OTP Bank Liga: nem lehet elégedett a középmezőny eleje

2016. május. 11., 14:38   |    

OTP Bank Liga: nem lehet elégedett a középmezőny eleje

Három olyan csapat végzett az OTP Bank Liga 4-6. helyén, amely a bajnokság egy bizonyos, nem is rövid szakaszában jó eséllyel pályázott a dobogós helyezésre vagy/és a nemzetközi kupaindulásra. A három közül talán a Haladás szereplése keltette a legnagyobb meglepetést, az Újpest okozta híveinek tavasszal a legnagyobb csalódást.

A negyedik helyezett MTK-nak jó esélye volt arra, hogy akár másodikként zárja az idényt, ám az utolsó három fordulóban kikapott a Puskás Akadémiától, a rivális Videoton FC-től és a Vasastól is. A kék-fehérek az utolsó négy fordulóban mindössze egy pontot szereztek. Teodoru Vaszilisz, aki a tavaszi idény előtt vette át a csapatot László Csabától, okkal panaszkodott arra, hogy a hajrára szinte elfogytak a csatárai, együttese e szezonbeli utolsó 270 percében egyetlen gólt sem szerzett.

A kék-fehérek ezt az idényt is „albérletben” játszották végig, ősszel kizárólag a Fáy utcában szerepeltek rendezőként, tavasszal meccseik többségét Dunaújvárosba vitték. Ezért is hangsúlyozandó, hogy kiváló „hazai” mérleget produkáltak. Harmincnyolc pontot szereztek, 12 győzelmüknél többet csak a Ferencváros számlál, mindössze nyolc kapott góljuk kiemelkedően a legkevesebb a mezőnyben. Ehhez képest a vendégként gyűjtött 13 nagyon kevés.

Az MTK – még László Csabával – az ötödik helyen zárta az őszi idényt, amelyhez képest egyet előrelépett az idény végére. Ugyanakkor a tejes képhez tartozik, hogy a december 12-i, 19. forduló után a második Újpestnek 31, a hetedik Debrecennek 28 pontja volt, hihetetlenül tömör volt a mezőny. Az MTK kapcsán talán fontosabb adat, hogy az őszi mérkőzésein a megszerezhető pontok 54,38 százalékát szerezte meg. Az edzőváltás pozitív hatással járt, a következő hat mérkőzésen megszerzett 14 pont 77,77 százalékot jelentett. Ez esett aztán vissza a paksi vereséggel kezdődő utolsó, nyolcmeccses szakaszban (33,33 százalék, benne az utolsó négy forduló: 8,33 százalék). Az MTK végül a negyedik helyen zárt a bajnokságot, ez eggyel gyengébb, mint 2014–2015-ös helyezése. Akkor 30 mérkőzésen 57, most 33 találkozón 51 pontot gyűjtött. A 2012 nyári, az élvonalba visszajutás óta a csapat csak egyszer nem végzett a harmadik vagy a negyedik helyen. A legtöbbet játszók tizenegye: Hegedűs – Bese, Poór, Grgić, Vadnai – Thiam, Vass Á. – Střeštík, Kanta, Gera D. – Torghelle. A házi gólkirály Torghelle Sándor lett, 11 találattal.

Annyira szoros volt (a Ferencváros mögött) az utolsó „őszi” (decemberi) forduló után a tabella, hogy az első négy helyen megegyezik a végtabella a tavaszival. Így mindkettőn a Haladás az ötödik, amely egyébként 2015 őszét, hatodikként zárta, de az MTK-val azonos pontszámmal. Az eredmények azt mutatják, középcsapat volt a mostani szezonban a Haladás, amely így is nagyot lépett előre ahhoz képest, hogy egy évvel korábban az utolsó pillanatban harcolta ki a bennmaradást.

hali1|

Mészöly Géza együttese (megerősödve a hazatért Király Gáborral) nagyszerűen kezdte az idényt, még a második helyen is állt a Ferencváros mögött. Az első fordulóban ugyan vereséget szenvedett a Fraditól, de aztán tíz fordulón keresztül veretlen maradt. November 21-ig csak a listavezetőtől szenvedett vereséget, igaz, attól kétszer is. Az idényzárát elrontotta (noha december 12-én győzelemmel búcsúzott a Rohonci úti régi pályától), majd a kispesti győzelemmel kezdett tavaszi szezonban is mindössze egyszer nyert a következő hét fordulóban. Utána ellenben közel olyan jó sorozatot produkált, mint ősszel, hat mérkőzésen veretlen maradt, versenyben volt a nemzetközi kupaindulásért. Az utolsó játéknapon kikapott a Ferencvárostól, így nem sikerült a „csúcsbeállítás”, a továbbra is rekordot jelentő 53 pont elérése.

A Haladás, amely a tavaszi hazai mérkőzéseit Sopronban rendezte, pályaválasztóként kétszer a Ferencvárostól, egyszer az Újpesttől kapott ki. Mind pályaválasztóként, mind vendégként 25 pontot szerzett. Király Gábor 11 meccsen, a mérkőzések egyharmadán nem kapott gólt. A Haladás 13 győzelméből kilenc 1-0-s siker volt. A vasi zöld-fehéreknél az alábbi tizenegy tagjai játszották a legtöbbet: Király – S. Wils, Jagodics, Angyal, Bošnjak – T. Wils, Iszlai, Németh M., Halmosi – Williams, Gaál. Medgyes 27 mérkőzésen játszott, de húsz alkalommal csak perceket, csereként.

Az Újpest a második helyről kezdte a tavaszt, igaz, legjobb őszi gólszerzője, Mbaye Diagne nélkül. Kétségtelen, hogy nem volt simulékony, kellemes ember, de a góljai tavasszal nagyon hiányoztak a lila-fehéreknek. Diagne 11 gólt szerzett 14 magyarországi bajnokiján. Az Újpest tavasszal (az egész keret, együtt) a kilencedik meccse előtt még nem érte el a tizenegyedik 2016-os bajnoki gólját…

Túl hosszú volt két rossz periódus a gárda életében. a harmadik fordulótól a tizenkettedikig nyeretlen maradt a csapat, aztán tavasszal, noha a Videoton elleni győzelem szép folytatást ígért, utána már csupán kétszer nyert. Nebojsa Vignjevics legénysége kizárólag a 14 tavaszi fordulóban mindössze a Paksnál szerzett több pontot. A teljes szezonban a Megyeri úton 27, vendégként 19 pontot szerzett. pályaválasztóként minden ellenfélénél többször (kilencszer) játszott döntetlent. Igaz, csupán a Fradi és a Videoton, tehát az első kettő ellen veszített, éppen e két rivális kivételével minden más csapat többször maradt otthon pont nélkül.

A lila-fehéreknél az alábbi játékosok alkotta tizenegy játszott a legtöbb játékpercet: Balajcza – Heris, Kálnoki-Kis, Litauszki, Mohl – Szankovics, Bardhi, Hazard, Balogh B. – Diagne, Andrics. A legtöbb gólt, noha csupán 1195 játékpercet töltött a pályán az OTP Bank Ligában, a februárban Kínába szerződött Mbaye Diagne szerezte. A szenegáli származású csatár perc/gól átlaga (108,63) a legjobb a teljes mezőnyben.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS