OTP Bank Bozsik-program: folyamatosan nő a gyerekek száma

2013. november. 13., 14:26   |    

OTP Bank Bozsik-program: folyamatosan nő a gyerekek száma

A program Intézményi részében idén már több mint 67 ezer, az Egyesületi programban több mint 70 ezer fiatal futballozik, közülük egyre nagyobb a lányok aránya. Az MLSZ gondot fordít arra, hogy kizárólag megfelelően képzett, a modern kor elvárásainak megfelelő tudással rendelkező felkészítő edzők vehessenek részt a programban.

Az MLSZ utánpótlásképző programjának indulásakor az intézményi részben (vagyis az óvodai és iskolai programban) 27 731 gyerek focizott, egy évvel később meghaladta az 50 ezret a fiatalok száma, a 2013/2014-es tanévben pedig már 67 231 gyerek rúgja a labdát. Ezzel párhuzamosan közel megháromszorozódott a résztvevő intézmények száma: míg az indulásnál 675 intézmény adott fiatalokat a programba, mostanra 1892 intézményben focizhatnak a bozsikos gyerekek.

A program indulásakor az MLSZ különös figyelmet fordított arra, hogy a legkisebbeket, az óvodás korúakat is megszólítsa és bevonja a labdarúgásba, ennek köszönhetően pár ezerről mostanra 15 ezerre nőtt az ovisok száma, míg a lányok esetében ugyancsak megtöbbszöröződött a létszám, már 13 ezren vesznek részt az intézményi programban.

DSC_3625|

- Külön öröm, hogy egyre több az óvodás korú fiatal, és az OTP Bank Bozsik-programban résztvevő lányok száma is nagyon szépen emelkedik - mondta Majoros Attila, az intézményi program vezetője. - Ettől a tanévtől kiemelt feladatnak tekintjük, hogy ne csak bevonjuk a gyerekeket, hanem hosszú távon meg is tartsuk őket. A legtehetségesebbek átkerüljenek az egyesületi programba, de a többiek se morzsolódjanak le, hanem kedvtelésből továbbra is futballozzanak. A heti kétszer egyórás foglalkozások mellett igyekszünk olyan fesztiválokat, tornákat rendezni, amelyek garantálják a jó élményeket a gyerekeknek, és így egészen iskolás koruk végéig, s persze azután is a labdarúgás mellett tarthatjuk őket.

Az Egyesületi programban azok futballoznak, akik érvényes versenyengedéllyel rendelkeznek, azaz délutánonként a klubok edzéseit látogatják. A létszám bővülése hasonlóan látványos: az első évben 43 ezer regisztrált játékos vett részt a programban, mostanra ez a szám meghaladja a 70 ezret. A résztvevő egyesületek száma 888-ról 1182-re nőtt. Míg 2010/11-ben 3078 Bozsik-rendezvényen fociztak a fiatalok, addig a 2013/14-es idényben 7642-re nőtt a foglalkozások, tornák, fesztiválok száma országszerte.

DSC_3755|

Ezen a területen ugyancsak kiemelt cél volt a tömegbázis növelése valamint a lányok bevonása, és a számok ebben az esetben is bizonyítják, hogy jó irányba halad a program. Ugyanakkor mára a kiemelt célok között előtérbe kerül a minőségi foglalkoztatás.

A programban résztvevő fiatalok képzése életkori sajátosságaik figyelembevétele mellett zajlik, részletesen szabályozott rendszerben, egységes szakmai és pedagógiai elvek mentén. Az 5-11 évesek (Gyermek Program) évi 6-8 alkalommal, az U12-13-as korosztály tagjai (Tehetség Kibontakoztatási Program) 12 alkalommal szerepelnek tornákon. Az MLSZ a program keretein belül külön foglalkoztatja a kiemelkedő tehetségeket, edzőtáborok és kiemelt edzések alkalmával (Elitképzés) 24-30 alkalommal.

Az OTP Bank Bozsik-programban több mint 2600 UEFA-végzettségű vagy MLSZ "D" diplomával rendelkező edző foglalkozik a fiatalokkal, a szövetség gondot fordít arra, hogy kizárólag jól képzett, a modern kor elvárásainak megfelelő tudással rendelkező felkészítő edzők vehessenek részt a programban.

DSC_3851|

- Az ősz folyamán húsz megyében indultak el az újonnan kidolgozott Grassroots „C” edzői képzések, melyek célja megreformálni az 5-14 éves korosztállyal foglalkozó szakemberek szakmai és pedagógiai szemléletét. Az MLSZ továbbképzéseket, szimpóziumokat tart az utánpótlásképzés területén érintett szakembereknek, melyeken a lehető legkorszerűbb ismeretanyaghoz jutnak az edzők. A szövetség támogatásával az elmúlt két évben több mint száz magyar utánpótlásedző vett részt tanulmányúton Európa 15 országában, míg a hazai rendezésű utánpótlásképzéssel kapcsolatos konferenciákon az elmúlt egy évben belga, olasz, német, norvég, holland utánpótlás-képzési rendszereket mutattak be a vendégként meghívott külföldi szakemberek - mondta Kiss Baranyi Sándor az egyesületi program vezetője.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS