Strandlabdarúgás: a világon először U21-es nemzetközi torna, a helyszín Siófok

2016. július. 28., 15:34   |    

Strandlabdarúgás: a világon először U21-es nemzetközi torna, a helyszín Siófok

Hatalmas siker, egyben hatalmas elismerés is az MLSZ Strandlabdarúgó Szakág számára, hogy a világon elsőként rendezhet a szakág Magyarországon, a sportág hazai központjában, a siófoki MLSZ Beach Arénában U21-es nemzetközi tornát.

Persze nem véletlenül lett Magyarország ebben világelső. A magyar szakág volt az ugyanis, amely a nagypályás labdarúgáshoz hasonlóan komolyan kezdett dolgozni a felnőtt válogatott közvetlen utánpótlásával. Két évvel ezelőtt a legjobb diákolimpiai csapatok, valamint a korosztályos bajnokságok döntőibe jutott csapatok számára az MLSZ központi edzőközpontjában, Telkiben rendeztek egy igen komoly kiválasztó tábort, amelyen az MLSZ szakemberei fizikai, taktikai és technikai tesztek alapján kiválasztották azokat a játékosokat, akik a legalkalmasabbak voltak erre a speciális képességeket igénylő sportra. Ekkor két korcsoportot mértek fel, a 17 és a 19 éveseket. A 17 évesekről a lehető legtöbb információt gyűjtötték be, s azóta is figyelemmel kísérik a játékosokat, mert ők már felkészült, technikailag és taktikailag is jól képzett játékosként érkeznek az idősebb korosztályokba.

Az U19-esekkel pedig elkezdődött egy jól átgondolt, szakmailag pontosan felépített munka. A teljes keretet több alkalommal hívták össze edzőtáborozásra, amelyet a magyar felnőtt válogatott szakmai stábja, több felnőtt válogatott játékos, majd egyre több alkalommal külföldi szakemberek segítették. Immár két éve zajlik a munka, ebben az időszakban a keret több külföldi edzőtáborozáson járt, játszott sok meccset felnőtt válogatottak ellen… S ami roppant fontos: néhányan azok közül, akik két éve feltűntek a diákolimpián vagy az utánpótlás bajnokságban, immár tagjai a felnőtt válogatottnak is.

Az utánpótlás-nevelésben elért eredmények a nemzetközi szövetség vezetőit is elgondolkodtatták – eddig kevesebb energiát fordítottak a felnőtt válogatottak közvetlen utánpótlására, de a magyar példa gyorsan követőkre talált. 2015 novemberében a FIFA Dubajban tartott konferenciáján, a FIFA workshop-on a magyar szövetség vezetőit kérték fel arra, hogy adjanak tájékoztatást a magyar utánpótlás-nevelésben elért eredményekről, a munkáról, a tapasztalataikról.

2016. július 29-30-31-én pedig Siófokon zajlik majd a strandlabdarúgás történetének első hivatalos nemzetközi U21-es tornája. A magyar szövetség meghívására hazánkba érkezik Fehéroroszország, Lengyelország és Franciaország válogatottja. A történelmi eseményt természetesen nem hagyhatta ki a nemzetközi szövetség a BSWW vezetősége sem, két nappal az első mérkőzés előtt már Siófokon volt Ricardo Garcia, a szövetség rendezvényeiért felelős vezetője – a szervezőknek mindent úgy kellett alakítaniuk, mint ahogyan azt a felnőttek nemzetközi tornáin elvárják, kezdve a stadion felkészítésétől a bevonulási ceremónián át egészen az eredményhirdetésig.

A magyar válogatott keretébe Gyöngyösről, Szegedről, Budapestről és Bonyhádról érkeztek játékosok. Pályára lép például Rutai Balázs és Gulyás Kristóf, ők több alkalommal játszottak már a felnőtt válogatottban is. A csapat szakmai munkáját vezető, ötszörös világbajnok brazil Bruno Malias Mendes igen sokat dicsérte a játékosait, akiktől elsősorban bátor játékot és erős csapategységet vár, no, és természetesen azt, hogy mutassák meg a magyar szurkolóknak, milyen komoly jövője van a magyar strandlabdarúgásnak.

A Talent Cup programja

2016. JÚLIUS 29., PÉNTEK

17.15 FRANCIAORSZÁG-FEHÉROROSZORSZÁG
18.30 LENGYELORSZÁG-MAGYARORSZÁG

2016. JÚLIUS 30., SZOMBAT

17.15 LENGYELORSZÁG-FRANCIAORSZÁG
18.30 MAGYARORSZÁG-FEHÉROROSZORSZÁG

2016. JÚLIUS 31., VASÁRNAP

17.15 FEHÉROROSZORSZÁG-LENGYELORSZÁG
18.30 MAGYARORSZÁG-FRANCIAORSZÁG

A fiatalok mellett pályára lép a hétvégén a magyar felnőtt válogatott is a siófoki MLSZ Beach Arénában. Előbb szombaton, az U21-es torna zárásaként 20.15-kor, majd vasárnap 15 órától „nyitómeccset” játszik Magyarország a cseh válogatott ellen. A cél az, hogy a játékosok minél jobban felkészülhessenek a két hét múlva, szintén Siófokon rendezendő hazai csúcseseményre, a 12 válogatott részvételével rendezendő Eb-selejtezőre (EBSL).

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS