Rajtol a női bajnokság - nagy csata várható az élmezőnyben

2020. március. 13., 13:48   |    

Rajtol a női bajnokság - nagy csata várható az élmezőnyben

Kiemelkedőt nyújtott a Kelen SC kapusa és a DVTK csatára az őszi szezonban. A legtöbb gólt Vágó Fanni szerezte az eddigi 12 fordulóban. Külföldi játékosokkal is erősített az újonc. Edzőváltás történt Szombathelyen és az Astránál. Március 14-én indul a Simple Női Liga tavaszi szezonja.

Hármas holtversennyel az élen folytatódik a női NB I, a Simple Női Liga: az FTC-Telekom, az MTK és a DVTK egyaránt 28 pontot gyűjtött az ősszel, jelenleg a gólkülönbség határozza meg köztük a sorrendet.

Őket követi a Haladás Viktória 18, az Astra 16, az ETO pedig 9 ponttal. A tabella alján a Szent Mihály és a Kelen SC helyezkedik el, 6, illetve 5 megszerzett ponttal.

Az őszi szezon mérkőzésein az InStat adatai szerint a Ferencváros volt a legerősebb együttes (átlagos InStat Index: 238), a zöld-fehéreket az MTK (230) és a DVTK (218) követi. A címvédő csapatnak volt a legtöbb próbálkozásra a gólszerzésre: játékosai 81-szer lőttek kapura az eddigi meccseken.

A legtöbb szögletet (45) a diósgyőriek végezhették el. A kaput eltaláló lövések tekintetében megint csak az FTC-Telekom áll az élen (72), a második a DVTK (68), a harmadik az Astra (39).

A Kelen SC az csapat, amely a legnagyobb arányban nyerte meg párharcait (44 százalékban), ráadásul nem csak támadásban, de a levegőben (39 százalék) és a védekezésben (47 százalék) is. Cselezésben viszont a DVTK játékosai mutatkoztak a legaktívabbnak, ők 191 alkalommal (és 65 százalékos hatékonysággal) próbálkoztak cselekkel. Ebben a statisztikában is előkelő helyet foglal el a Kelen: a második 179 csellel, majd az Astra következik 168-cal – a Ferencváros tehát e tekintetben nem fért fel a dobogóra, a negyedeik 154 sikeres csellel.

Senki nem szerzett annyi gólt az őszi bajnoki szezonban, mint Vágó Fanni (17), de a legtöbb helyzete nem neki, hanem a 11 gólos Biljana Bradicnak volt (24-szer került gólhelyzetbe).

Samu Anna, a Ferencváros kapusa 4 mérkőzésen nem kapott gólt, ez a szám az MTK hálóőrénél, Szőcs Rékánál 2. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kelenes Erős Evelin: ő mutatta be a legtöbb bravúrt (20), neki volt a legtöbb védése (70, azaz 74 százalékban hárította a lövéseket) és a mezőnyben egyedülikén kivédett egy tizenegyest is az ősszel. A passzpontosságban is a lista élén áll: 205 pontos átadása volt. Ellenben a legtöbb gólt is ő kapta, 25-öt.

Változások a keretekben:

A Ferencvárostól a nyáron igazolt légiósok közül távozott a balhátvéd Kristina Erman, a norvég Arna-Björnar, valamint a bosnyák Selma Kapetanovic is, továbbá Fogl Katalin sem erősíti már a Fradit. A fiatal védő, Csigi Eszter légiósnak állt, a svájci élvonalbeli FC Baselben folytatja.

A keretükben már korábban megforduló, de felnőtt meccsen pályára nem lépő, tavaly a Győr játékosaként szereplő Barti Luca tért vissza a fővárosba kapusposzton, valamint három külföldi játékost igazolt az FTC-Telekom: a kanadai Nkem Ezurike kihagyott fél évet, legutóbbi klubja az izraeli ASA Tel-Aviv volt; a szintén kanadai Sarah Kinznernek ez az első európai klubja, a Calgary Foothills FC-től érkezett, a finn Sini Laaksonen pedig a tengerentúlon járt egyetemre, legutóbbi klubja a University of Massachusets volt.

Az MTK keretében csak egy változás történt: Csorbai Nikolett távozott Fehérvárra. A DVTK-ból ketten igazoltak el és ketten érkeztek Miskolcra: Jáhn Klaudia a Magyar Labdarúgó Egyletben, Antwi Regina pedig Ghánában folytatja; külföldről, a Celtic LFC-ből érkezett Oláh Adrienn, az A.C. PAOK-ról pedig Eirini Nefrou szerződött a DVTK-hoz.

A Haladás-Viktória nem igazolt új játékost, viszont távozott Szombthelyről Sitku Réka Boglárka. Az utánpótláscsapatokból a felnőtt kerettel készül folyamatosan Csapó Zsófia, Hajba Jázmin, Németh Mirtill, Németh Zsófia Peónia, Németh Adél és Novák Luca is. A szombathelyi gárdát január elejétől új edző, Szabados György vezeti. Az Astra játékoskeretében nincs változás, az edzői poszton viszont Nahóczky Attilát Szász Ferenc váltotta. Az ETO FC Győr felnőtt csapatában nem volt mozgás a télen.

A Szent Mihály leigazolta Görög Zsófiát és Nagypál Fatimát, akik legutóbbi klubja az Astra volt. A kiesés ellen menekülő Kelen 5 játékost igazolt, ugyanennyit pedig elengedett. Távozott az újonctól Orosz Katalin (szünetelteti a labdarúgást), illetve Horváth Fruzsina, Nyéki Anna, Kerekes Eszter és Tarpataki Nóra, akik az NB II-es csapathoz, vagy az U19-es együtteshez kerültek. Az utánpótláscsapatokból ketten érkeztek, Herczik Dorina (U16) és Barkóczi Bernadett (U19) csatlakozott a felnőttekhez. Külföldről pedig hárman igazoltak Budapestre: a finn Noomi Lehtovuori (Kieler MTV), az ausztrál Stacey Papadopoulos (Calder United SC) és az ameriaki Alexis Rossi (Karlskoga).

A bajnokság tavaszi szezonja március 14-én kezdődik az Astra és a Szent Mihály, a Fradi és a Haladás-Viktória, a Kelen és az ETO párharcával, az MTK–DVTK mérkőzést 17-én játsszák a csapatok.

 

 


Címkék:

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS