OTP Bank Liga - nem rajtolt jól a tavaszi felsőház

2016. július. 18., 10:47   |    

OTP Bank Liga - nem rajtolt jól a tavaszi felsőház

Nem volt igazán újoncok csatája a két feljutó találkozója, a pályaválasztók közül egyedül a bajnok tudott nyerni, valamint az előző idény első hét helyezettje közül is csupán a Ferencváros gyűjtötte be a három pontot a nyitányon. Az OTP Bank Liga 1. fordulójának érdekességei.

ÚJPEST FC–BP. HONVÉD FC 0-2 (0-2)
Gólszerzők: Hidi (5.), Eppel (45.)

– Az Újpest, „albérletben”, az angyalföldi Illovszky-stadionban rendezte a mérkőzést, a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadion őszi felújítása miatt.
– A lila-fehérek 2008 óta mindössze egyszer nyerték meg az első fordulóbeli mérkőzésüket, azt is idegenben, Szombathelyen (2014). Pályaválasztóként nyolc éve nem tudnak három pontot szerezni az első fordulóban.
– Nebojsa Vignjevics együttese február közepe óta nyolc hazai bajnoki találkozójából csak kettőt tudott megnyerni.
– A Bp. Honvéd 2014 márciusa óta először nyert az Újpest ellen, az előző öt meccsből kétszer kikapott (éppen a legutóbbi kettőt), háromszor pedig döntetlent játszott.
– A kispestiek az utóbbi időben mindig jó rajtot vesznek, 2013 óta sorozatban már harmadszor nyertek, méghozzá kapott gól nélkül.
– Hidi Patrik lőtte a bajnoki idény első gólját. Ezzel máris teljesítette azt a gólmennyiséget, amennyit a 2015–2016-os idényben elért.
– Eppel Márton a tizenkettedik, a Bp. Honvédban játszott bajnokiján a hatodik gólját érte el.



MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC–GYIRMÓT FC GYŐR 2-2 (1-0)
Gólszerzők: Střeštík (23., 88.), illetve Lengyel (67.), Vass (86.)

– A két újonc mérkőzött a találkozón, a Gyirmót FC története első élvonalbeli mérkőzését játszotta.
– Visszatért a 2014–2015-ös idény: akkor is döntetlenre végzett egymással a két csapat Mezőkövesden, sőt az idény gyirmóti találkozóján is aztán.
– A Mezőkövesd jobban rajtolt, mint korábbi egyetlen NB I-es idényében, a 2013–2014-esben, akkor veszített az első fordulóban az MTK ellen, s veszített az első hazai mérkőzésén a Pápa ellen is.
– Lengyel Dániel 2012 augusztusa, aki hajdanán tagja volt az 1988-1989-es korosztály sikeres ifjúsági válogatottjának, közel négy év után tért vissza az NB I-be. A gyirmóti csapatban már törzstagnak számító védő 2010. október 2. után szerzett ismét gólt a legmagasabb osztályban.
– Vass Patrik 2014. szeptember 12-én, a Pápa ellen ért el legutóbb gólt az OTP Bank Ligában.
– A Mezőkövesd csapatában pályára lépő 14 futballista közül mindössze kettő, a kapus Dombó Dávid és a középhátvéd Szeles Tamás nem szerepelt korábban az élvonalban. A gyirmótiaknál Madarász Márk és Szegi Vince volt abszolút újonc.
– A korábbi győri, majd MTK-játékos Marek Střeštík két góllal kezdte az idényt. Legutóbb márciusban, még a kék-fehérek játékosaként, a Haladás ellen duplázott.



FERENCVÁROSI TORNA CLUB–SZOMBATHELYI-SWIETELSKY HALADÁS 3-1 (3-0)
Gólszerzők: Trinks (3.), Böde (7., 36.), illetve Iszlai (52., 11-esből)

– A két csapat egymás ellen játszott az előző bajnokság első fordulójában is, igaz, akkor Szombathelyen. A Ferencváros akkor is kétgólos győzelmet aratott, igaz, csak két gólt szerezve.
– Böde Dániel két góllal (és egy gólpasszal) kezdte a bajnoki szezont. Elképesztően domináns a szerepe a bajnok támadójátékában: a múlt héten tétmérkőzésen elért mind a négy Fradi-gólban főszerepet játszott.
– A legutóbbi idény gólkirálya legutóbb a Vasas ellen, március 19-én duplázott a mostani előtt az OTP Bank Ligában. A 2015–2016-os idényben hat bajnoki meccsen ért el két gólt.
– Florian Trinks a második gólját érte el a magyar élvonalban. Az elsőt tavasszal, a Honvéd ellen lőtte.
– Iszlai Bence rúgta a szezon első tizenegyesgólját. Tavasszal egy gólt szerzett, a Honvéd ellen, ugyancsak büntetőből.
– Thomas Doll legénysége 2016-ban továbbra is veretlen a Groupama Arénában, bajnoki mérkőzésen. Némileg árnyalja a képet, hogy a tavaszi szezont két döntetlennel zárta pályaválasztóként.
– A Haladás a legutóbbi három alkalommal, ha vendégként kikapott, mindig három gólt szedett be. Ugyanakkor az utolsó három 2016- tavaszi idegenbeli meccsén hét pontot szerzett.



MTK BUDAPEST–VASAS FC 0-1 (0-0)
Gólszerző: Ádám (56. – 11-esből)

– Úgy kezdték, ahogyan befejezték. Az előző szezon utolsó fordulójában, ugyancsak Dunaújvárosban, a Vasas az MTK elleni győzelemmel harcolta ki a bennmaradást. Most ismét nyert, ismét csak kapott gól nélkül.
– A piros-kékek így sorozatban kétszer nyertek idegenben. Hasonlóra, élvonalbeli történetükben, 2011 áprilisában volt ezt megelőzően legutóbb példa.
– 2011 őszén fordult elő a mostani előtt, hogy az angyalföldiek két egymást követő idegenbeli meccsen nem kapjanak gólt. Igaz, akkor kétszer is döntetlent játszottak.
– Ádám Martin a harmadik gólját érte el az élvonalban. A 2015–2016-os idényben a Puskás Akadémia, majd az Újpest hálóját vette be.
– A tavaszi zárást is beleértve az MTK a legutóbbi három, pályaválasztóként játszott bajnoki meccsét elveszítette. Hasonlóra legutóbb 2013 augusztusában, szeptemberében volt példa.
– Arra több mint húsz éve nem volt példa, hogy az MTK három egymást követő „hazai” meccset szerzett gól nélkül elveszítsen. Persze, érdemes tekintetbe venni, hogy a kék-fehérek otthon is idegenben vannak.
– A kék-fehérek legutóbbi hét hazai meccséből haton csak az egyik csapat szerzett gólt, ha úgy tetszik, az első gól döntött. A hetedik 0-0-ra végződött.



DEBRECENI VSC-TEVA–PAKSI FC 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Takács (37.), illetve Bartha (59.)

– Négy napon belül a DVSC-Teva másodszor szerzett vezetést az első félidőben, s másodszor nem tudott nyerni ennek ellenére sem. Az Európa Liga-találkozón még rosszabbul járt, ott kikapott.
– A Paks 2013 októbere óta először szerzett Debrecenben pontot a Loki ellen.
– A DVSC-nek 2016-ban ez volt az első hazai bajnoki döntetlenje, a korábbi hét meccsből hatot megnyert. Kondás Elemér együttese lassan mint egy éve, 2015. augusztus 22 óta minden hazai bajnoki mérkőzésén szerzett gólt – kivéve, ha a Bp. Honvéd az ellenfél.
– Takács Tamás a tizenegyedik, a DVSC-Teva mezében játszott élvonalbeli bajnokiján a hatodik gólját szerezte. Még jobb a hazai mérlege: a Nagyerdei Stadionban öt bajnokin öt gólt lőtt, illetve fejelt.
– Bartha László a két csapat tavaly őszi, ugyancsak 1-1-re végződött paksi találkozóján is szerzett gólt. Egyébként ő az egyetlen, aki az OTP Bank Liga 2015–2016-os utolsó, illetve a 2016–2017-es első fordulójában is eredményes volt.
– A Paks a legutóbbi három idegenbeli bajnokiján veretlen maradt. Igaz, előtte sorozatban hatszor kikapott.
– Korhut Mihály büntetőjét a találkozó hajrájában Kemenes Szabolcs kivédte.



VIDEOTON FC–DIÓSGYŐRI VTK 1-2 (1-2)
Gólszerzők: Feczesin (2.), illetve Bognár (17., 38.)

– Ahogyan Bernard Casonival, úgy Henning Berggel is elveszítette a Videoton FC az első bajnoki mérkőzést. Ráadásul ezúttal nem idegenben, hanem pályaválasztóként.
– A találkozón a kétgólos Bognár István – már az ex-vidis Lázár Pál kiállítása után – büntetőt hibázott.
– Feczesin Róbert három gólt szerzett a Videoton FC a 2016–2017-es idényben eddig játszott hazai tétmérkőzésein. A többiek is hármat, összesen.
– A Vidi 2015. augusztus 8. óta először veszített pályaválasztóként bajnoki mérkőzést. Horváth Ferenccel veretlen maradt, de a tréner immár a Diósgyőrt irányította.
– Bognár István először szerzett egy mérkőzésen két gólt az élvonalban. S nagyon közel volt a mesterhármashoz is, az elrontott büntetőt ő maga harcolta ki.
– A Diósgyőri VTK legutóbb tizennyolc éve, 1998. november 7-én tudott nyerni a Videoton vendégeként.
– A borsodiak a 2015–2016-os idényben csak a Vasas ellen tudtak nyerni vendégként. A mostani előtt vidéki csapat ellen 2015 májusában, Nyíregyházán győztek legutóbb idegenben.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS