OTP Bank Liga: ez az ősz a Ferencvárosról szólt

2015. december. 18., 13:26   |    

OTP Bank Liga: ez az ősz a Ferencvárosról szólt

A Ferencváros óriási fölénnyel vezet az OTP Bank Liga 2015–2016-os idényének téli szünetében, ellenben a második és a hetedik helyezett között mindössze három pont a különbség. A címvédő Videoton FC egyetlen döntetlent sem játszott az idényben. A Puskás Akadémia élvonalbeli története során először áll kieső helyen az őszi idény után. Őszi érdekességek csapatról csapatra.

FERENCVÁROS (Helyezése: 1., pontszáma: 49, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: 37)

– Thomas Doll együttese minden mutatóban az ősz legjobbja, a legtöbb pontot szerezte, a legtöbb győzelmet aratta, a legkevesebb vereséget szenvedte, a legkevesebb gólt kapta.
– A zöld-fehérek november 21-i, az MTK elleni veresége lezárt egy hosszú sorozatot. Addig a csapat bajnoki veretlenségi sorozata 34 mérkőzést számlált, ennél hosszabbra csupán egyszer volt példa a klub történetében, 1931-ben és 1932-ben, amikor 36 összecsapást vívott meg vereség nélkül a gárda, s közben 22 győzelemmel, százszázalékos teljesítménnyel bajnoki címet nyert az 1931–1932-es idényben.
– A Fradi az utolsó őszi fordulóban, az Újpest ellen bukta el százszázalékos hazai mérlegét, először szenvedett vereséget tétmérkőzésen magyar csapat ellen a Groupama Arénában, s 2013. november 30. óta először veszített bajnoki mérkőzést pályaválasztóként.
– A Ferencváros 18 pontos előnnyel vezet. A magyar futball történetében eleve ritka, hogy egy csapat tízpontosnál nagyobb előnyre szert tegyen az őszi idény végéig, s még ritkább, hogy azt eltékozolja. A 2001–2002-es idény őszi zárása után az MTK Hungária 11 pontos előnnyel vezetett a ZTE előtt. Ám végül az egerszegiek nyerték meg a bajnokságot.

ÚJPEST FC (Helyezése: 2., pontszáma: 31, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: 29)

– A lila-fehérek két ponttal többet gyűjtöttek, mint az előző idény első 19 fordulójában. Az akkori 29 pont ellenben csak a hetedik helyre volt elég.
– Nebojsa Vignjevics együttese a jó idénykezdés után abszolút kétarcúvá vált: előbb 9 mérkőzésen keresztül nyeretlen maradt, majd a 12. fordulótól kezdve hét találkozón (6 győzelem, 1 döntetlen) 19 pontot szerzett.
– A szezon leggólerősebb idegenlégiósa, Mbaye Diagne 14 bajnokiján 11 gólt ért el. Még a teljes idényeket figyelembe véve sem jutott korábban soha újpesti légiós 11 gólig az NB I-ben.
– Az Újpestnek akadnak „mumusai”. Tavaly december hetedikével kezdődően kilenc bajnoki vereséget szenvedett. A Ferencvárostól, a Diósgyőrtől, a Pakstól és a Videoton FC-től is kétszer kapott ki. Szerencséjére a PMFC már nem volt ősszel a mezőnyben.

VIDEOTON FC (Helyezése: 3., pontszáma: 30, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: 48)

– A Vidi a bajnoki idényben az eddigi utolsó fordulóban érte el a legjobb helyezését, először állt a képzeletbeli dobogóra.
– A címvédő az egyedüli csapat a mezőnyben, amelyet három edző is irányított a 19 forduló alatt: Bernard Casoni, Pető Tamás és Horváth Ferenc. Közülük vitathatatlanul Horváth volt a legsikeresebb, 8 meccsen gyűjtött 18 pontja 75 százalékos teljesítmény, a második legjobb az OTP Bank Ligában vezetőedzőként dolgozó 15 szakvezetőé között. Thomas Doll előzi csak meg, aki a lehetséges 57 pontból 49-et megszerzett a Ferencvárossal (85,96 százalék).
– A fehérváriaknál csak a Ferencváros győzött többször, ellenben csupán a két újonc számlál több vereséget. 2015 bajnoka március 21. óta mindössze egy bajnoki mérkőzésen játszott döntetlent (május 16.). Érdekes: 2012. december 2. óta pályaválasztóként mindössze háromszor játszott döntetlent Vidi, az átépítésre váró Sóstói Stadionban, bajnoki mérkőzésen, utoljára 2014. november 23-án „ikszelt”.
– A Vidi a bajnokság első 10 fordulójában kilenc, a további kilencben 21 pontot gyűjtött.

vidi|

PAKSI FC (Helyezése: 4., pontszáma: 30, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: 31)

– Csertői Aurél együttese egy ponttal kevesebbet gyűjtött, mint az előző idény első 19 fordulójában. Összességében kiegyensúlyozottnak mondható a teljesítménye, de maga az edző is úgy látta, a csapat, amely az utolsó három fordulóban mindössze két pontot szerzett, elrontotta az évzárást. A Ferencváros elleni 0-5 a csapat élvonalbeli pályafutása során a legsúlyosabb hazai vereség.
– Az atomváros együttese a Ferencváros elleni két mérkőzése között tíz mérkőzésen veretlen maradt, akadt egy öt mérkőzésből álló nyerő szériája.
– 2015. március 20. óta, ebből következően a teljes őszi idényben, csak a Ferencváros tudott három pontot elvinni az idei évet is kizárólag magyar játékosokkal teljesítő Paks otthonából.
– A Fradi mindössze nyolc gólt kapott, utána négy csapat is 19 kapott góllal következik e speciális listán, köztük a Paks.

MTK BUDAPEST (Helyezése: 5., pontszáma: 29, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: 42)

– A kék-fehérek messze elmaradtak 2014–2015-ös teljesítményüktől, méghozzá elsősorban gyenge idegenbeli teljesítményük miatt.
– Pályaválasztóként minden csapatnál kevesebb találkozót (7) játszottak, ezek közül hatot megnyertek. A 630 perc alatt mindössze három gólt kaptak. László Csaba együttese 14 jövő tavaszi mérkőzése közül csak kettőre megy vidékre, a Paks (és Felcsúton) a Videoton FC vendége lesz.
– Az MTK mindössze két idegenbeli mérkőzését tudta megnyeri, az egyiket a Vasas ellen, a másikat Felcsúton. A teljes 2015-ös évben háromszor nyert vendégként.
– A kék-fehérek leghosszabb veretlenségi sorozata öt bajnoki mérkőzés volt ősszel. A fentiek ismeretében meglepő: ezen öt találkozóból négyet vendégként játszottak.

SZOMBATHELYI-SWIETELSKY HALADÁS (Helyezése: 6., pontszáma: 29, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: 12)

– Hihetetlenül sokat fejlődött a Haladás eredménysora az előző idény hasonló szakaszával egybevetve. 2015. március 8-án (akkor ért véget a 19. forduló a 2014–2015-ös szezonban) mindössze 12 pontot gyűjtve az utolsó, a tizenhatodik helyen állt az OTP Bank Ligában. A gólkülönbsége 10-27 volt, szemben a mostani 17-19-cel. A változás egyik vezéralakja az Év játékosának választott Király Gábor.
– A Haladás július 25. és október 31. között 13 bajnokiból hatot is 1-0-ra nyert meg.
– A vasi zöld-fehérek idegenben jobban szerepeltek, mint pályaválasztóként. Hét kapott góljuknál csak a Ferencváros mutatója jobb.
– A Haladás az első hét fordulóban produkálta a legjobb szériát, ekkor tizennégy, a következő hatban hét, végül az utolsó hatban nyolc pontot gyűjtött.

haladas|

DVSC-TEVA (Helyezése: 7., pontszáma: 28, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: 35)

– A Loki az elmúlt években egyszer sem várta a mezőny második felében állva a téli szünetet. Ebből kiindulva csalódás a csapat szereplése, ugyanakkor ildomos hozzátenni, hogy mindössze három pontnyira áll a második helyen lévő Újpesttől. Az tény, hogy az előző idényben hét ponttal többet gyűjtött az első 19 fordulóban, mint most, ez nagy különbség.
– A DVSC hazai mérlege az elmúlt években kiemelkedő volt, most nem az. Pályaválasztóként még a mérkőzései felét sem nyerte meg, tízből négyen győzött. (A teljes szezonokat nézve, 2014–2015-ben a hazai meccsek kétharmadát nyerte meg, 2013–2014-ben és egy évvel korábban is 15/11, a veretlenül megnyert bajnoki cím idényében 15/12 volt a mérlege.)
– Kondás Elemér csapata augusztusban négy fordulóban egyszer nyert, háromszor kikapott, az volt a legrosszabb periódusa. Ugyanakkor az idény derekán sorozatban nyolc találkozóján veretlen maradt. Meglepő, de mindössze egyszer fordult elő, hogy egy megnyert bajnokit követő fordulóban újra nyerjen a Loki.
– Ahogyan a magyar csapatok nemzetközi kupaidényében, a bajnokságban is a DVSC-Teva szerezte egy mérkőzésen a legtöbb gólt. Az ősz rekordja a Békéscsaba elleni hazai 7-0 volt.

BUDAPEST HONVÉD (Helyezése: 8., pontszáma: 24, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: 13)

– Még a Honvéd szurkolói közül is csak kevesen gondolják, hogy akad olyan faktor, amely alapján abszolút pozitív a csapat őszi szereplése. Ugyanakkor az előző idény első 19 fordulójánál sokkal jobban szerepelt a gárda, 11 pont a javulás.
– A kispestiek az első hét fordulóban mindössze egy vereséget szenvedtek, csak Pakson kaptak ki. Ugyanakkor október elejétől öt fordulón át mindössze egyetlen pontot csíptek el.
– 2015-ben a Bozsik Stadionban csak fővárosi klub tudott nyerni a Honvéd ellen. Tavasszal az MTK, ősszel az Újpest és a Vasas.
– Ősszel folytatódott a tavaszi tendencia. Ha vendégként legalább két gólt tudott szerezni a Honvéd, megnyerte a mérkőzést. Áprilisban 3-1-re nyert Szombathelyen, ősszel pedig 4-1-re Békéscsabán és 3-0-ra Felcsúton.

DIÓSGYŐRI VTK (Helyezése: 9., pontszáma: 20, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: 33)

– Messze elmarad a diósgyőriek teljesítménye az előző idényben látottól. Óriási a különbség a megszerzett pontszámokat tekintve a 2014–2015-ös és a 2015-2016-os DVTK között, hozzá kell tenni, hogy játékosállományban is jóval erősebb volt az előző idény Diósgyőrje.
– Az idény után menesztett Bekő Balázs együttese öt győzelmet aratott ősszel, ebből csak az utolsó, a Békéscsaba elleni volt legalább kétgólos.
– Egyetlen csapat mérkőzésén sem változott olyan gyakran (különösen az ősz első felében) az eredmény a hajrában, mint a borsodiakén.
– Szeptember 19. után már csak egy hazai meccsét nyerte meg a DVTK, az utolsót, a Békéscsaba ellenit. Mindazonáltal a piros-fehérek a pontjaik háromnegyedét pályaválasztóként gyűjtötték.
– A DVTK szeptember 19-től kilenc bajnoki mérkőzéséből csak egyet nyert meg.

dvtk|

VASAS SC (Helyezése: 10., pontszáma: 16, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: –)

– A mezőny egyik újonca az idény második felének nagy részében a kiesőhelyek egyikén toporgott, az őszi zárás után is azonos pontszámmal áll a tizenegyedik helyezett Puskás Akadémiával. Legjobb helyezése az ötödik forduló utáni nyolcadik volt.
– A piros-kékek hazai pályán december elejéig csak a Videoton FC ellen nyertek, illetve szereztek pontot. Utána ellenben megnyerték az utolsó két meccsüket a Fáy utcában, így javítottak a mérlegen.
– Vendégként augusztus 8. és szeptember 26. között négy találkozón hét pontot gyűjtöttek.
– Szanyó Károly irányításával 12 mérkőzést játszottak a piros-kékek, ez idő alatt 10 pontot szereztek. Az utolsó hét őszi meccsen Simon Antal dirigált, 6 pontot gyűjtve a gárdával.

PUSKÁS AKADÉMIA FC (Helyezése: 11., pontszáma: 16, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: 24)

– A története harmadik élvonalbeli idényében szereplő felcsúti együttes alaposan elmaradt a várakozástól, annak ellenére, hogy a klubvezetés a tabella első harmadába várta az együttest az idény végére. A 2013–2014-es idényben 20, 2014–2015-ben 24 pontot gyűjtött az első 19 fordulóban. Most tizenhatot.
– Noha kiesőhelyen áll az akadémia legénysége, mindössze négy mérkőzésen maradt gól nélkül. Ilyen tekintetben csak a Ferencváros (3) teljesített jobban nála, ugyancsak négy találkozón maradt gól nélkül az Újpest és némi meglepetésre a Diósgyőr.
– Robert Jarni együttese augusztus 1. után már csak a Vasast tudta legyőzni. Igaz, az angyalföldieket kétszer is.
– A Pancho Arénában tíz, vendégként hat pontot szerzett a csapat. Idegenben tíz meccséből ötször (!) is két gólt szerzett, de ezek közül csak a Vasas elleni találkozón, az Illovszky Stadionban tudott győzni.

BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE (Helyezése: 12., pontszáma: 12, pontszáma a 2014–2015-ös idényben a 19. forduló után: –)

– Az újonc lila-fehérek csak az első forduló után nem álltak kiesőhelyen, noha akkor is vereséget szenvedtek. Ahogyan a listavezető Ferencváros minden faktorban a legjobb, a sereghajtó Békéscsaba a leggyengébb. A legkevesebb győzelmet aratta (holtversenyben a Puskás Akadémiával), a legtöbb vereséget szenvedte (holtversenyben a Vasassal), a legkevesebb gólt szerezte, s a legtöbbet kapta.
– Hazai pályán nyolc, vendégként mindössze négy pontot szerzett. Mindkettő negatív rekord a bajnokságban.
– Három győzelméből kettőt a közvetlen rivális Puskás Akadémia ellen ért el. A harmadikat a Videoton FC-vel szemben.
– Békéscsabán mindössze két bajnoki találkozón, a Vasas és a Haladás ellen nem szerzett gólt. Kétszer, a DVSC-Teva és a Paks ellen, noha vezetett, két szerzett gól sem volt elég a pontszerzéshez. Mindkét esetben a 90. percen túli góllal kapott ki. Ha 75 percesek lennének a meccsek, az Előre stabil középcsapat lenne, kapott góljai több mint egyharmadát (15-öt) ugyanis a mérkőzések utolsó 15 percében kapta, miközben összesen egyszer volt eredményes ebbe a periódusban az ősz folyamán.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS