OTP Bank Liga: 10 forduló után 200 gólnál járnak a csapatok

2023. október. 27., 18:22   |    

OTP Bank Liga: 10 forduló után 200 gólnál járnak a csapatok

Az alábbi elemzésben az NB I első 10 fordulójában szerzett gólokat vizsgáltuk meg alaposabban. Az eddigi fordulók során kereken 200 gól született, ezek közül (az öt öngólt leszámítva) 90 esett az első, míg 105 a második félidőben.

Az eddig lejátszott 59 mérkőzésen szerzett 200 gól azt jelenti, hogy mérkőzésenként közel 3,4-es átlagot produkáltak a csapatok. A legtöbb gólt az éllovas Ferencváros szerezte (30), a legkevesebbet a Kisvárda (9).

Az első ábrán látható, hogy mennyi gól született a mérkőzés egyes periódusaiban (az öngólokat nem számítva). A mérkőzések első félidejének közepén (15. és 30. perc között) született a legkevesebb gól a rendes játékidőben, míg érdekes módon a mérkőzések második félidejének közepén (60. és 75. perc között) született a legtöbb találat. Meglehetősen sok gól született a félidő utolsó harmadában, de összességében a második félidők voltak gólban gazdagabbak.

Az alábbi ábrán a magyar és külföldi játékosok által szerzett gólok száma látható.

Miközben a liga összességében meglehetősen kiegyenlítettnek mondható a gólszerzők nemzetisége szerint, az egyes csapatok esetében nagy különbségeket tapasztalhatunk. A Paks és a Kecskemét az egyedüli olyan csapatok, amelyek góljait csak magyar játékosok szerezték. Ilyen tekintetben még az MTK emelkedik ki a mezőnyből, ahol minden 10 gólból 9-et magyar játékos szerez átlagosan. A negyedik legtöbb magyar góllal büszkélkedő csapatnak, a Zalaegerszegnek, már csupán a góljai felét szerezték hazai játékosok. A lista másik oldalán a Puskás Akadémia és a Kisvárda áll, akik esetében a góljaik többségét túlnyomó részben külföldi játékosok szerezték. Az alábbi ábrán látható az egyes csapatok szerzett góljainak megoszlása hazai-légiós összevetésben.

A legtöbb gólt azonban magyar játékos szerezte, Varga Barnabás személyében, ő 8-szor talált be az ellenfelek kapujába. Összesen 53 magyar és 49 légiós játékos volt eredményes, azonban a 15 legtöbb gólt szerző játékos között csupán 6 magyart találunk.

Az alábbi ábrán a legalább 5 gólt szerző játékosok lövéstérképe látható. Varga Barnabás szinte csak a 16-oson belülről próbálkozott, és minden gólját büntetőterületen belülről szerezte. Windecker József összes próbálkozása a kapuval szemben lévő területről történt, és ugyan próbálkozott távolabbról is, mindegyik gólja az 5-ösön belülről vagy annak közvetlen közeléből érkezett. A megjelenített játékosok közül csak Stefan Drazic és Antonio Mance büszkélkedhet olyan góllal, amit a büntetőterületen kívülről szerzett.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Tatai József bízik a Veszprém újabb Magyar Kupa-sikerében
Bajnokságok / Kupák
Nagy hajrába kezdett a ZTE, Könyves-rekord 35 évesen
Bajnokságok / Kupák
Idegenbeli sikerek a futsal NB I-ben, izgalmas lesz a rájátszás vége Frissült

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS