OTP Bank Liga: Újra a Vidi az élen

2018. május. 12., 22:04   |    

OTP Bank Liga: Újra a Vidi az élen

A játéknap előtt listavezető Ferencváros izgalmas hajrá után 1–1-es döntetlent játszott a vendég Vasassal a labdarúgó OTP Bank Liga szombati, 30. fordulójában, így az éllovas pozíciót átvette a Haladás ellen 3–0-s győzelmet arató Videoton.

OTP Bank Liga, 30. forduló

Ferencváros–Vasas FC 1–1 (0–0) 
Groupama Aréna, v.: Andó-Szabó
gólszerzők: Blazic (90.), illetve Egerszegi (94.)
sárga lap: Lovrencsics G. (33.), Leandro (93.), illetve Hangya (78.), Vida (93.)

FTC: Dibusz - Lovrencsics G., Blazic, Leandro, Sternberg - Nagy D., Spirovski (Bőle, 85.) - Varga R., Paintsil, Moutari (Lovrencsics B., 64.) - Böde (Georgijevic, 81.)

Vasas FC: Nagy G. - James, Burmeister (Vogyicska, 51.), Benes - Hangya, Murka (Egerszegi, a szünetben), Ristevski, Vida - Ádám M. (Pavlov, 67.), Gaál, Barczi

Az első félidő első fél órája nagy hazai fölényt hozott, az FTC játékosai gyakorlatilag körbelőtték Nagy Gergely kapuját, vagy amikor eltalálták, a hálóőr védett. Az utolsó 15 percben aztán kijött a szorításból a Vasas, többször is eljutott a hazai tizenhatoshoz, de a szünetig egyik oldalon sem született gól.

A fordulást követően ismét beszorította riválisát a házigazda, a vendégek azonban eredményesen védekeztek. A hajrához közeledve kapufáig is jutott az FTC, a Vasas pedig csak elvétve lépte át a felező vonalat, a hazaiak fölénye azonban sokáig meddőnek bizonyult. A 90. percben aztán egy beadás után Nagy nagyot védett, de a kipattanót Blazic befejelte, s ekkor úgy tűnt, otthon tartja a három pontot a bajnokaspiráns. A Vasas azonban az utolsó percben, az utolsó támadásából bevette Dibusz kapuját, így szerzett egy pontot a Groupama Arénában.

Videoton FC–Szombathelyi Haladás 3–0 (1–0)
Felcsút, v.: Kassai
gólszerző: Nikolov (19.), Nego (61.), Pátkai (86.)
sárga lap: Varga J. (27.), Fiola (32.), Kovács I. (53.), Hadzic (70.), illetve Kiss T. (14.), Király G. (25.), Rácz B. (51.), Kovács L. (58., 70.)
piros lap: Kovács L. (70.)

Videoton: Kovácsik - Nego, Fiola, Vinícius (Tóth B. 88.), Stopira (Tamás K. 87.) - Pátkai, Hadzic, Varga J., Nikolov - Kovács I., S. Scepovic (M. Scepovic 76.)

Haladás: Király G. - Schimmer (Polgár 64.), Wils, Kolcák, Németh Milán - Grumics - Kiss T., Rácz B. (Németh Márió 56.), Kovács L., Halmosi (Pinte 67.) - Williams

Lendületesebben kezdte a Videoton a két együttes 80. bajnoki összecsapását. Fölényük a 19. percben érett góllá: Stopira beadását Nikolov juttatta a hálóba két lépésről. A folytatásban a Haladás próbálkozott többet, de gólhelyzetig nem jutott.

Vinícus felső lécre fejelt labdájával indult a második játékrész, majd Nego megszerezte a fehérváriak második találatát. A szombathelyiek helyzetét tovább nehezítette, hogy Kovács Lórántot kiállította a játékvezető. A kegyelemdöfést Pátkai Máté adta meg a Haladásnak, beállítva ezzel a 3–0-s végeredményt.

Paksi FC–Budapest Honvéd 1–2 (0–1)
Paks, v.: Iványi
gólszerzők: Szakály D. (49.), illetve Lanzafame (2., 63., az elsőt 11-esből)
sárga lap: Kulcsár D. (19.), Gévay (64.), Fejes (72.), illetve Gazdag (75.)

Paksi FC: Rácz - Kulcsár D., Fejes, Gévay, Szabó J. - Simon Á. (Nikházi, 86.) - Haraszti, Kecskés, Bertus, Bartha (Szakály D., a szünetben) - Hahn (Simon A., a szünetben)

Budapest Honvéd: Gróf - Heffler, Kamber, Bobál D. (Kosút, 66.) - Lukács (Holender, 56.), Pölöskei, Gazdag, Banó-Szabó (Tömösvári, 84.), Kukoc - Eppel, Lanzafame

A mérkőzés elején azonnal vezetést szerzett a Honvéd, ugyanis az Eppel buktatásáért megítélt büntetőt Lanzafame értékesítette. A bekapott gól hatására a Paks magához ragadta a kezdeményezést, de komoly dolga nem akadt a vendégek kapusának. A meleg hatására a játékvezető ivószünetet rendelt el, de utána sem lett eseménydúsabb a találkozó, a Paks támadott, helyzeteket azonban nem tudott kialakítani a szünetig.

Jót tett a Paksnak a félidőben végrehajtott kettős csere, s éppen az egyik friss játékos, Szakály egyenlített. A folytatásra a meccs is felpörgött, továbbra is a hazaiak játszottak fölényben, de a vendégek is veszélyesebb támadásokat vezettek, egy ilyen végén Lanzafame ismét a fővárosiakat juttatta előnyhöz. A hátralévő időben egyre nagyobb nyomást gyakorolt a Paks, a hajrában számos egyenlítési lehetősége volt, de a zöld-fehér játékosok vagy célt tévesztettek, vagy Gróf védett, így a lehetőségeit jobban kihasználó Honvéd gazdagodott három ponttal.

Mezőkövesd Zsóry FC–Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 1–0 (1–0)
Mezőkövesd,  v.: Szőts
gólszerző Koszta (1.)
sárga lap: Dombó (81.), illetve Rudolf (31.), Sigér (63.)
    
Mezőkövesd Zsóry FC: Dombó - Farkas D., Pillár, Katanec, Szalai A. - Cseri (Mlinar, 78.), Iszlai, Szeles, Koszta - Bognár (Oláh B., 90.) - Drazic (Novák, 78.)

Balmaz Kamilla Gyógyfürdő: Horváth L. - Habovda, Rus, Tamás L., Uzoma - Vajda (Zsiga, 73.), Sigéri, Mausiradze (Arabuli, 59.), Haris - Rudolf (Erdei, 78.), Andric

Mindössze 34 másodperc telt el az összecsapásból, amikor Koszta fejesével máris vezetést szerzett a Mezőkövesd. A korai gól jót tett a mérkőzésnek, mindkét csapat gólratörően futballozott. Az első 45 perc főszereplője a vendégek kapusa, Horváth volt, aki bravúros védésekkel tartotta életben csapatát.

A második félidő elején kis híján egyenlített a Balmazújváros, de Andric lövése a kapufán csattant. A folytatásban újra a házigazdák kerültek fölénybe, de ezúttal elmaradtak az igazi helyzetek, s nagyot kellett végül küzdeniük azért, hogy otthon tartsák a három pontot a keleti kiesési rangadón.

Debreceni VSC–Diósgyőri VTK 2–1 (2–0)
Nagyerdei Stadion, v.: Farkas     
gólszerzők: Tabakovic (13., 41.), illetve Bacsa (73.)     
sárga lap: Kinyik (52.), Kusnyír (56), Barna (65.), Filip (87.), illetve Ugrai (36.)
piros lap: Tamás (1.)

DVSC: Nagy S. - Filip, Kinyik, Szatmári, Barna - Jovanovic, Kusnyír (Könyves, 70.), Tőzsér, Varga K. - Tabakovic (Takács, 49.), Sós (Tisza, 65.)

Diósgyőri VTK: Rados - Nagy T., Karan, Tamás, Forgács - Kocsis, Busai - Hasani (Vela, 57.), Ugrai, Varga J. (Ternován, 61.) - Joannidisz (Bacsa, 72.)

Rosszabbul nem is kezdődhetett volna a mérkőzés a kiesés elől menekülő Diósgyőr szempontjából, Tamást ugyanis a huszadik másodpercben kiállította a játékvezető, miután a védő elsodorta a gólhelyzetben kilépő Sóst. Az emberhátrányba került vendégek ráadásul hamar, még az első negyedórában gólhátrányba is kerültek, majd a félidő hajrájában Tabakovic saját és csapata második találatát is megszerezte. 

A tíz emberrel játszó DVTK a szünet után is jobbára védekezésre kényszerült, a DVSC előtt több gólszerzési lehetőség is adódott. A csereként beállt Bacsa gólja ugyan visszahozta a vendégeknek a pontszerzés reményét, ám egyenlíteni már nem tudott a Diósgyőr, amely kilenc meccse nyeretlen, és egymás után a hatodik vereségét szenvedte el.

A DVSC tavaly december 2-a után tudott ismét hazai pályán bajnoki mérkőzést nyerni.

Újpest FC–Puskás Akadémia 0–1 (0–0)
Szusza Ferenc Stadion, v.: Karakó
gólszerző: Márkvárt (64.)
sárga lap: Litauszki (37.), A. Diallo (67.), Szűcs K. (75.), Burekovic (90.), illetve Knezevic (44.), Molnár G. (59.)

Újpest FC: Gundel-Takács - Balázs B., Bojovic, Litauszki, Burekovic - A. Diallo, Szűcs K. (Cseke, 85.) - Pauljevic, Nwobodo, Zsótér (Onovo, 54.) - Tischler (Novothny, a szünetben)

Puskás Akadémia: Hegedüs L. - Poór, Heris, Spandler, Trajkovski - Bacelic-Grigic, Márkvárt (Szécsi, 89.) - Molnár G., Knezevic (Henty, a szünetben), Szakály P. - U. Diallo (Balogh B., 52.)

Közepes irammal indult a találkozó, kevés helyzet adódott a játékosok előtt. A játékrész közepére az újpestiek némi mezőnyfölényt harcoltak ki, de ez kevés volt, hogy a házigazdák a vezetést is megszerezzék. A felcsúti kapusnak, Hegedüs Lajosnak a 35. percben akadt először komolyabb dolga, majd a hazaiak hálóőre, Gundel-Takács Bence mentett látványos védéssel egy szabadrúgást. Utóbbi labdarúgó – aki tavaly nyáron Felcsútról igazolt a Megyeri útra – először lépett pályára az NB I-ben.

A fordulást követően mindkét kapunál komoly lehetőség maradt kihasználatlanul, majd a 64. percben a felcsútiak megszerezték a vezetést: védelmi kihagyást követően Márkvárt Dávid közelről volt eredményes. A hátrányba került Újpest beszorította a felcsútiakat, utóbbiak megelégedtek azzal, hogy fegyelmezetten zárt a védelmük, és így nem engedték befejezni az amúgy is sokszor pontatlan hazai akciókat.

Az Újpest legutóbbi hat bajnokiján nyeretlen maradt a Puskás Akadémia ellen: három döntetlent követően sorozatban harmadszor kapott ki. A lila-fehérek 2015. május 23. óta nem győzték le a Puskás Akadémiát, akkor vendégként diadalmaskodtak 5–4-re. Az újpesti együttes pályaválasztóként továbbra is nyeretlen a felcsúti gárda ellen: négy döntetlen mellett a második vereségét szenvedte el.

OTP Bank Liga, 30. forduló:
Videoton FC–Swietelsky Haladás 3–0
Paksi FC–Budapest Honvéd 1–2
Debreceni VSC–Diósgyőri VTK 2–1
Mezőkövesd Zsóry FC–Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 1–0
Újpest FC–Puskás Akadémia FC 0–1
Ferencváros–Vasas FC 1–1

A labdarúgó OTP Bank Liga góllövőlistája:

17 gólos:
Varga R. (Ferencváros)

16 gólos:
Lanzafame (Honvéd), Novothny (Újpest)
    
14 gólos:
Lazovic (Videoton)

Az OTP Bank Liga állása:


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS