Pályaépítés: a 100. már elkészült, útban a 200. felé

2013. augusztus. 21., 13:17   |    

Pályaépítés: a 100. már elkészült, útban a 200. felé

Az MLSZ 2012-ben útjára indított pályaépítési programjának köszönhetően nemrégiben elkészült a századik új építésű műfüves futballpálya.

A műfüves borítású, modern technológiával készülő pályák a sportcélú beruházásoknak társasági adókedvezményt biztosító törvény lehetőségeivel élve, az MLSZ szervezésével és kivitelezésében, az önkormányzatok és sportszervezetek pályáztatása alapján épülnek. A költségmegosztást tekintve az önkormányzat fizet 30 százalékot, míg a fennmaradó 70 százalékot az MLSZ pályázaton elnyert TAO-pénzek igénybevételével egészíti ki.

A pályaépítési program sikerét jelzi: a projekt beindítása után néhány hónappal, 2012 júniusában átadták az első minden igényt kielégítő műfüves pályát Halásztelken, az azóta eltelt bő egy évben pedig pontosan százra nőtt az új játékterek száma a nemrégiben átadott hatvani pályával. Nincs már olyan megye, amelyben nem avattak új játékteret az elmúlt egy évben.

A felépült száz pályából 19 szabvány méretű nagypálya (105x68 m), 68 kispálya (40x20 m), 13 úgynevezett grundméretű (12x24 m), és a program negyedik ütemében új pályatípusként megjelent a műfüves félpálya (40x60 m), mely elsősorban utánpótlástornák lebonyolítására alkalmas.

A fővárosban eddig összesen 13 pályát adtak át, vidéken 87 műfüves új játéktér áll a futballozni vágyók rendelkezésére. A megyék szerint eloszlás tekintve Pest megye 11, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén 10-10 átadott pályával áll a dobogón, míg Baranyában, Bács-Kiskunban és Szolnok megyében eddig 1-1 pálya készült el. Külön kiemelendő, hogy országszerte több pályát a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben adtak át, ahol saját erőből nem lehetett volna hasonló projektet véghezvinni.

A nemrégiben elért százas határ fontos mérföldkő, de még véletlenül sem jelenti azt, hogy lassítana a program: a következő hetekben, hónapokban folytatódik a projekt, a benyújtott pályázatok alapján a program IV. ütemének végéig, 2014 nyarára várhatóan 200-ra nő az elkészült pályák száma.

Magyarország_100|

Budapest_100|

Felépült pályák vidéken
Felépült pályák Budapesten
Felépült és épülő pályák vidéken
Felépült és épülő pályák Budapesten

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS