Sportstratégiai döntések a magyar labdarúgásban

2014. november. 04., 20:49   |    

Sportstratégiai döntések a magyar labdarúgásban

Fellebbez az MLSZ az UEFA fegyelmi határozatával szemben, felzárkózott Európa élmezőnyéhez és ezüst fokozatot ér a szövetség grassroots-programja, valamint megnyílik a labdarúgás útja a köznevelésbe - ülésezett az MLSZ elnöksége.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége keddi ülésén megtárgyalta a bukaresti román-magyar mérkőzés UEFA fegyelmi határozatát, és arról döntött, hogy fellebbez az európai szövetség ítéletével szemben.

Mint ismeretes, az UEFA Fegyelmi Bizottsága pénteki ülésén egyebek mellett a soron következő Európa-bajnoki selejtezőn minimum 2500 fő befogadóképességű szektor(ok) bezárására, valamint 30 ezer eurós pénzbüntetés megfizetésére kötelezte az MLSZ-t a Bukarestben történt szurkolói rendbontások és rasszista magatartás miatt, míg a Román Labdarúgó Szövetséget nézőtéri rendbontás, tűzijáték és petárda használata, illetve dobálása és lézerfény alkalmazása miatt vonták felelősségre, és büntették szektorbezárásra, valamint 32 ezer euróra. Az MLSZ azért fordul jogorvoslatért az UEFA illetékes bizottságához, mert a magyar szövetség megítélése szerint az eljárás során sérült az egyenlő elbírálás elve, mivel az elkövetett cselekményeket figyelembe véve aránytalannak látszik a magyar illetve a mérkőzést szervező román szövetség első fokon kiszabott büntetése. A fellebbezést az MLSZ az ítélet hivatalos indokolásának kézhezvétele után, a rendelkezésre álló határidőn belül benyújtja az UEFA-hoz.

Ezzel egyidejűleg az elnökség megállapította, hogy az UEFA fegyelmi határozata komoly kockázatot jelent egy esetleges újabb szurkolói rendzavarás esetén. Erre is tekintettel döntött arról, hogy mind a hazai, mind az idegenbeli válogatott mérkőzéseken szigorítja a jegyeladás szabályait, valamint a beléptetés és a nézőtéri magatartás ellenőrzését. Az elnökség felhívja továbbá a figyelmet, hogy aki büntetést kiváltó nézőtéri magatartást folytat, az nem támogatója a nemzeti tizenegynek, ellenkezőleg, az ellenfeleket segíti.

A jövő év elejétől változik a nem professzionális labdarúgás (grassroots) egységes fejlesztését szolgáló program, az UEFA Grassroots Charta értékelése. Az UEFA 2005-ben bevezetett, hétcsillagos rendszerét egyszerűsíti és három szinten (arany, ezüst, bronz fokozat) kategorizálja a tagállamok grassroots programjait. Az MLSZ 2010-ben csatlakozott a programhoz, 2013-ban kapta meg a 2. csillagot az UEFA-tól a kritériumként megfogalmazott és kitűnőre értékelt szociális programjaiért (amelyek közül a gyermekvédelmi otthonok labdarúgó-programját 2013-ban az UEFA Európa legjobb grassroots-projektje címmel tüntette ki). 2014-ben az MLSZ elérte a 3. és a 4. csillag szintjét is a grassroots-programjaiban regisztrált résztvevők, illetve a női (lány) játékosok számával. Mindezekre tekintettel az MLSZ-t az ezüst fokozatú országok közé sorolja be az UEFA. Ez azt jelenti, hogy az MLSZ, az utóbbi években történt grassroots fejlesztései következtében, felzárkózott Európa első feléhez. Az elnökség megállapította, hogy a további fejlődésnek komoly feltételei vannak mind a tömegesítés, mind az oktatás területén, de legfőképp a professzionális és a grassroots labdarúgás viszonyára és szereplőire vonatkozó szemléletváltásban.

Az MLSZ Elnöksége meghallgatta „A labdarúgás útja a magyar köznevelésbe” című projektről szóló tájékoztatót, és felkérte az MLSZ Grassroots Igazgatóját a teljes koncepciót lefedő projektterv kidolgozására és végrehajtására. Az MLSZ - hosszú távú stratégiájában megfogalmazottaknak megfelelően - a jövőben együttműködik a Magyar Diáksport Szövetséggel a mindennapos testnevelés oktatásában résztvevő pedagógusok, szakemberek felkészítésében, képzésében és munkájuk segítésben.

A 2015/16-os szezontól kezdődően módosított, kibővített formában folytatódik a 2013/14-es szezonban beindított UEFA Utánpótlás Liga (UEFA Youth League). A 2015/2016-os szezonban a 1997. január 1. után született játékosok játszhatnak majd a versenysorozatban, amennyiben magyar csapat is indul a ligában, úgy a jelenlegi U18-as bajnokság győztese képviseli az országot (kivéve, ha következő bajnokcsapatunk bejut a BL-főtáblára, mert akkor saját U19-es együttesét indíthatja az Utánpótlás Ligában). Az Utánpótlás Liga elindulása előtt a résztvevőknek 40 fős keretet kell megadniuk. A keretet minden mérkőzés előtt legkésőbb egy héttel lehet megváltoztatni. A keretben három olyan idősebb, 1996. január 1. után született játékos szerepelhet, aki a szezont megelőzően két évet megszakítás nélkül az adott klubban játszott. A három játékos nevét a szezon kezdete előtt kell megadni, változtatni csak hosszan tartó sérülés esetén lehet. Fontos továbbá, hogy a mérkőzés előtti napon az UEFA-nak be kell nyújtani a 40-es keretből kialakított 20-as keretet, amelynek tagjai rendelkeznek játékjogosultsággal a másnapi mérkőzésen.

Az UEFA 2014. évi kongresszusán önálló napirendi pontban foglalkozott a fogadási csalások elleni küzdelemmel, a jelenséggel szembeni szigorú fellépéssel, illetve az európai futball egységének megőrzésével. A közgyűlés előírta a tagállamoknak a szabályzatok, eljárások szigorítását a fogadási csalások minden szereplőjére, érintettje vonatkozóan. Az MLSZ már korábban megtette a szükséges szabálymódosításokat, ezért az előírt feladatok közül elsősorban a felvilágosító, oktató, kommunikációs témakörökben való munka, illetve a fogadási csalásokkal szembeni megelőző tevékenységek erősítése szükséges. Az MLSZ elnöksége, az UEFA elvárásaival összhangban, továbbra is zéró toleranciát tanúsít a fogadási csalással vagy annak kísérletével szemben.

A döntéshozó testület elfogadta 2015-16 bajnoki évre vonatkozó MLSZ (NBI/NBII/UEFA) Klublicenc Szabályzatot, valamint a megyei társadalmi elnökségek, illetve egyes állandó bizottságok elnökeinek beszámolóit. Az elnökség elfogadta továbbá a Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) módosítását.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS