Sikerrel fut a Csillag Imre Ösztöndíjprogram

2017. március. 13., 09:33   |    

Sikerrel fut a Csillag Imre Ösztöndíjprogram

Az MLSZ és a Magyar Sportújságírók Szövetsége által két éve elindított együttműködési, a Csillag Imre Ösztöndíjprogram, továbbra is várja az ötletes, hiánypótló újságírói pályázatokat, kezdeményezéseket – a magyar labdarúgást szolgálva.

Az együttműködés részeként a labdarúgó-szövetség támogatja az MSÚSZ-t abban, hogy segítse a tehetséges újságírók műveinek megszületését olyan esetekben, amikor csak pénzügyi akadálya van a tartalmas, kiemelkedően ötletes, a magyar labdarúgás szempontjából értékes anyagok megszületésének. Ezzel párhuzamosan, a program részeként, anyagilag támogatja a sportsajtót a magyar vonatkozású futballesemények külföldi tudósításában.

A program a rengeteget utazó, folyton úton lévő, kilencvenéves koráig aktív egykori sportoló, tudósító, menedzser, Csillag Imre nevét viseli, s a sportújságíró-szövetség a kezdetektől szerette volt más sportágakra is kiterjeszteni, és sikerült is egyéb forrásokat is bevonni a kezdeményezésbe.

Az MLSZ immár kétszer ötmillió forintos támogatásán túl a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének hárommillió forintjával is gazdálkodhat a CSIÖP. Erről februárban írtunk alá megegyezést Szalay Ferenc elnök úrral. Egymillió forintot saját bevételünkből különítettünk el azokra az esetekre, ha valaki a futballon és a kosárlabdán kívül más sportág eseményére pályázik – mondta a CSIÖP-pel kapcsolatban Szöllősi György, a MSÚSZ elnöke.

A MSÚSZ szakmai beszámolót készített az MLSZ számára a program eddigi szakszáról, melyből kiderül: két kontinens, nyolc országában összesen 16 úti célra jutott el a CSIÖP által támogatott 18 fővárosi és vidéki, írott, elektronikus és online sajtóorgánum ötvennél is több munkatársa. Több száz újságcikk, több ezer fotó született a 14 támogatott projekt keretében, amelyek között volt könyvkiadás (Dárdai Pál és Király Gábor pályafutásáról), filmbemutató (Magyarok a Barcáért), kiállítás (Discovering Puskás), riportkörút (magyar ex-futballisták az Egysült Államokban), workshop (felkészülés az Eb-re), s összesen nyolc A-válogatott mérkőzés is, beleértve a futball Európa-bajnokságot. AZ MLSZ számára külön is örömteli, hogy női futballról szóló riportsorozatot is támogatott a program, amelynek keretében hamarosan az ifjúsági válogatott Eb-selejtezőiről is születhetnek tudósítások.

A pályázatokat háromtagú bizottság bírálja el. Egy szerkesztőség évente többször is pályázhat, de egyazon újságíró évente csak egyszer juthat támogatáshoz a CSIÖP révén. Az elnökség tagjaink munkahelye sincs kizárva a pályázatból, de ők maguk személy szerint nem pályázhatnak támogatásra. A pályázatoknál előnyt élveznek a pályakezdők, az önrészt vállaló szerkesztőségek és a minél ötletesebb, minél sokrétűbb műfaji és tartalmi megvalósítást ígérő pályázatok.

A CSIÖP része annak a folyamatnak, amelynek során az MLSZ nagy gondot fordít a magyar futball szereplőinek nemzetközi tapasztalatszerzésére, s amelynek keretében már számos edző, szakember vehetett részt külföldi tanulmányúton. Az MLSZ, a klubokkal közösen, illetve az MSÚSZ-szel összefogva arra törekszik, hogy a sajtókiszolgálás a mindennapokban és a mérkőzéseken minél inkább közelítsen az európai standardokhoz.

Szöllősi György MSÚSZ elnök is elégedett a CSIÖP-pel, de örülne, ha még ötletesebb pályázatokkal bombáznák a szövetséget.

A CSIÖP azért jött létre, hogy a leginkább kézenfekvő eseményeken túli érdekességeket felderítő projekteket szeretnénk támogatni, valami extrát, érdekes kutatási eredményt, a kötelező feladatokon túlmutató munkát várnánk a pályázóktól. Volt példa ilyenekre is, de nem elég. Ettől függetlenül a program hatalmas siker, ami egyfelől boldogság, mert azt jelenti, hogy hiányt pótol, másfelől szomorúság, mert az lenne a jó, ha minden sajtóorgánum maga képes lenne tudósítókat küldeni azokra a sporteseményekre, azokhoz a külföldön dolgozó, szereplő magyar edzőkhöz, sportolókhoz, amelyek és akik számot tarthatnak az olvasók, nézők, hallgatók érdeklődésére. Jó lenne ide eljutni egyszer, addig pedig igyekszünk hidat verni a lehetőségek és az igények között tátongó szakadék fölé – fogalmazott Szöllősi.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS