Parázs küzdelemben lett ötszörös kupagyőztes a Fradi

2019. május. 16., 21:51   |    

Parázs küzdelemben lett ötszörös kupagyőztes a Fradi

Fordulatos mérkőzést játszott egymással a Ferencvárosi TC és a Diósgyőri VTK a FÖRCH Női Magyar Kupa döntőjében. A finálé 4-3-as Fradi-győzelemmel ért véget. A címvédő fővárosiak történelmet írtak zsinórban ötödik kupagyőzelmükkel.

A Ferencváros zsinórban hatodik alkalommal jutott be a FÖRCH Női Magyar Kupa döntőjébe. A fővárosi csapat már tavaly történelmet írt, amikor a DVTK-t legyőzve sorozatban negyedik kupasikerét érte el – eggyel többet, mint az addigi rekorder Szent László Kórház SC 1998 és az ezredforduló között. Az MTK-nak van még egyébként négy Magyar Kupa győzelme. A találkozó előtt a László Kórház vezetett, amely összesen ötször ért fel a csúcsra, ezt a rekordot állította be most a Ferencváros.

A Diósgyőri VTK azonban még nem emelhetett magasba jelentős trófeát – ami nem csoda, hiszen a DVTK női együttese csak 2016 nyarán alakult meg, de a 2016/17-es szezon végén már ki is vívta az NB I-es szereplés jogát.

Fórizs Sándor csapata a harmadik lett idén a Jet-Sol Liga alapszakaszában; míg a megalakulása óta Dörnyei Balázs által vezetett Fradi toronymagasan nyerte a 21 fordulóból álló alapszakaszt.

A borsodiaknak korábban még sosem sikerült legyőzniük a Fradit. A két csapat idén háromszor találkozott, és mindhárom bajnokit az FTC-Telekom nyerte meg (3–1, 4–1 és ismét 3–1 lett a végeredmény).

Jó iramban kezdődött a csütörtök esti mérkőzés az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Az első negyedórában mindkét csapat próbálkozott előre jutni, ez a 12. percben a Fradinak sikerült: A balról érkező Csiki Anna a tizenhatos sarkáról hatalmas gólt lőtt (1–0).

A játékvezetői csapat
A Bajnokok Ligája 2016-os döntőjének játékvezetője, Kulcsár Katalin fújta a sípot a kupa fináléjában is. A 34 éves játékvezető a nyáron karrierje alatt második alkalommal is világbajnokságon kap szerepet. A női kupában Baráth Noémi (a kispadok felőli oldalon), Révész Csilla (2. asszisztens) és Somogyi Sára (4. játékvezető) voltak a segítői.

A DVTK igyekezett válaszolni a bekapott gólra és letámadni. Nagy helyzet mégis a zöld-fehérek előtt alakult ki: az U19-es válogatott Pusztai Sára tekerte rá messziről, a labda kicsúszott a kapus kezéből és kicsorgott az alapvonalon kívülre.

A Ferencváros csatárai a következő percekben többször is adtak feladatot Szőke-Nagy Krisztina kapusnak. A 35. percben aztán a Fradi villámgyorsan épített támadásból, Poljak gólpasszából ismét a magyar válogatott Csiki Anna talált be (2–0)! 

A gólra Hanna Barker válaszolhatott volna, de nem találta el a labdát a kapu előterében. A 37. percben viszont nem hibázott: Vachter Fanni cselezett az alapvonalnál és visszafelé passzolt labdájából az amerikai légiós szépített (2–1).

A játékrész utolsó percében szöglethez jutottak a miskolciak, a kapu előtti zavarodásban pedig Tóth Alexandra elé került a labda, aki kíméletlenül kihasználta a kínálkozó lehetőséget és a lefújás előtti utolsó pillanatokban kiegyenlített (2–2)! 

A második félidő elején helyzeteket igen, de újabb gólt nem láthattak a szurkolók. A játékrészt a címvédő uralta, mezőnyfölényben futballozott a Ferencváros. A fővárosiak labdajáratásának a 70. percben lett meg az eredménye, amikor Fenyvesi Evelin ívelt a középen érkező Szabó Viktória elé, aki a kapuba vágta a labdát (3–2)! A negyedik Fradi-gól ez után már hamar jött:a 72. percben Csiki Anna adott nagy passzt Allegra Poljaknak, aki lőtt és labdája a kapufáról a hálóba pattant (4–2)! 

Díjazás
A FÖRCH Női Magyar Kupa győztese 4 millió, a második helyezett 2 millió, míg az elődöntő két vesztese, az ETO FC Győr és a Haladás-Viktória 1–1 millió forinttal gazdagodott.

A DVTK előtt is adódtak lehetőségek, a hajrában Barker hagyott ki egy nagy helyzetet. Az utolsó percekben a miskolci csapat egyik legjobb góllövője, Biljana Bradic kapta meg a labdát a kapussal szemben és nem hibázott: góljával felélesztette a miskolci reményeket (4–3). A négyperces ráadásban Szőke-Nagy Krisztinának még egyszer nagyot kellett mentenie, de az eredményen már egyik csapat sem tudott változtatni, a Ferencváros megnyerte a FÖRCH Női Magyar Kupát!

Az ünneplés pillanataiban Csiki Anna nyilatkozott:

Elképesztően boldog vagyok, az egész szezonban alig rúgtam gólt, és most a döntőben sikerült kettőt is. Fantasztikus közösség vagyunk, felálltunk 2–2-ről, ez csodálatos volt!

A friss kupagyőztes csapat edzője, Dörnyei Balázs úgy fogalmazott, a találkozó elején jól futballoztak és kétgólos előnyt szereztek, majd a ki nem kényszerített hibákkal magukra hozták az ellenfelet, amely ki is egyenlített.

Ennek a szurkolók, velem ellentétben nagyon örültek, mivel újra izgalmassá tettük a meccset. Innen egy új mérkőzés kezdődött. A második félidőben már kevésbé szép játékkal, de újra kétgólos előnyre tettünk szert, mivel vannak olyan játékosok, akik egy-egy villanással képesek eldönteni a találkozót. Aztán 4–2-nél kaptunk még egy gólt, de csak egy dolog számít, hogy megnyertük kupát és ez nagyszerű érzés.

– Nagyon jó döntőt játszottunk a Ferencvárossal. Nagyon közel voltunk hozzá, hogy elérjük a tizenegyes párbajt, ott pedig már bármi lehetett volna. Nem volt szerencsénk, nekik befelé, nekünk kifelé pattan a labda a kapufáról –  mondta a DVTK vezetőedzője, Fórizs Sándor.

Ferencvárosi TC–Diósgyőri VTK  4–3 (2–2)
Gólszerzők: Csiki Anna (12., 35.), Szabó Viktória (70.) illetve Hanna Barker (37.), Tóth Alexandra (45.), Biljana Bradic (87.)

Ferencvárosi TC: Németh Júlia – Mosdóczi Evelin, Rőhberg Zsanett, Inna Zlidnis, Szabó Viktória – Pusztai Sára (Diószegi Fanni, 69.), Fenyvesi Evelin, Marija Alekszics, Csiki Anna (Nagy Virág, 86.) – Allegra Poljak, Kocsán Petra (Fogl Katalin, 85.)
Diósgyőri VTK: Szőke-Nagy Krisztina – Christianna Kiamou, Jáhn Klaudia, Maria Ficzay, Bianca Sandu – Nagy Fanni, Vachter Fanni (Balázs Csilla, 77.), Tóth Alexandra, Amber Nicole Paul – Hanna Barker, Biljana Bradic


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS