Remek selejtező sorozatot zártak Eb-csoportellenfeleink

2015. december. 12., 20:04   |    

Remek selejtező sorozatot zártak Eb-csoportellenfeleink

A magyar válogatott Portugáliával, Ausztriával és Izlanddal került azonos csoportba a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon. Röviden bemutatjuk csoportellenfeleinket.

PORTUGÁLIA: A magyar válogatott történetében a portugál az egyike azon keveseknek, akiket még sohasem sikerült legyőzni. Nagy tornán egyszer, az 1966-os világbajnokságon találkoztunk, akkor a dél-európai csapat nyert. Legutóbb, a két csapat tizedik egymás elleni mérkőzésén, 2009-ben 3-0-ra kikaptunk Lisszabonban. A portugálok az egyetlen ötös csoportból, az ugyancsak továbbjutott albánokat, valamint a dánokat, a szerbeket és az örményeket megelőzve, egyetlen vereséggel jutottak ki Franciaországba. (Az albánoktól kaptak ki, rögtön az első meccsen, Aveiróban.) Mindössze öt gólt kaptak nyolc mérkőzésén. A szövetségi kapitány Fernando Santos Brazíliában a görög válogatottat vezette a vb-nyolcaddöntőig. A csapat kulcsemberei világsztárok, Cristiano Ronaldo, Pepe, Nani. A magyar játékosok közül legutóbb Balázs Benjámin, az Újpest középpályása volt portugál klub tagja, rövid időt a Vitoria Guimaraesben töltött. A két válogatott találkozik majd a 2018-as világbajnokság selejtezőin is.

AUSZTRIA: A magyar válogatott eddigi leggyakoribb ellenfele, amely ellen 1902. október 12-vel kezdődően, 136 mérkőzést vívtunk, de a legutóbbit 2006. augusztus 16-án. Nagy tornán mindössze egyszer, 1934-ben, Olaszországban találkoztunk, akkor, bírói segítséggel, az osztrákok jutottak tovább. Az elmúlt szűk húsz évben háromszor találkoztunk, a magyar csapat e találkozókon veretlen maradt. Ugyanakkor az osztrákok rengeteget fejlődtek az elmúlt években, s fantasztikusan meneteltek a mostani selejtezőkön. A G csoportban tíz mérkőzésen 28 pontot gyűjtöttek, veretlenek maradtak, az oroszokat, a svédeket, a montenegróiakat, valamint a liechtensteinieket és a moldovaiakat megelőzve jutottak ki az Euro 2016-ra, a svédeknek idegenben tudtak négy gólt lőni. Érdekes, hogy svájci edző a kapitányuk, Marcel Koller, aki 2011 óta vezeti a válogatottjukat. Játékosaik közül a legnagyobb sztár David Alaba, a világ egyik legjobb balhátvédje, a Bayern München tagja. Marko Arnautovic a Stoke City, Sebastian Prödl a Watford, a csapatkapitány Christian Fuchs a Leicester City tagja. A novemberi, Svájc elleni találkozójukon ismét kerettag volt a 40-szeres válogatott, szombathelyi születésű Garics György, aki immár a Darmstadt játékosa. A magyar játékosok közül legutóbb Gulácsi Péter játszott az osztrák élvonalban, két bajnoki címet is nyert a Red Bull Salzburggal. Mostani lipcsei klubtársai közül Marcel Sabitzer és Stefan Ilsanker is kerettag.

IZLAND: Tíz mérkőzést vívott eddig a két válogatott, a legutóbbin, 2011. augusztus 10-én Budapesten a magyar csapat nyert 4-0-ra. Az elmúlt húsz évben veretlenek vagyunk az izlandiak ellen, akik a kilencvenes évek elején a mumusunknak számítottak. A szigetország együttese a csehek mögött, a törököket és a hollandokat, valamint a kazahokat és a letteket megelőzve jutott ki, története során először, egy nagy tornára. Szövetségi kapitányuk a svéd Lars Lagerbäck, aki a kétezres években hazája válogatottját vezette a magyarok ellen. Segítője az izlandi Heimir Hallgrimsson, aki a torna után átveszi majd az izlandi csapatot. A válogatottjuk kulcsemberei ötvennél is több mérkőzést számlálnak a nemzeti csapatban, legjobbjaik Birkir Saevarsson (Hammarby), Ragnar Sigurdsson (Krasznodar) és Aron Gunnarsson (Cardiff City). Legjobb csatáruk Kolbeinn Sigtorsson, a Nantes támadója.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC
Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS