Strandlabdarúgás: az elmúlt időszak sikerei adnak alapot 2016-ra

2016. január. 07., 10:38   |    

Strandlabdarúgás: az elmúlt időszak sikerei adnak alapot 2016-ra

Az MLSZ strandlabdarúgó-szakága 2016-ban folytatja azt a fajta munkát, amely az elmúlt években itthon és a nemzetközi strandlabdarúgásban leginkább jellemezte: cél a szakmai-szervezeti-infrastrukturális fejlődés, a hazai és nemzetközi elismertség növelése, valamint egyedi szakmai újítások bevezetése.

A szakág számára 2016-ban is a siófoki MLSZ Beach Arénában rendezendő (augusztus 5-8.) EBSL-torna lesz a fő esemény, azzal a különbséggel, hogy az elmúlt esztendők rendezési tapasztalatai alapján a nemzetközi szövetség (BSWW) immár a legnagyobb létszámú eseményt bízza a magyar szakágra (16 válogatott szerepel nálunk). A cél egyértelmű: rendezési szempontból, a sportág hazai és nemzetközi megítélése érdekében legyen sikeres az esemény, és a magyar válogatott jusson az A-divízióba.

Két évvel ezelőtt a magyar szövetség a BSWW országai közül elsőként szervezte meg az U20-as válogatottat. A nemzetközi szövetség rendkívül pozitívan értékelte ezt a lépést, amelyet - részben a BSWW ajánlására - mára több ország is követett. Nem véletlen az sem, hogy első alkalommal a magyar szövetség rendez majd tornát idén nyáron ennek a korosztálynak, szintén Siófokon (résztvevő országok: Lengyelország, Anglia, Románia, Magyarország).

Jelentős fejlődésen és szervezeti átalakuláson megy át a sportág hazai utánpótlásrendszere. Egyrészt az elmúlt két év tapasztalatai alapján épülő új országos versenyrendszer vonzza a csapatokat. Idén első alkalommal az U15-17-19-es korosztályokban már nem csak elődöntőket és döntőket rendezünk, hanem régiós selejtezőtornákat is. Az elmúlt évek pozitív tapasztalatai alapján ezúttal is a siófoki MLSZ Beach Arénában rendezzük a korosztályos döntőket a felnőtt bajnokság programjának részeként.

strand1|

2016 elején írja alá a Magyar Diáksport Szövetség és az MLSZ azt az együttműködést, amely az előző két év együtt munkálkodásának eredménye, s amely szerint mostantól az MLSZ strandlabdarúgó szakága nem csupán szakmai partnerként, a létesítményeket biztosító együttműködőként vesz részt a strandlabdarúgó Diákolimpia versenyeiben, hanem az MDSZ felkérésére szervezője és rendezője lesz a diákolimpia IV., V. és VI. korcsoport versenyeinek. Fontos, hogy az összes eddigi jogosítvány (pl. eredmények után járó beiskolázási plusz pont) megmarad.

Mindeközben zajlik az időszakos FIFA-pályázatok előkészítése - a FIFA Beach Soccer Development programjával összhangban. Ez érinti a hazai játékvezetők képzési rendszerét, az edzőképzés rendszerét, szervezeti fejlesztési lehetőségeket, infrastrukturális és eszközfejlesztési lehetőségeket. Utóbbi elsősorban a hazai szakág országos pályaépítési programja miatt lehet fontos. Természetesen a pályázatok elkészítését több előzetes egyeztetés előzte meg a FIFA és a BSWW vezetőivel, akik felajánlották támogatásukat. Az elmúlt év végén az MLSZ szakága sikeres és népszerű prezentációval vettünk részt többek között a FIFA WorkShopon Dubaiban.

A szakág stratégiai terve, amely hároméves időszakot fog át, három alappillérre épül. Az első a sportág utánpótlásrendszerének erősítése, a csapatok számának növelése. A második a szakmai háttér erősítése, amely az edzőképzésre, a nemzetközi kapcsolatok magas szintű kiaknázására, valamint a játékvezetők képzésére épül. A harmadik pedig a sportág infrastruktúrájának (pályák, klubok, régiós központok) fejlesztése. Amennyiben ezen a három területen markáns előrelépést érünk el, reális lehet a cél, hogy a magyar válogatott a 2018 évi vb-selejtezőn sikeres szerepeljen és ezzel biztosítsa helyét a 2019 évi világbajnoki részvételre.

strand3|

Mindehhez a munkához jó alapot biztosít a 2015-ös esztendő, amely több jelentős részsikert hozott a sportágban.

- Az európai bajnokcsapatok részvételével minden évben megrendezett Winners Cup 2015-ös kiírásában a magyar bajnok, a Goldwin Pluss 6. helyen végzett a 24-es mezőnyben.

- A magyar válogatott 2014-es eredményei alapján részt vehetett az Európai Olimpiai Bizottság által rendezett (Baku) Európa Játékokon, ahol a legnépszerűbb és legnézettebb sportág lett a strandlabdarúgás – ezzel a sportág hivatalosan is tagja lett az olimpiai családnak. A magyar csapat 7. helyen végzett a többek mellett az aktuális világbajnok, világranglista vezető, Európa-ranglista vezető részvételével rendezett tornán.

- Három plusz két évre szóló stratégiai szerződést kötött az MLSZ és „A nyár fővárosa”, Siófok önkormányzata, ennek köszönhetően a balatoni térség meghatározó települése hosszú távra elkötelezte magát a strandlabdarúgás mellett.

- Rendkívül sok dicséretet kapott a szakág a siófoki EBSL-torna megrendezéséért, a résztvevő 12 válogatott vezetői elismeréssel nyilatkoztak a siófoki szervezésről.

- Nagy csatában maradt alul a válogatott az EBSL Super Final tornáján (ez az Eb-döntő) az A-divízióba jutásról.

- Megemelt létszámmal és érezhetően magasabb szakmai nívón zajlott a magyar bajnokság (egy fordulót népszerűsítési jelleggel Hódmezővásárhelyen rendezett a szövetség), amelynek végén a több, nemzetközi szinten is jegyzett sztárjátékost is soraiban tudó Energia SC Gyöngyös lett a bajnok.

- A három korosztályban (U15, U17, U19) rendezett utánpótlás-bajnokság mellett a diákolimpiai csapatok száma is nőtt, közel100 együttes vett részt valamelyik versenyrendszerünkben.

- A jelentős nemzetközi elismerést kiváltó lépéssel, az U20-as válogatott felállításával megalkottuk a felnőtt válogatott közvetlen utánpótlását – nem véletlen, hogy a „nagyok” 15 fős keretében négy 18 éves, vagy ennél fiatalabb játékos szerepelt a mérkőzéseken.

- 2015-ben soha nem látott magasságokba jutott a magyar strandlabdarúgó válogatott: az európai ranglistán 7. helyen, a világranglistán 20. helyen jegyezték Magyarországot.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS