal meg tudjuk győzni a hazai szakembereket arról, hogy az erőnlét az egyik központi kérdése a modern futballnak.

A kétéves projekt - amelyet egyébként külföldi topkluboknál, például a Bayern Münchennél is alkalmaznak - tovább folytatódik, és az Orvosi Bizottság reményei szerint az élsportban elért eredmények segítségével a későbbiekben a társadalom minden szintjén felhasználják e tudományos programot.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS