OTP Bank Liga: Harmadszor bajnok a Videoton FC

2018. május. 27., 21:52   |    

OTP Bank Liga: Harmadszor bajnok a Videoton FC

Megszerezte története harmadik bajnoki címét a Videoton FC labdarúgócsapata azzal, hogy az OTP Bank Liga vasárnapi, 32. fordulójának zárómérkőzésén 2–0-ra legyőzte a címvédő Budapest Honvédot, Felcsúton.

Az 1941-ben alapított Videoton FC 2011 és 2015 után lett ismét bajnok. A klub a következő idényben a Bajnokok Ligája selejtezőjében lesz érdekelt, a Ferencváros ezüstérmesként, az Újpest kupagyőztesként biztos résztvevője az Európa Liga selejtezőjének, a harmadik induló a Debrecen, Honvéd, Paks hármasból kerül ki.

OTP Bank Liga, 32. forduló
Videoton FC–Budapest Honvéd FC 2–0 (1–0)
Felcsút, v.: Andó-Szabó
gólszerzők: S. Scepovic (27.), Nikolov (79.)
sárga lap: Pátkai M. (8.), Hadzic (58.), Kovács I. (66.), Nikolov (81.) illetve Heffler T. (26.), Lanzafame (91.)

Videoton: Kovácsik - Nego, Juhász R., Vinícius , Stopira - Pátkai, Hadzic, Nikolov - Kovács I. (Varga J. 77.), Lazovic (Fiola 88.), S. Scepovic (M. Scepovic 67.)

Honvéd: Gróf - Holender, Baráth, Kosút, Bobál D., Kukoc (Danilo 63.) - Banó-Szabó (Májer 75.), Pölöskei Zs. (Szendrei 88.), Heffler T. - Lanzafame, Eppel

A két csapat előzőleg 99-szer mérkőzött meg egymással és a Honvéd 46-szor, a Videoton 35 alkalommal nyert, míg 18-szor megosztoztak a pontokon. Ez volt tehát a századik bajnoki találkozójuk.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt - a tavalyi pontvadászat utolsó fordulójában - játszott egymással "aranyrangadót" a két együttes, akkor a Bozsik Stadionban a fővárosiak 1-0-ra nyertek Eppel góljával és bajnokok lettek. Most is az aranyérem volt a tétje a két csapat rangadójának, igaz, ezúttal csak a Videotonnak volt esélye a bajnoki címre, a Honvéd a harmadik helyért áll harcban.

Ennek megfelelően nagy várakozások előzték meg a találkozót, főként hazai oldalon. A székesfehérváriak ideiglenes otthonául szolgáló felcsúti Pancho Aréna környékén már órákkal a meccs előtt rengeteg piros-kékbe öltözött fehérvári szurkolót lehetett látni, már-már karneváli hangulatban, holott Marko Nikolic vezetőedző napok óta azt hangsúlyozta minden fórumon, hogy "nem karneválra készülünk, hanem egy nagyon nehéz találkozóra".

A mérkőzés eleje az ő várakozásait igazolta, hiszen a Videoton többet birtokolta a labdát, de igazi helyzetbe nem került. Stopira bal oldali beadása ugyan alig kerülte el a kapu bal alsó sarkát, de az első negyedórában más veszélyt nem lehetett feljegyezni.

A vendégek öt védővel a biztos védekezésre helyezték a hangsúlyt, mégis csak közelről figyelték, ahogy Lazovic a 25. percben egy remek kiugratást követően egyedül tört Gróf kapujára, de a kapus védeni tudott. Két perc múlva már ő sem tudott segíteni: Pátkai remek csellel csapta be védőjét az alapvonal közelében, beadását Stefan Scepovic rúgta a hálóba. A 32. percben megint a vendégkapus volt főszerepben, amikor Stopira távoli bombáját piszkálta ki a bal felső sarokból. Az első ígéretes Honvéd-helyzet Lanzafame előtt adódott a 40. percben, ám az olasz csatár 15 méteres lövése néhány méterrel elkerülte a hazai kaput. Az első félidőt Lazovic kaput alig elkerülő szabadrúgása zárta.

A második félidő két vendéglehetőséggel kezdődött, majd sokáig csak mezőnyjáték zajlott, a kapuk nem forogtak veszélyben. A Videoton a bajnoki címet jelentő vezetését őrizte, míg a Honvéd az egyenlítésért küzdött. A 71. percben először került helyzetbe a második játékrészben a hazai csapat, amikor Nego beadását Pátkai bombázta a jobb felső sarokra, Gróf azonban védeni tudott. A 79. percben eldőlt a mérkőzés és a bajnoki cím is: Pátkai passzát Nikolov lőtte a vendégkapus alatt a hálóba. A hátralévő időben a székesfehérváriak már a találkozó végét várták, aztán elkezdődhetett a bajnoki fieszta.

Ferencvárosi TC–Diósgyőri VTK 4–0 (2–0)
Groupama Aréna, v.: Berke
gólszerzők: Böde (9.), Paintsil (20., 94. - a másodikat 11-esből), Hajnal (86.) 
sárga lap: Botka (36.), illetve Busai (12.), Nagy T. (50.), Ugrai (61.)

Ferencváros: Dibusz - Botka, Blazic, Spirovski, Pedroso - Gorriarán (Hajnal, 81.) - Lovrencsics G., Varga R. (Nagy D., 64.), Paintsil, Bőle (Priskin, 69.) - Böde

Diósgyőr: Rados - Nagy T., Brkovic, Tamás M., Bárdos - Hasani (Forgács, 77.) - Vela (Sesztakov, 50.), Busai, Kocsis G., Ugrai - Bacsa (Szarka Á., a szünetben)

A kezdés előtt a hazai közönség a szombaton tizennyolc év után bajnoki aranyérmet nyert ferencvárosi vízilabdázókat ünnepelte, akik a pályán tiszteletkört tettek a trófeával.

Ilyen felvezetést követően a vendéglátók rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést, és a 20. percben már két góllal vezettek. A lényegesen aktívabb ferencvárosiak közül előbb Böde Dániel lőtte, majd 11 perccel később Joseph Paintsil fejelte a labdát a kapuba. A miskolciak mezőnymunkával igyekeztek megnehezíteni a házigazdák dolgát, de védelmük közel sem zárt biztosan, támadásra pedig egyáltalán nem futotta az erejükből. A folytatásban a fővárosiak nyugodtan szőtték akcióikat, Ivan Rados, a diósgyőriek kapusa többször avatkozott játékba, még bravúros védést is bemutatott.

Paintsil kihagyott ziccerével indult a második félidő, amelyben közepes iram mellett végig a hazaiak irányították a játékot. Gólhelyzetig azonban ritkán jutottak, és a befejezéseknél nem koncentráltak megfelelően. Rados továbbra is megbízhatóan játszott, de nem állították nehéz feladat elé a ferencvárosiak. A 86. percben a cserember Hajnal Tamás volt eredményes, aki Paintsil lapos centerezését emelte a kapuba hét méterről. Hajnal a harmadik mérkőzését játszotta a bajnoki idényben, legutóbb fél éve lépett pályára. A végeredményt a mezőny legaktívabb játékosa, Paintsil állította be, aki a 94. percben értékesítette azt a büntetőt, amit az ellene elkövetett szabálytalanság miatt ítéltek meg.

A Ferencváros – amely Balmazújvárosban játszik az utolsó fordulóban – házigazdaként veretlenül, 13 győzelemmel és négy döntetlennel zárta a bajnoki szezont. A DVTK a forduló előtt még bennmaradást érő helyen állt, vereségével – valamint közvetlen riválisai, a Balmazújváros és a Vasas győzelmével – azonban sereghajtó lett.

Debreceni VSC–Puskás Akadémia 1–1 (0–1)
Nagyerdei Stadion, v.: Bognár     
gólszerzők: Tabakovic (57.), illetve Radó (10.)     
sárga lap: Varga K. (76.), Tabakovic (84.), Bódi (90.), illetve Márkvárt (35.) Klinar (38.), Hegedüs (84.)     
piros lap: Bacelic-Grgic (63.)     

DVSC: Nagy S. - Bényei, Szatmári, Mészáros, Ferenczi - Bódi, Kusnyír (Takács, 75.) Tőzsér, Varga K. - Sós (Berezcki, 46.) Tabakovic 

Puskás Akadémia: Hegedüs - Klinar, Heris, Spandler, Trajkovski - Bacelic-Grgic, Balogh B. - Molnár G. (Madarász, 66.), Márkvárt, Radó (Perosevic, 75.) - Henty (Latifi, 79.) 

Hamar, már a 10. percben vezetéshez jutott a Puskás Akadémia a felhőszakadás miatt az eredeti kiíráshoz képest egy órával később kezdődött mérkőzésen. A folytatásban is a vendégek játszottak fölényben, több hatalmas gólszerzési lehetőségük is volt, míg a debreceniek alig jutottak el a felcsútiak kapujáig.     

A második játékrészt is a Puskás kezdte jobban, a vendégek rövid idő alatt eldönthették volna a három pont sorsát, ám Radó és Henty is hatalmas helyzeteket hagyott ki. A debreceniek egyenlítő találata a játék képe alapján meglepetés volt, Bacelic-Grgic kiállítását követően viszont már a DVSC játszott fölényben. Sorra alakította ki a helyzeteket, Hegedüsnek többször is bravúrral kellett védenie, újabb gól azonban már nem született a mérkőzésen.

Vasas FC–Swietelsky-Haladás 1–0 (0–0)
Szusza Ferenc Stadion, v.: Iványi
gólszerző: Pavlov (91.)
sárga lap: Egerszegi (28.), Barczi (49.), Hangya (84.), Vogyicska (88.), illetve Bosnjak (19.), Rácz (44.), Ramos (48.), Kovács L. (53.), Halmosi (58.),

Vasas: Nagy G. - James (Vaskó, 77.), Benes, Ristevski - Murka (Vogyicska, 68.), Egerszegi, Vida, Hangya - Ádám M. (Pavlov, a szünetben), Gaál, Barczi

Haladás: Király - Jancsó (Schimmer, 59. - Grumic, 72.), Wils, Kolcák, Bosnjak - Kovács L., Jagodics - Németh Márió, Rácz (Williams, a szünetben), Halmosi - Ramos

Viszonylag élénk tempóban kezdtek a csapatok, a szombathelyiek ragadták magukhoz a kezdeményezést. Később a Vasasnak volt több kapura lövése, majd a hajrában alaposan visszaesett a színvonal, felépített támadásaikat a tizenhatoshoz érve rosszul fejezték be a csapatok.

A második félidőben többet birtokolták a labdát az angyalföldiek, többször próbálkoztak, mint ellenfelük, a hajrában egy alkalommal a kapufát találták el, majd a 91. percben Hangya beíveléséből Pavlov befejelte a győztes gólt. Így a bennmaradásért zajló küzdelemben a fővárosi csapat helyzete kicsit javult, a Haladásé pedig némileg romlott.

Mezőkövesd Zsóry FC–Újpest FC 0–1 (0–1)
Mezőkövesd, v.: Kassai
gólszerző: Pauljevic (11.)
sárga lap: Katanec (14., 82.), Iszlai (59.), illetve Pauljevic (64.)
kiállítva: Katanec (82.)

Mezőkövesd: Dombó - Farkas, Hudák, Katanec, Vadnai - Iszlai (Misák, 75.), Szeles, Bognár (Lázár, 76.) - Cseri, Novák (Szalai, 63.), Drazic

Újpest FC: Gundel-Takács - Balázs B., Kálnoki-Kis, Burekovic, Szűcs (Zsótér, 65.) - Bojovic, Onovo, Pauljevic, A. Diallo, Cseke - Novothny (Pávkovics, 93.)

Agresszíven kezdett az Újpest, majd egy potyagóllal vezetést is szerzett. Pauljevic az alapvonal közeléből, balról gyengén középre adott, a jobb kapufánál érkező labdára Dombó rávetődött, de az a hóna alatt becsúszva a kapuba gurult. Vezetése tudatában visszavett a tempóból a fővárosi csapat, s a szünetig komolyabb helyzet egyik oldalon sem alakult ki.

A fordulást követően a hazaiak játszottak gólratörőbben, de nem sikerült bevenniük Gundel-Takács kapuját. Az Újpest – amelyet szurkolói folyamatosan éltettek a "Kupagyőztes, kupagyőztes" rigmussal – tartotta előnyét. Kuttor Attila vezetőedző a hajrára cserékkel frissítette csapatát, de ez sem használt, a helyzeteket nem sikerült értékesíteni. Az utolsó percekre ráadásul meg is fogyatkozott a Mezőkövesd, Katanec ugyanis megkapta a második sárga lapját.

Paksi FC–Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 0–1 (0–0)
Paks, v.: Solymosi
gólszerző: Rus (91.)
sárga lap: Báló (6.), Lenzsér (88.), Fejes (91.), illetve Maiszuradze (78.)

Paksi FC: Rácz G. - Kulcsár D., Lenzsér, Fejes, Báló - Simon Á. (Nagy R., 78.) - Haraszti, Bertus (Papp, 68.), Kecskés, Bartha - Hahn (Szakály D., 78.)

Balmaz Kamilla Gyógyfürdő: Horváth L - Habovda, Rus, Tamás, Uzoma - Vajda (Erdei, 79.), Sigér, Batarelo (Zsiga, 68.), Maiszuradze - Arabuli, Rudolf (Kamarás, 85.)

Az élvonalbeli tagságának meghosszabbításáért küzdő Balmazújváros kezdte támadóbb felfogásban a mérkőzést, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani a szervezetten futballozó paksiak ellen. Negyedóra elteltével visszaesett az iram, így a szünetig jószerivel mezőnyjátékot láthattak a nézők – leszámítva két paksi lehetőséget a játékrész hajrájában.

A folytatásban a Paks futballozott veszélyesebben, mégis a vendégek jártak közelebb a gólhoz, ugyanis Sigér egyszer a jobb kapufát találta el. Hiába volt fontos mindkét csapat számára a három pont megszerzése, a hajrában egyik sem tudott újítani. Ennek ellenére a Balmazújváros örülhetett a lefújáskor, mert Rus 25 méteres szabadrúgásból hatalmas gólt lőtt a hosszabbítás perceiben.

 


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS