Pályázat a 2020-as Eb-rendezésre, indul az MLSZ stadionfejlesztési programja

2013-09-10 17:11:02

A kormány egyetértésével a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pályázik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínére - jelentette be Csányi Sándor kedden a Michel Platinivel és Orbán Viktorral közös parlamenti sajtótájékoztatón. Szó esett az rasszizmussal szembeni zéró toleranciáról, valamint az MLSZ új létesítményfejlesztési programjáról is.

Pályázat a 2020-as Eb-rendezésre, indul az MLSZ stadionfejlesztési programja
Csányi Sándor az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Michel Platinivel, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökével tartott sajtótájékoztatón elmondta, a tervek szerint az új Puskás Ferenc Stadion adhatna otthont Eb-mérkőzéseknek.
- Magyar Labdarúgó Szövetség és Magyarország megpályázza a 2020-as Eb egyik helyszínét. Bízom benne, hogy az átalakított Puskás Ferenc Stadion méltó helyszíne lesz az Európa-bajnokságnak és ezért meg is kapjuk az UEFA-tól a bizalmat a rendezésre – fogalmazott Csányi Sándor.

Orbán Viktor hozzátette, Magyarország történelmi adósságot rendez, amikor a kormány befejezi a Népstadiont, és felépít benne egy új stadiont. "Méltóak leszünk arra, hogy 2020-ban házigazdái legyünk ennek a rendezvénynek, meg fogunk felelni a feltételeknek" - fogalmazott a miniszterelnök.

Több mint ezer pályát érint az infrastruktúra-fejlesztési program

A sajtóeseményen Orbán Viktor és Csányi Sándor aláírta az MLSZ létesítményfejlesztési koncepcióját, amelyet a kormány jóváhagyott. Ennek értelmében 2016-ig 40 milliárd forintot fordítanak majd felújításra, a meglévő pályák komfortosítására. A program 27 NB I-es, illetve NB II-es klub stadionját, illetve további ezer pályát érint.

sajttaj2|

Csányi Sándor ezzel kapcsolatban elmondta: az MLSZ egy évtizedek óta húzódó munkát végzett el, amikor felmérte a hazai infrastruktúra-állapotokat, amely a kiszolgáló létesítményeket is érinti. Az eredmények azt mutatják, hogy a pályák 25-30%-a megfelel a mai elvárásoknak, de megyénként eltérő a színvonal. A program keretében 27 pálya kerül felújításra különböző kategóriában. Négy stadion befogadóképessége 8-14 ezres lesz, de a 2016-ig a projektre fordítandó 40 milliárd forintból jut a meglévő pályák komfortosítására is, így összesen 1000 pálya újul meg. Az MLSZ elnöke hangsúlyozta: nem a profi futballra megy a pénz, hanem az amatőr- és az utánpótlásfutball javítását szolgálják a beruházások. Az amatőrfutball fejlesztése eddig is szerepelt a szövetség programjai között, nagy eredmény, hogy az utóbbi időszakban ezerrel nőtt a csapatok száma, olyan helyeken is újra futballoznak, ahol évtizedekkel ezelőtt eltűnt a labdarúgás.

A projekt keretében megvalósul egy külön Budapest-program is, ennek célja, hogy ismét annyi pálya legyen a fővárosban, mint amennyi a rendszerváltás előtt volt, ez Pesten és Budán mintegy 70 pálya építését jelenti.

Orbán Viktor miniszterelnök hozzátette: a kormány stratégiai ágazattá kívánja tenni a sportot, ennek ugyanúgy része a 314 ezer gyermeket érintő mindennapos testnevelés bevezetése, mint a 2020-as Eb-rendezésére készülő pályázat. Magyarország bejelentkezett azon országok közé, amely nagy eseményeket kíván rendezni, egy rangos sportesemény megrendezése ugyanis a presztízs mellett az idegenforgalmat is fejleszti, munkahelyeket teremt.

- Egy-egy rossz eredmény, nem jelenti azt, hogy be kellene zárni az akadémiákat, fel kellene számolni a pályákat. A kormány két dolgot hajlandó támogatni: egyik a fiatalok, az utánpótlás, másik a nézők, azaz a lelátók, hogy kulturált körülmények mellett. A magyar profi labdarúgás nem kap támogatást az államtól, ellenben befizet több milliárd forint adót az államkasszába
– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Zéró toleranciát vár a szövetségtől az UEFA elnöke

Michel Platini beszédében úgy fogalmazott: nagyon örül, hogy fontos pillanatnak lehet tanúja, amikor az MLSZ és a kormány megállapodást köt futballstadionok felújítása kapcsán, mert ez újabb bizonyítéka annak, hogy a szövetség mellett az ország miniszterelnöke és kormánya is elkötelezett a magyar labdarúgás fejlesztése kapcsán.

sajttaj1|

Az UEFA elnöke a labdarúgópályákon tapasztalható rasszizmusról szólva elmondta: ebben a témakörben kizárólag a zéró tolerancia álláspontja fogadható el a labdarúgás vezetőitől.

- Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy eltűnjön a rasszizmus a futballból. Elhatároztuk, hogy eltiltjuk mindazokat, akik rasszista kijelentéseket tesznek, bezárjuk azokat a lelátókat, ahol ilyesmi történik, ahol pedig ez ismétlődik, ott a hosszabb távú bezárás is lehetséges, és komoly pénzbüntetések várhatnak ezen klubokra. Minden szövetségtől azt kérjük, hogy tartsa be a zéró tolerancia elvét, és a legenyhébb rasszista tartalmú megnyilvánulást se engedje meg a stadionokban. A lehető legszigorúbban kell eljárnunk ebben az ügyben
– mondta Platini, majd hozzáfűzte: köszönet jár az MLSZ-nek és a kormánynak azért, hogy az UEFA által támogatott úton indult el ebben a kérdésben, valamint látványos lépéseket tett utánpótlás-fejlesztés és az infrastruktúra-fejlesztés terén is.

Orbán Viktor hozzátette: a kormány nevében azt kéri az MLSZ-től, hogy a rasszista vagy kulturálatlan, primitív viselkedésnek ne adjon teret a stadionokban, és érje el, hogy a magyar családok kedvelt helyszínei legyenek a futballstadionok, a mérkőzésekre mindenki bátran el merje vinni a gyerekeit is.


A 2020-as Európa-bajnokságról

Az UEFA végrehajtó bizottsága által 2012 decemberében, Lausanne-ban elfogadott határozata alapján, a „EURO for Europe” „Európa Eb-je” gondolat jegyében, nem országok, hanem városok rendezik a 16. Európa-bajnokságot.
Döntése meghozatalakor az UEFA vezetése, és Michel Platini elnök hangoztatta, az új lebonyolítási rendszer bírja az országi szakszövetségek támogatását – a korábban lebonyolított konzultációk alapján.

Ezt követően januári ülésén határozott a végrehajtó bizottság úgy, hogy 13 város kapja majd meg a rendezés lehetőségét az alábbi alapelvek szerint:

- a 13 helyszínt két részre bontják, 12 helyszín kap három-három csoportmeccset és egy egyenes kieséses meccset (nyolcad- vagy negyeddöntőt), míg 1 város az elődöntőket és a döntőt
- minden ország egy stadionnal képviseltetheti magát e 13 helyszín között
- minden helyszín egyszerre pályázhatja meg a 12 vagy az kiemelt 1 helyszín lehetőségét is
- Egy ország két helyszínt is megjelölhet, amennyiben külön kíván pályázni a 12 hely és külön az 1 hely egyikére

A pályázó stadionoknak 2016-ra kell elkészülniük.

Címkék:

A hírkategória további hírei

Bajnokság / Kupák
Teremtornával kezdik az évet a női élvonal csapatai
Bajnokság / Kupák
Szilveszteri múltidézés: bombagólok és mókás jelenetek
Bajnokság / Kupák
A Vidi a szezon elején, a Fradi a végén húzott bele
Bajnokság / Kupák
Futsal Magyar Kupa: Kiesett a címvédő Rába ETO

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • MOL

Szponzoraink

  • Merkantil Bank
  • Groupama Biztosító
  • Förch
  • Jet Sol