Profi hozzáállás az Eb-harmadik amatőröktől

2013. július. 01., 20:22   |    

Profi hozzáállás az Eb-harmadik amatőröktől

Az NB III-as bajnokság keleti csoportjainak legjobbjaiból összeállt magyar amatőrválogatott bronzéremmel tért haza az UEFA Régiók Kupájának döntőjéről.

A Feczkó Tamás vezette együttes tavaly ősszel, a sorozat elitkörében esélyesebbnek tartott riválisok, a németek, a házigazda csehek és a skótok legyőzésével veretlenül jutott be az amatőr Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe. A múlt heti, olaszországi Eb-döntő torna első két meccsén ugyancsak megőrizte veretlenségét a csapat, de a fináléba jutásért rendezett találkozón nagy csatában 1-0-ra alulmaradt a hazai pálya minden előnyét élvező Veneto tartomány együttese ellenében.

A hazaiak végül a finálét is megnyerték, így az UEFA Régiók Kupája 1999-től íródó történetében másodszor hódították el a végső győztesnek járó trófeát. Az olaszok első sikere rögtön az amatőr Eb első kiírásában született, s bár azon a döntőn nem szerepeltünk, Veneto tartomány csapata közvetetten nekünk is köszönheti sikerét, hiszen a sorozat ötletét az MLSZ korábbi elnöke, az UEFA végrehajtó bizottságának egykori tagja, Barcs Sándor vetette fel annak idején. A kiváló sportvezető annak idején azzal érvelt, hogy míg a világ labdarúgóinak kevesebb, mint egy százalékát kitevő profiknak több kupasorozatot is rendez az európai szövetség, a hátországot jelentő többség, az amatőrök egyetlen tornán sem mérhetik össze erejüket.

A mostani bronzérem az eddigi legjobb magyar szereplés az UEFA Régiók Kupájában, de nem ez volt az első harmadik helyünk: 2003-ban az NB III-as Szabolcs Gabona-csoport legjobbjai végeztek ugyanilyen eredménnyel a fináléban.

- Szép eredmény a harmadik hely megszerzése, de egy kicsit csalódott vagyok, mert az aranyérmes olasz csapat nem volt jobb tőlünk, mégis legyőzött bennünket. Azt ugyanakkor el kell ismerni, hogy a hazaiak nagyszerűen játszották a catenacciaót, az elitkörrel együtt megrendezett hét meccsen egyetlen akciógólt sem kaptak, csak egy szigorúan befújt tizenegyesből talált be az egyik ellenfelük – mondta Feczkó Tamás, az amatőrválogatott szakvezetője.

A csapat vezetőedzője hozzátette: a legjobb meccset az északírekkel játszotta együttese, az olaszok ellen – nagyrészt az ellenfél játéktördelő stílusa miatt - nem tudtak kellőképpen felpörögni a játékosok, akik egy nehéz tavaszi szezon után, csak néhány nappal az osztályozókat követően utaztak el Olaszországba, így a riválisoknál érezhetően fáradtabban érkeztek a tornára.

- A szezon végét szerda-szombat ritmusban játszották le a kerettagok, nem voltunk olyan élesek, mint az őszi elitkörben. A felkészülésünk során nagyon sok segítséget kaptunk a szövetségtől, de több nehezítő külső körülmény miatt csupán egy felkészülési meccsen állhattunk fel hasonló összetételben, mint később Olaszországban. A játékosokról csak szuperlatívuszokban beszélhetek, mindenki óriási lelkesedéssel, odaadással játszott, mentális erejét tekintve szenzációs volt a csapat. Jó esélyünk volt az aranyéremre, ezért nem tudok tiszta szívből örülni az eredménynek, de azt kívánom, bárcsak a jövőben sok magyar edző szerezne bronzérmet UEFA-sorozat döntőjében, és kellene csalódásként megélnie a harmadik helyet!

Feczkó Tamás hozzátette: az amatőr, polgári foglalkozás mellett futballozó játékosok számára nagy élmény volt, hogy eljuthattak egy UEFA-torna döntőjére, és Magyarországot képviselhették a viadalon.

- Rengeteg biztatást kaptunk ismerősöktől és ismeretlenektől egyaránt. Telefonon, sms-ben, a Facebookon is sorra kaptuk a támogató üzeneteket, ez nagyon sokat segített mindenkinek. Hallottuk, hogy nemcsak itthon követték ezrek figyelemmel az élő közvetítéseket, hanem a játékosok családtagjai, ismerősei révén a Kárpátalján, de még az Egyesült Államokban is több tucatnyian jöttek össze, és szorítottak értünk. Ezúton is köszönöm mindenkinek, akik kiálltak mellettünk, az amatőrfutballban ritkán szerezhet ehhez hasonló szép élményeket az ember - fogalmazott Feczkó Tamás.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS