Rigáról nincs jó emléke a válogatottnak

2016. október. 09., 20:48   |    

Rigáról nincs jó emléke a válogatottnak

Története során másodszor játszik a magyar A-válogatott Rigában, Lettország csapata ellen.

Az első összecsapás, 2003. szeptember 10-án a két csapat közös történetének eddigi egyetlen lett sikerét hozta, emlékezetes, hogy a Gellei Imre által irányított csapatunk azzal távol került a pótselejtező elérésétől a 2004-es portugáliai Eb selejtezőiben. A 3-1-es lett sikerrel végződő összecsapáson a jelenlegi keret rangidőse, Gera Zoltán már ott volt a pályán (ld. fotó). A további négy meccset, kettőt Budapesten (3-1 1995-ben és 2003-ban is), s kettőt a ciprusi Limasszolban (2-1 2004-ben, 2-0 pedig 2007-ben) a magyarok nyerték meg.

Az elmúlt években is lényegesen jobban teljesített a magyar válogatott. A lettek utolsók lettek csoportjukban a 2016-os Eb selejtezőin, a csoportmérkőzések záró napján, hazai pályán kikaptak a kazahoktól – részben emiatt kellett Bernd Storck legénységének pótselejtezőt játszania, a törökök ezért kerültek elénk. Marians Pahars válogatottja 95. az aktuális FIFA-világranglistán. Erre kevéssé rímel, mégis igaz, hogy 2016-ban a pénteki volt az első vereségük, a gibraltáriakat, a litvánokat, a luxemburgiakat és az andorraiakat legyőzték, a szlovákokkal Nagyszombatban (!), valamint az észtekkel döntetlent játszottak.

A magyar profi futball legutóbbi találkozása sikeres volt a lett futballal, 2015 nyarán, az Európa Liga selejtezőjében a Debreceni VSC-Teva 11-4-es összesítéssel ejtette ki a Skonto Rigát. Más kérdés, hogy a kinti találkozó döntetlenre végződött.

Marians Pahars, az egykori 75-szörös válogatott Premier League játékosa (Southampton (1999-2006) 2013 óta irányítja hazája nemzeti tizenegyét. Eddigi 29 meccséből hetet nyert meg, egyaránt tizenegy döntetlen és vereség mellett. Egyik segítője, a korábban Ausztriában és Angliában is szerepelő Vitālijs Astafjevs 1992 és 2010 között 167-szer (!) lépett pályára a lett válogatottban.

A magyarok ellen készülő keretben tizenkét légiós és tíz otthon játszó szerepel, egy védőnek, Vitālijs Jagodinskisnek nincsen klubja. Hárman jutottak már el az ötvenedik válogatottságig. A 36 éves Andris Vaņins, a svájci FC Zürich kapusa, aki 2009-től a nyárig Vanczák Vilmos klubtársa volt az FC Sionban, s akit 2010 és 2013 között négyszer is megválasztották a szezon végén a klub legjobb játékosának, a feröeriek ellen 77. alkalommal védett a válogatottban. A csapatkapitány, a Futbola klubs Liepāja együtteséből beválogatott Kaspars Gorkšs (aki korábban egy évtizedet töltött Angliában) nyolcvanszoros válogatott. Ugyancsak a rutint képviseli az ötvenszeres válogatott csatár, Ģirts Karlsons, aki az FK Ventspils játékosa.

Miután az ország jelenlegi legkiválóbb labdarúgója, a korábban a Zalaegerszegi TE csapatában is szerepelt, majd Lengyelországon át a német Bundesligába került, a mostani idényben az 1. FC Kölnt szolgáló (önmagát sokkal inkább orosznak, mintsem lettnek tartó) Artjoms Rudņevs ezúttal sincsen a keretben, a legnagyobb tudású mezőnyjátékos minden bizonnyal a dunaszerdahelyi DAC-ban futballozó Valērijs Šabala, aki egyébként a belga FC Bruges tagja, kölcsönjátékosként szerepel a Felvidék magyarlakta területeinek legnépszerűbb alakulatában. Harminc válogatott mérkőzésen tíz gólt szerzett eddig, az ő nevéhez fűződött a döntő gól szeptemberben, az Andorrában megnyert vb-selejtezőn.

Rudņevs kapcsán érdemes azt is megjegyezni, hogy kilenc lett futballista szerepelt eddig a magyar élvonalban. Elsőként a pályafutását 105 válogatottsággal záró Mihails Zemļinskis, a BVSC egykori védője (1994, hat mérkőzés), aki néhány éve tagja lett országgyűlésnek. Válogatott futballista volt hazájában a közel kétméteres center, Rolands Bulders (1996, Stadler, 21 mérkőzés) és a vele együtt érkezett Aleksandrs Jelisejevs (1996, Stadler, 8 mérkőzés) is. Deniss Ivanovss 2015 őszén kilenc meccset játszott a Nyíregyházában, 60-szoros válogatott. Négyszer játszott az A-válogatottjukban Daniils Turkovs (2011, ZTE, 26). Aleksandrs Čekulajevs a Lombard Pápa tagja volt 2012 őszén, négy mérkőzés erejéig. Vitālijs Meļņičenko a Szolnoki MÁV (2011 tavasz, 13) mezét viselte. A leghosszabb időt Vadims Žuļevs töltötte nálunk, aki 2009-től egy kétéves megszakítással, 2015-ig volt a Lombard Pápa középpályása, 48 mérkőzésen játszott az NB I-ben.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS