OTP Bank Liga: vezetőedzők a szezonkezdetről - 2. rész

2015. július. 16., 18:39   |    

OTP Bank Liga: vezetőedzők a szezonkezdetről - 2. rész

Szombaton kezdődik az OTP Bank Liga 2015-2016-os idénye, az mlsz.hu a résztvevő csapatok vezetőedzőit kérdezte az idénybeli várakozásokról. Felvezető sorozatunk második részében Csertői Aurél, Robert Jarni, Nebojsa Vignjevics és Bekő Balázs válaszol a kérdésekre.

A szombaton induló új idény számos újdonságot is hoz az előző évadokhoz képest, a legfontosabb, hogy 16 helyett 12 csapat vesz részt az élvonalbeli bajnokságban. A szezont felvezető sorozatunkban az OTP Bank Liga vezetőedzőit kérdeztük a létszámcsökkentésről, saját csapatuk céljairól, illetve a 20 éven aluli labdarúgók szerepeltetésének támogatásáról.

A vezetőedzőknek az alábbi kérdéseket tettük fel:

1. Mit vár a csökkentett létszámú, 12 csapatos bajnokságtól? Mik lehetnek a legnagyobb változások az előző évek bajnokságaihoz képest?

2. Milyen célokkal vág neki csapatával az idénynek? Sikerült-e úgy megerősíteni a keretet, ahogyan azt szerette volna, illetve hogy sikerült a csapat felkészülése?

3. Az MLSZ ettől az idénytől kezdve külön támogatja a fiatal, 20 éven aluli hazai játékosok szerepeltetését. Milyen hatással lehet-e ez a fiatalok fejlődésére? Élni fog-e a csapat ezzel a lehetőséggel, illetve kik lehetnek azok a fiatal játékosok a csapatából, akik ennek a szabályozásnak köszönhetően fontos szerepet kaphatnak az idényben?

BEKŐ BALÁZS, DVTK

1. Meggyőződésem, hogy kiélezettebb küzdelem lesz minden bajnoki mérkőzésen, hiszen a csapatok között nem lesz akkora tudásbeli különbség. Kiegyensúlyozottabb lesz a bajnokság, jobban koncentrálódnak a 12 csapatban a magyar játékosok, ezáltal jobban fejlődhetnek majd a labdarúgók.

2. Célunk az, hogy az első hatba kerüljünk, ezen belül az, hogy minél előrébb végezzünk. A keretet alkalmasnak tartom erre. Próbáltunk posztokra igazolni, hiszen voltak hiányposztjaink, úgy érzem, ez is sikerült. A felkészülés a terveknek megfelelően alakult. A legnagyobb pozitívum, hogy elkerültek minket a sérülések, így gyakorlatilag a legerősebb összeállításunkban tudjuk kezdeni a bajnokságot.

3. Ez egy nagyon nehéz kérdés. Én azt gondolom, hogy csak azért betenni egy húsz éven aluli fiatalt, mert kötelező, nem feltétlen szerencsés. Én azt vallom, hogy lehet bízni a fiatalokban, lehet őket játszatni, hiszen vannak sokan, akik már felkészültek erre. Ugyanakkor nagy törést is lehet okozni ugyanezen fiatalok pályafutásában, ezért okosan kell őket kezelni, és nagyon nagy bizalommal kell viseltetnünk a srácok iránt. A lehetőséggel élni fogunk, azok a játékosok fognak lehetőséget kapni, akik olyan szinten tudnak futballozni, ami a csapat érdekeit szolgálja.

NEBOJSA VIGNJEVICS, ÚJPEST FC

Sokkal agresszívebben kell játszania minden csapatnak a bennmaradásért való küzdelemben, hiszen minden mérkőzés felér egy kisebb rangadóval, nem beszélve a Ferencváros elleni derbikről. Három ilyen derbit is fogunk játszani a szezon során, ami szokatlan változás a korábbi oda-visszavágókhoz képest. Az MLSZ új irányvonala szerint sokkal több magyar játékos kap majd lehetőséget, ez azt is jelenti, hogy több fiatal játékost kell bevonni az élvonalba. Rövid távon ez nehézség lehet, hiszen nekik fel kell venni a sebességet, meg kell szokni a felnőttek játékstílusát. Hosszú távon úgy gondolom, hogy jó döntés, mert ez meghozza a minőségi magyar futballt pár éven belül.

Elégedett vagyok a felkészüléssel, hiszen minden játékos igyekezett a rövid pihenő után azonnal hadrendbe állni. A fiatalok is kitettek magukért, hiszen tudják, itt az első csapatban harc folyik minden posztért. Elégedett vagyok az edzőmeccsekkel is, kemény ellenfelekkel játszottunk a belgiumi edzőtábor során, úgy érzem, hogy a játékosok felnőttek a feladathoz. Természetesen minden szezonkezdés úgy indul, hogy jönnek és mennek játékosok, de ez korábban sem okozott problémát, most sem okoz. Akik most itt vannak a keretben, jó minőséget képviselnek, velük elégedett vagyok, és számítok rájuk a kezdéskor. Hiszek a játékosaimban, mert tudom, hogy a maximumot fogják nyújtani minden mérkőzésen. Csak ilyen játékosokra van szükség, aki habozik, annak nincs helye Újpesten. Az átigazolás még nem ért véget, szükségünk van még támadóra, azt szeretném, hogy minden poszton harc legyen a csapatba kerülésért.

A fiatalok beilleszkedtek a keretbe, a rajt előtti sajtótájékoztatónkon képviselték is magukat, és bátran a sajtó szemébe mertek nézni, és kivétel nélkül mindenki azt nyilatkozta, hogy bizonyítani akar, megmutatni, hogy nem hiába került Újpestre. Ezért bátran állíthatom, hogy a bizalmam töretlen a játékosok iránt, és biztos lehet benne mindenki, hogy ezek a játékosok pályára is fognak lépni az Újpest színeiben. Természetesen a szezon során kiderül, hogy ki mennyire alkalmas a csapatban játszani, ez fogja meghatározni a keretet. Egyelőre azonban még nincs vége az átigazolási időszaknak, várunk erősítést több posztra is, a végleges keret csak később fog kialakulni.

ROBERT JARNI, PUSKÁS AKADÉMIA

1. Valószínűsíthető, hogy több pozitív dolgot hoz magával az új, tizenkét csapatos forma, mint negatívat. A legfontosabb, hogy nem lesz gyenge ellenfél és könnyen nyerhető mérkőzés. Az összes klub komoly célokkal vág neki a bajnokságnak, keményebb meccsek lesznek, hiszen sokkal masszívabb így a mezőny. A horvátországi tapasztalatokról tudok beszámolni, a létszámcsökkentés után jóval érdekesebbek lettek a bajnoki találkozók, ezáltal többen mentek ki a stadionokba biztatni a csapatukat, tehát pozitív eredményeket hozott ez a lépés.

2. A felkészülés tökéletes körülmények között zajlott, úgy sikerült, ahogy azt előre elterveztük. Külön öröm számunkra, hogy sérülések sem hátráltattak bennünket a munkában. Új igazolásokkal szerettük volna megerősíteni a csapatot, úgy gondolom ez is nagyon jól sikerült. Az elsődleges célunk nem a győzelem megszerzése, hanem a jó játék. Arra készítettük fel a játékosokat, hogy minőségi munkát végezzenek a pályán, ez majd hozza magával az eredményességet is.

3. Nagyon bölcs döntésnek tartom, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség külön támogatja a magyar fiatalok szerepeltetését. A klubok szerintem nagy százalékban élni fognak ezzel a lehetőséggel, aminek köszönhetően sokkal hamarabb beérnek majd a saját nevelésű játékosok. Éles körülmények között fejlődnek a leggyorsabb ütemben a fiatalok, ezért természetesen mi is élni fogunk ezzel a lehetőséggel. Lorentz, Pintér, Makrai, Sallai, Mészáros és Spandler is ott vannak a tűz közelében, mindenkinek adott a lehetőség, hogy kiharcolja teljesítményével a kezdőcsapatba való bekerülést.

CSERTŐI AURÉL, PAKSI FC

1. Ez egy olyan dolog, amit eddig még senki sem tapasztalt meg, így nehéz lenne bármit is mondani előre. Ugyanakkor az olyan nagy múltú csapatok, mint a Győri ETO, a Nyíregyháza, vagy a Pécs hiányozni fognak ennek a bajnokságnak. Egy biztos, hogy míg tavaly az ötödik helyezésünk az élmezőnyt jelentette, addig ez az új szezonban, ugyanez a pozíció már a középmezőnyhöz tartozást jelentené.

2. Elég rövid volt a felkészülési idő, így talán nem is ez, hanem inkább a szinten tartás volt a cél. A mi legnagyobb erősítésünk az, hogy eddig csak két távozónk van, tehát kijelenthetjük, hogy sikerült egyben tartani a tavalyi csapatot. Azok pedig, akik érkeztek, biztosan a segítségünkre lesznek, de természetesen még be kell illeszkedniük a csapatba.

3. A mi csapatunknál több olyan tehetséges fiatal található, akik eleget tesznek ennek az ajánlásnak. Ráadásul a mi filozófiánk is az, hogy beépítsük őket a csapatba.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS