Rangadó a nyitányon: Debrecenbe látogat az ETO

2012. július. 27., 17:31   |    

Rangadó a nyitányon: Debrecenbe látogat az ETO

Az OTP Bank Liga 1. fordulójának szombati játéknapján bemutatkozik a megfiatalított Ferencváros is.

DVSC-TEVA–GYŐRI ETO
(Július 28., szombat, 19.00)

A bajnok az előző, veretlenül végigjátszott idényében kétszer is legyőzte a győrieket, októberben, a Nagyerdőben 2-0-ra győzött, Simac és Kulcsár egy-egy góljával. A 'visszavágó' a Győr idénybeli legrosszabb sorozatának középső mérkőzését, egy újabb vereséget hozott. Ugyanakkor a Loki 2011 októbere előtt nem volt éppen sikeres a Győr ellen, 2007 őszétől három mérkőzésen nyeretlen és veretlen maradt – mindhárom találkozó döntetlenre végződött a Nagyerdőben. Az elmúlt három év hat bajnokiján egyetlen debreceni játékos sem szerzett két gólt a Győr ellen – összesen.

A DVSC – amióta csak megnyerte első bajnoki címét 2005 tavaszán – híresen jó kezdő. Azóta minden esztendőben megnyerte a szezon első hazai bajnoki mérkőzését! Érdekes, hogy a legutóbbi, 2004-es botlás okozója éppen a Győr volt, az volt egyébként az azóta klublegendává emelkedett kapus, Szasa Sztevanovics első idegenbeli bajnoki mérkőzése a magyar NB I-ben. A 3-1-es siker óta a Rába-parti gárda még egyszer játszotta Debrecenben az idény első idegenbeli mérkőzését, de 2007 júliusában a Loki győzött 2-0-ra. Az akkori szereplők közül várhatóan Mészáros Norbert és Sztevanovics lesz ismét pályán.

A Debrecen egyébként legutóbb 2011. május 22-én kapott ki magyar bajnoki mérkőzésen, hazai pályán pedig 2011. április 16. óta veretlen.

A DVSC-nél egyben maradt az előző szezonban bajnoki- és kupaaranyat nyert keret. Eddig egyetlen jelentősebb igazolást hajtott végre a vezetőség, a csapat egykori sztárja, Ibrahima Sidibe a Westerlótól tért vissza korábbi sikerei helyszínére. A győrieknél a védőposztra két magyar futballista érkezett. A rutinos, A-válogatott kerettag Lipták Zoltán, valamint az ifjú Lang Ádám, aki az előző szezonban a másodosztályú Veszprémben szerepelt, és alapembere volt az U19-es válogatottnak is. Érkeztek szép számmal külföldiek is, a szerb Nemanja Andrics az FK Beogradtól, a román Mihai Dina a Petrolul Ploiestitől, a szlovén Rok Kronaveter a német Cottbustól, valamint a cseh Michal Svec a holland Heerenveentől.


MVM PAKS–PMFC MATIAS
(Július 28., szombat, 17.00)

A Paks hetedik idényét kezdi az NB I-ben. Érdekes, hogy mindössze másodszor kezd otthon. Tavaly 3-2-re verte hazai pályán a Kecskeméti TE-t, az volt az eddigi egyetlen paksi nyitány. Bartha László a legutóbbi idők főszereplője a paksiak első fellépésein: a 25 éves csatár 2010-ben az FTC, 2011-ben pedig a KTE ellen is szerzett gólt. A hosszú évek után tavaly az élvonalba visszakerült pécsiek legutóbb 2006 nyarán kezdték vendégként a bajnoki szezont, akkor 2-1-re kikaptak Debrecenben.

A Pécs eddig mindössze egyetlen bajnoki meccsét nyerte meg a Paks ellen, azt ellenben vendégként, 2006. november 4-én. Azóta három bajnoki összecsapást játszott a két csapat, kétszer a Paks nyert, egy pedig döntetlenre végződött. Ugyanakkor tévedés lenne azt gondolni, hogy a múlt, illetve a statisztika alapján Kis Károly együttese könnyű mérkőzésre számíthat: élvonalbeli története kezdete óta még soha, sem bajnoki, sem Ligakupa-mértkőzésen nem tudta legyőzni hazai pályán a pécsieket. Három találkozóból egy döntetlen, két vereség a Paks mérlege. (Az idegenbeli mérlege ellenben pazar: 3 győzelem, egy döntetlen. A két együttes legutóbbi paksi mérkőzése 4-4-es döntetlent hozott 2011. szeptember 24-én.

A Paks csapatát továbbra is Kis Károly irányítja, a Pécsnél e találkozón mutatkozik be tétmeccsen Supka Attila. Az ötvenéves edző pályafutása során a PMFC-Matias az ötödik élvonalbeli klub, amelyet irányít. Ezzel második a jelenlegi NB I-es edzők listáján Garami Józseffel holtversenyben, a már a hatodik klubjánál tartó Détári Lajos mögött. Supka Attila a Bp. Honvédtól érkezett – a paksiak a 2011–2012-es idény mindkét bajnokiján legyőzték a kispestieket.

A paksiak továbbra is ragaszkodnak szigorú játékospolitikájukhoz, miszerint a csapatban kizárólag magyar labdarúgók szerepelhetnek. Ezen a nyáron a Siófoktól megszerzett Simon Attila, a Ferencvárosból elcsábított Kulcsár Dávid és a Kaposvárról átigazoló Zsók József csatlakozott a kerethez, a távozók közt találjuk Magasföldi Józsefet, Hrepka Ádámot és Szatmári Lórándot. Utóbbi mindjárt az első fordulóban bizonyíthat volt csapata ellen, ugyanis visszatért Pécsre, és szombaton ellenfélként léphet pályára Pakson. A pécsieknél a fél keret kicserélődött az elmúlt hetekben, Szatmári mellett az új igazolások között találjuk a 46-szoros válogatott Bodnár Lászlót, a cseh Jirí Krejcít, a szlovén Leon Panikvart, a nigériai Eke Uzomát, a szerb Miroslav Grumicsot, a szlovákiai Harsányi Zoltánt, Wittrédi Dávidot, Molnár Pétert, valamint az ex-honvédos duót, Horváth Adriánt és Sánta Andrást.


FERENCVÁROSI TC–KTE-PHOENIX MECANO
(Július 28., szombat, 20.45)

2008 nyara óta a Fradi minden hazai mérkőzését megnyerte a Kecskemét ellen, ez két Ligakupa-beli, s három bajnoki győzelmet jelent. Sőt: története során a zöld-fehér klub mind a három élvonalbeli meccsén győzött az Üllői úton a KTE ellen. A bajnoki címek számát tekintve legeredményesebb magyar csapat, amióta visszajutott az élvonalba, mindig győzött, ha az első fordulóban hazai pályán szerepelt. A „mindig” két meccset fog át: 2009-ben a ZTE ellen 4-1, 2010-ben a Pakssal szemben 2-1 volt az eredmény. Mind a két alkalommal szerzett gólt NB I-es újonc: a Zete ellen a két gólt elérő Pölöskey Péter, a Paks ellen pedig a korábbi cseh válogatott Marek Heinz.

A Kecskemét, ha lehet ilyen megállapítani, tradicionálisan gyengén kezdi a bajnoki szezont. A mostani a lila-fehérek ötödik idénye az élvonalban, s mind a négy korábbi alkalommal kikapott a csapat az első fordulóban. Sőt: a négyből az első három évben még a második fordulóban is. Ugyanakkor játékosai minden alkalommal szereztek gólt az első fordulóban, sőt 2008 ősze után, a további három alkalommal többet is.

A Ferencváros a nyáron két olyan szerb játékost is megszerzett, aki az előző szezonban a KTE csapatában szerepelt. Alekszandar Alempijevics négy idényben 67, Vladan Csukics – ugyancsak négy idényben – 91 bajnoki mérkőzést játszott az élvonalban, a Kecskeméti TE színeiben. A Fradinál alaposan lecsökkent az átlagéletkor, az egykori válogatott nagy öregek (Lisztes Krisztián, Végh Zoltán, Rósa Dénes, Balog Zoltán) elhagyták a csapatot, helyükre kevésbé ismert fiatalok érkeztek, mint például az NB II Nyugati csoportjának gólkirálya, Máté János, vagy a Szegedről megszerzett, a másodosztályban szintén gólerős Orosz Márk. Sikerült megkaparintani a paksiak gólerős középpályását, Böde Dánielt és a Pápáról szerződtetett Gyömbér Gábort is.

A kecskemétiektől a két említett szerb mellett a Videoton kölcsönjátékosa, az előző szezon gólfelelőse, Lencse László is távozott, az érkezési oldalon pedig öt légiós neve szerepel. Ketten közülük brazilok, és az elmúlt egy évben Máltán fociztak: Edison Luis dos Santos 'Tarabai' 22, Jorge da Silva Pereira 'Jorginho' 18 gólt szerzett a szigetországban az elmúlt idényben. A szerb légió létszáma nem változott Kecskeméten, Csukicsék klubváltása után Milan Csokics (OFK Mladonevac) és az Üzbegisztánt elhagyó Predrag Vujovics lett a keret tagja. A debreceni Eugene Salami kölcsönben csatlakozott a kecskemétiekhez.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS