Pályázat a 2020-as Eb-rendezésre, indul az MLSZ stadionfejlesztési programja

2013. szeptember. 10., 17:11   |    

Pályázat a 2020-as Eb-rendezésre, indul az MLSZ stadionfejlesztési programja

A kormány egyetértésével a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pályázik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínére - jelentette be Csányi Sándor kedden a Michel Platinivel és Orbán Viktorral közös parlamenti sajtótájékoztatón. Szó esett az rasszizmussal szembeni zéró toleranciáról, valamint az MLSZ új létesítményfejlesztési programjáról is.

Csányi Sándor az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Michel Platinivel, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökével tartott sajtótájékoztatón elmondta, a tervek szerint az új Puskás Ferenc Stadion adhatna otthont Eb-mérkőzéseknek.
- Magyar Labdarúgó Szövetség és Magyarország megpályázza a 2020-as Eb egyik helyszínét. Bízom benne, hogy az átalakított Puskás Ferenc Stadion méltó helyszíne lesz az Európa-bajnokságnak és ezért meg is kapjuk az UEFA-tól a bizalmat a rendezésre – fogalmazott Csányi Sándor.

Orbán Viktor hozzátette, Magyarország történelmi adósságot rendez, amikor a kormány befejezi a Népstadiont, és felépít benne egy új stadiont. "Méltóak leszünk arra, hogy 2020-ban házigazdái legyünk ennek a rendezvénynek, meg fogunk felelni a feltételeknek" - fogalmazott a miniszterelnök.

Több mint ezer pályát érint az infrastruktúra-fejlesztési program

A sajtóeseményen Orbán Viktor és Csányi Sándor aláírta az MLSZ létesítményfejlesztési koncepcióját, amelyet a kormány jóváhagyott. Ennek értelmében 2016-ig 40 milliárd forintot fordítanak majd felújításra, a meglévő pályák komfortosítására. A program 27 NB I-es, illetve NB II-es klub stadionját, illetve további ezer pályát érint.

sajttaj2|

Csányi Sándor ezzel kapcsolatban elmondta: az MLSZ egy évtizedek óta húzódó munkát végzett el, amikor felmérte a hazai infrastruktúra-állapotokat, amely a kiszolgáló létesítményeket is érinti. Az eredmények azt mutatják, hogy a pályák 25-30%-a megfelel a mai elvárásoknak, de megyénként eltérő a színvonal. A program keretében 27 pálya kerül felújításra különböző kategóriában. Négy stadion befogadóképessége 8-14 ezres lesz, de a 2016-ig a projektre fordítandó 40 milliárd forintból jut a meglévő pályák komfortosítására is, így összesen 1000 pálya újul meg. Az MLSZ elnöke hangsúlyozta: nem a profi futballra megy a pénz, hanem az amatőr- és az utánpótlásfutball javítását szolgálják a beruházások. Az amatőrfutball fejlesztése eddig is szerepelt a szövetség programjai között, nagy eredmény, hogy az utóbbi időszakban ezerrel nőtt a csapatok száma, olyan helyeken is újra futballoznak, ahol évtizedekkel ezelőtt eltűnt a labdarúgás.

A projekt keretében megvalósul egy külön Budapest-program is, ennek célja, hogy ismét annyi pálya legyen a fővárosban, mint amennyi a rendszerváltás előtt volt, ez Pesten és Budán mintegy 70 pálya építését jelenti.

Orbán Viktor miniszterelnök hozzátette: a kormány stratégiai ágazattá kívánja tenni a sportot, ennek ugyanúgy része a 314 ezer gyermeket érintő mindennapos testnevelés bevezetése, mint a 2020-as Eb-rendezésére készülő pályázat. Magyarország bejelentkezett azon országok közé, amely nagy eseményeket kíván rendezni, egy rangos sportesemény megrendezése ugyanis a presztízs mellett az idegenforgalmat is fejleszti, munkahelyeket teremt.

- Egy-egy rossz eredmény, nem jelenti azt, hogy be kellene zárni az akadémiákat, fel kellene számolni a pályákat. A kormány két dolgot hajlandó támogatni: egyik a fiatalok, az utánpótlás, másik a nézők, azaz a lelátók, hogy kulturált körülmények mellett. A magyar profi labdarúgás nem kap támogatást az államtól, ellenben befizet több milliárd forint adót az államkasszába
– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Zéró toleranciát vár a szövetségtől az UEFA elnöke

Michel Platini beszédében úgy fogalmazott: nagyon örül, hogy fontos pillanatnak lehet tanúja, amikor az MLSZ és a kormány megállapodást köt futballstadionok felújítása kapcsán, mert ez újabb bizonyítéka annak, hogy a szövetség mellett az ország miniszterelnöke és kormánya is elkötelezett a magyar labdarúgás fejlesztése kapcsán.

sajttaj1|

Az UEFA elnöke a labdarúgópályákon tapasztalható rasszizmusról szólva elmondta: ebben a témakörben kizárólag a zéró tolerancia álláspontja fogadható el a labdarúgás vezetőitől.

- Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy eltűnjön a rasszizmus a futballból. Elhatároztuk, hogy eltiltjuk mindazokat, akik rasszista kijelentéseket tesznek, bezárjuk azokat a lelátókat, ahol ilyesmi történik, ahol pedig ez ismétlődik, ott a hosszabb távú bezárás is lehetséges, és komoly pénzbüntetések várhatnak ezen klubokra. Minden szövetségtől azt kérjük, hogy tartsa be a zéró tolerancia elvét, és a legenyhébb rasszista tartalmú megnyilvánulást se engedje meg a stadionokban. A lehető legszigorúbban kell eljárnunk ebben az ügyben
– mondta Platini, majd hozzáfűzte: köszönet jár az MLSZ-nek és a kormánynak azért, hogy az UEFA által támogatott úton indult el ebben a kérdésben, valamint látványos lépéseket tett utánpótlás-fejlesztés és az infrastruktúra-fejlesztés terén is.

Orbán Viktor hozzátette: a kormány nevében azt kéri az MLSZ-től, hogy a rasszista vagy kulturálatlan, primitív viselkedésnek ne adjon teret a stadionokban, és érje el, hogy a magyar családok kedvelt helyszínei legyenek a futballstadionok, a mérkőzésekre mindenki bátran el merje vinni a gyerekeit is.


A 2020-as Európa-bajnokságról

Az UEFA végrehajtó bizottsága által 2012 decemberében, Lausanne-ban elfogadott határozata alapján, a „EURO for Europe” „Európa Eb-je” gondolat jegyében, nem országok, hanem városok rendezik a 16. Európa-bajnokságot.
Döntése meghozatalakor az UEFA vezetése, és Michel Platini elnök hangoztatta, az új lebonyolítási rendszer bírja az országi szakszövetségek támogatását – a korábban lebonyolított konzultációk alapján.

Ezt követően januári ülésén határozott a végrehajtó bizottság úgy, hogy 13 város kapja majd meg a rendezés lehetőségét az alábbi alapelvek szerint:

- a 13 helyszínt két részre bontják, 12 helyszín kap három-három csoportmeccset és egy egyenes kieséses meccset (nyolcad- vagy negyeddöntőt), míg 1 város az elődöntőket és a döntőt
- minden ország egy stadionnal képviseltetheti magát e 13 helyszín között
- minden helyszín egyszerre pályázhatja meg a 12 vagy az kiemelt 1 helyszín lehetőségét is
- Egy ország két helyszínt is megjelölhet, amennyiben külön kíván pályázni a 12 hely és külön az 1 hely egyikére

A pályázó stadionoknak 2016-ra kell elkészülniük.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS