Rekord rövid szünet után sűrű focitavasz következik

2021. január. 19., 20:14   |    

Rekord rövid szünet után sűrű focitavasz következik

Szerdán, mindössze 28 nappal az őszi szezon utolsó bajnoki mérkőzése után folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Az első idei játéknapon a Ferencváros-DVTK elhalasztott mérkőzést pótolják, hétvégén viszont már a mezőny összes csapata pályára lép.

Figyelembe véve az őszi bajnoki mérkőzések halasztását is, a téli szünet hosszát tekintve új rekord született a hazai élvonalban: kevesebb mint egy hónapig tartott a futball nélküli időszak. Az infrastruktúra immár minden további nélkül lehetőséget ad a téli focira, így a játékosok az ünnepek alatt fújtak egy rövidet, és már az év első hetében (sőt, a DVTK már az előző év utolsó hetében) megkezdték a készülődést a bő három hónap hosszúságú tavaszi szezonra.

Március végén vb-selejtezők és U21-es Eb 

A márciusi három hetes szünetben rendezik a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokság csoportmérkőzéseit, a Gera Zoltán vezette magyar válogatott március 24-én a németekkel, március 27-én a románokkal, március 30-án a hollandokkal méri össze az erejét. Az első és a harmadik mérkőzést Székesfehérváron, a másodikat a Bozsik-stadionban rendezik meg. A Marco Rossi vezette A-válogatott március 25-én a lengyelek ellen lép pályára vb-selejtezőn, a három nappal később San Marinóban, március 31-én Andorrában szerepel.

Erőltetett menet vár a csapatokra, hiszen a júniusban kezdődő, a magyar válogatott részvételével zajló Európa-bajnokság miatt 15 hét alatt kell befejezni az idényt, ez idő alatt 17 bajnoki-, valamint öt MOL Magyar Kupa-fordulót tartogat a szezon, ráadásul március közepétől egy három hetes szünetet is beiktattak a versenynaptárba (ebben a periódusban rendezik a hazai társrendezésű U21-es Európa-bajnokság csoportmérkőzéseit, valamint az A-válogatott első három vb-selejtezőjét, a tétmeccseket egy néhány napos felkészülési időszak előzi meg). Ez azt jelenti, hogy a kupában döntőig jutó csapatok 12 hét alatt akár 22 tétmeccset is játszhatnak (a Ferencváros az elmaradt bajnokik pótlásával együtt akár 24-et is, igaz, a zöld-fehérek ősszel hozzászokhattak ehhez a tempóhoz, hiszen nagyszerű BL-szereplésük során bőven volt részük hasonló terhelésben).

A tabellát vizsgálva az látszik, hogy izgalmasnak ígérkező tavasz elé nézünk. A Ferencváros meggyőző fölénnyel és magabiztossággal vezeti a bajnokságot, de a nemzetközi kupaszereplés kiharcolásáért, az újonnan induló Konferencia Ligában való részvételért nagy lehet a tolongás, mint ahogyan a kiesés elkerülése is érintheti még a mezőny legalább háromnegyedét.

Új nemzetközi sorozatban indulhatnak a magyar klubcsapatok

Új nemzetközi sorozatban indulhatnak a magyar klubcsapatok

A Konferencia Liga a 2021-2022-es szezonban rajtol 184 európai klub részvételével. Magyarországról a MOL Magyar Kupa győztese, illetve az OTP Bank Liga második és harmadik helyezettje szerepelhet a harmadik számú európai kupasorozatban, ahonnan az Európa Ligát is el lehet érni.

Tovább

Ennek érzékeltetésére egy adat: a harmadik MTK-t és a 11., vagyis már kiesőhelyen álló Budafokot mindössze 10 pont választja el egymástól, így akár a két említett csapat, valamint a közöttük sorakozó hét másik együttes bármelyike érintett lehet az ádáznak ígérkező alsóházi és felsőházi küzdelmekben egyaránt.

A tabella alsóházához tartozó csapatok közül a DVTK és az Újpest a téli szünetben, a Mezőkövesd és a Honvéd néhány héttel korábban váltott edzőt, ettől remélve a minél előbbi feltámadást. A DVTK az átigazolási piacon is igen aktív volt: eddig nyolc új labdarúgó, köztük hat horvát futballista szerződtetését (vagy kölcsönvételét) jelentette be, őket már az új szakvezető, Zoran Zekic kérésére szerződtette a vezetőség. A Mezőkövesd öt labdarúgót igazolt, míg az alsóház többi csapata eddig egy-két futballistával erősítette meg a keretét, de az átigazolási időszak még tart, van tehát lehetőség a további erősítésekre.

A tavaszi versenyfutás a Ferencváros és a DVTK meccsével, vagyis a tabella éllovasának és sereghajtójának ütközetével veszi kezdetét szerdán este 20.00 órakor. A két csapat szereplése egymás tökéletes ellentéte: a Fradi – a mezőnyben egyedüliként – eddig egyetlen pontot sem vesztett eddig pályaválasztóként az idényben, míg a DVTK – szintén egyedüliként a mezőnyben – hét idegenbeli mérkőzését kivétel nélkül elveszítette. Az őszi szezonból két további mérkőzés vár még pótlásra (Budafok–Ferencváros és Kisvárda–MOL Fehérvár), azokat az első tavaszi forduló után, január 27-én játsszák le a csapatok.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS