Ősszel már bizonyítottak az U20-as játékosok

2016. február. 12., 12:19   |    

Ősszel már bizonyítottak az U20-as játékosok

Ősszel negyvenegy 20 éven aluli labdarúgó kapott lehetőséget az OTP Bank Ligában. Az MLSZ-elnökség e heti döntésének nyártól további ösztönző hatása lehet, így az első két osztályban összesen közel száz tehetséges fiatal folyamatos versenyeztetése várható, ami a korosztályos válogatottak merítési lehetőségeit is nagyban segíti.

Amikor az MLSZ az idény elején bevezette, hogy a központi támogatások egy részét az U20-as korosztályú labdarúgók szerepeltetése alapján osztja szét a klubok között, néhányan kétkedve fogadták a szabályozást. Azóta kiderült, hogy a fiatalok szerepeltetésének ösztönzése jó stratégiai döntés volt, jóval több utánpótláskorú labdarúgó kapott bizalmat, mint az előző években, és többen megmutatták, hogy tisztán szakmai szempontok alapján is ott a helyük csapatukban.

Az őszi 19 fordulóban jelentősen emelkedett az NB I-ben szereplő fiatalok száma, és a 20 éven aluliak játékperceinek száma is. A 2015-2016-os idényben eddig negyvenegy 1995. január 1. után született magyar futballista kapott szerepet az élvonalban, közülük tizenketten a lehetséges játékpercek legalább felét a pályán töltötték, vagyis alapemberei voltak együttesüknek. A Puskás Akadémia, a Paks, az MTK és a Vasas biztosított játéklehetőséget a legtöbb U20-as játékosnak, míg a Videoton FC és az Újpest más szempontokat helyezett előtérbe, ezért kevésbé vette figyelembe az MLSZ ajánlását. A fiatalok játékperceit vizsgálva kiderül, hogy a Vasas épített leginkább a fiatalokra, 3254 percet játszottak húsz éven aluli labdarúgói, Berecz Zsombor, Vida Máté és sérüléséig Osváth Attila is többet töltött a pályán a lehetséges játékpercek 50 százalékánál.

Bernd Storck szövetségi kapitány több nyilatkozatában is kiemelte, hogy nagyon sok tehetséges magyar fiatalt látott, mióta az országban dolgozik, de kulcsfontosságú, hogy ezek a labdarúgók megfelelő képzést, és megfelelő mennyiségű játéklehetőséget kapjanak. Hogy megérte bizalmat adni a fiataloknak, több tény is igazolja: a ferencvárosi Nagy Ádám meghatározó A-válogatott játékos lett ősszel, a debreceni Balogh Norbertet az olasz élvonalbeli Palermo szerződtette télen, Németh Márió középpályás létére a Haladás házi gólkirálya hat találattal.

nb1_2016_rajt_up|

Az új szabályozásnak köszönhetően immár nemzetközi összehasonlításban sem állunk rosszul a fiatalok szerepeltetésében. A szerb élvonal 16 csapatában összesen eggyel szerepelt több húsz éven aluli labdarúgó az ősszel a maximális játékpercek legalább felében, míg a szlovákoknál csak a legerősebb utánpótlásbázisok élvonalbeli csapatai (FK Senica, MSK Zilina, MFK Zemplín Michalovce) játszatnak rendszeresen több fiatalt, és emelik az átlagot valamivel a magyar fölé.

Az MLSZ legutóbbi elnökségi ülésén, a kedvező visszajelzéseket is figyelembe véve, folytatja a tehetséges, karrierje elején álló hazai labdarúgók játékának elősegítését. Növekszik az a pénz, amelyet a központi bevételből a csapatok ezzel összefüggésben megszerezhetnek. A másodosztályhoz hasonlóan kizárólag két fiatal (1996-ban vagy később született) hazai futballista szerepeltetése esetén jut hozzá az adott élvonalbeli klub a maximális összeghez. Ennek, hasonlóan az idei bajnokságra vonatkozó döntésekhez, amelyben a szövetség vezetése egy fiatal játékos szerepeltetését írt elő, bizonyosan további ösztönző hatása lesz. Így az első két osztályban összesen közel száz tehetséges fiatal folyamatos versenyeztetése várható, amely a korosztályos válogatottak merítési lehetőségeit is nagyban segíti.

nemeth_bobal|

Legtöbbet játszó húsz éven aluliak az OTP Bank Liga első 19 fordulójában:

Bobál Dávid (Budapest Honvéd) 1613 perc
Sallai Roland (Puskás Akadémia) 1560 perc
Nagy Ádám (Ferencváros) 1502 perc
Balogh Norbert (DVSC-Teva) 1452 perc
Németh Márió (Haladás) 1390 perc
Lenzsér Bence (Paks) 1350 perc
Berecz Zsombor (Vasas) 1253 perc
Vida Máté (Vasas) 1173 perc
Kitl Miklós (DVTK) 1073 perc
Gazdag Dániel (Budapest Honvéd) 1007 perc
Gera Dániel (MTK Budapest) 976 perc
Viczián Ádám (Békéscsaba) 948 perc

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS