Strandlabdarúgás: az év eseményét rendezik hétvégén Siófokon

2014. augusztus. 07., 10:39   |    

Strandlabdarúgás: az év eseményét rendezik hétvégén Siófokon

Pénteken kezdődik a magyar strandlabdarúgás történetének eddigi legjelentősebb eseménye, a siófoki MLSZ Beach Arénában rendezendő Euro Beach Soccer League sorozat utolsó fordulója (összesen négy ilyen van Európában, eddig csak 8 csapatos tornákat rendeztek, nálunk 12 válogatott szerepel), amely a hagyományos fociban az Eb-selejtezőt jelenti.

A résztvevő tizenkét válogatottból négy A-divíziós (A-divízió: Európa tizenkét legjobb csapata), nyolc B-divíziós. A csapatok három csoportban játszanak majd, minden csapat három meccset játszik, egyet-egyet naponta. A csoportok első két helyezettje jut az egy héttel később a spanyolországi Torredenbarrán rendezendő Super Finalbe. Ott az A-divízióban az első 8 sorrendje a tét, a B-ben pedig a feljutás az A-divízióba (Lengyelország az A-divízió kiesője), valamint a jövőre megrendezésre kerülő első európai olimpiai játékokra való kvalifikáció.

Magyarország a 13. helyen áll az európai ranglistán, hétvégi csoportellenfelei közül Csehország a 15., Andorra a 21., Anglia a 12. ugyanebben a rangsorban.

Siófokra érkezik Európa legjobb csapatai közül a portugál (európai 3., világranglista 5.), az olasz (európai 5., világranglista 9.), az ukrán (európai 6., világranglista 9.) és a német (európai 8., világranglista 29) válogatott is. A tornán szereplő válogatottak közül egyértelműen Portugáliáé az eddigi legnagyobb eredmény, a válogatott 2009-ben és 2011-ben 3. lett a világbajnokságon, s 2002-ben, 2007-ben, 2008-ban és 2010-ben megnyerte az EBSL sorozatot.

Lesznek kivételes tehetségű játékosok a tornán az MLSZ Beach Arénában, közülük is kiemelkedik a világ legjobbjának tartott portugál sztár, Madjer, aki hazájában valódi idol, és amellett, hogy nagyszerű játékos, kiváló sportember, valódi példakép is.

A magyar válogatottban két bonyhádi (bajnoki bronzérmes), három Goldwin-játékos (bajnoki aranyérmes, valamint 5 gyöngyösi (bajnoki ezüstérmes) szerepel.

A magyar válogatott legmagasabban jegyzett játékosa Fekete Viktor, a Goldwinnal egymást követő három évben bajnoki címet szerző játékos egy hónapja bekerült az Európa válogatottba, és jó ideje Európa legerősebb bajnokságában, az orosz bajnokságban is szerepel. Természetesen tagja a keretnek a tavalyi év társgólkirálya és legjobb játékosa, aki idén már egyedül szerezte meg a bajnokságban a legjobb góllövőnek járó trófeát, Besenyei Ferenc is a bajnok Goldwin játékosa.

- A válogatott célja egyértelmű: meg akarjuk nyerni a tornát, majd jövő héten, a spanyolországi döntőben kiharcoljuk az A-csoportba jutást, és az európai olimpiai játékokra való kijutást. Jó felkészülésen vagyunk túl, magas színvonalú mérkőzéseket játszottunk erős ellenfelekkel, ezzel is segítve a csapat fejlődését - fogalmazott Weisz Tamás, a magyar válogatott szövetségi edzője.

A rendezvény helyszíne az MLSZ Beach Aréna Siófokon, a Nagy Strand közepén, közvetlenül a Balaton partján található. Az aréna május végén építették fel, összesen 1560 ülőhely várja a nézőket. Mindhárom nap hat-hat mérkőzést rendeznek az MLSZ Beach Arénában, pénteken és szombaton 14:45-től, vasárnap 12.45-től kezdődik a program, mindhárom napon egészen estig követik egymást a mérkőzések.

A magyar válogatott pénteken 16 órától Andorrával, szombaton 19:45-től Angliával, vasárnap 17:45-kor Csehországgal mérkőzik meg. A mieink mindhárom mérkőzését élőben közvetíti a DIGI Sport.

A hétvégi torna csütörtöki sajtótájékoztatóján Izsvák Zsolt, a hazai szakágvezető és portugál kollégája, Pedro Miguel Pereira Dias bejelentették a két szövetség között kötött szakmai megállapodást. Szó van szakmai együttműködésről a bajnokságok szervezése, a válogatottak menedzselése kapcsán, de az edzők képzése és a sportág gyermekek közötti népszerűsítése is ad majd sok-sok közös témát.

- Idén olyan játékosok kerültek a magyar strandlabdarúgó-bajnokságba, akik nagyban segíteni tudták a strandfoci hazai fejlődését. Ezt követően felvettük a kapcsolatot a portugálokkal, és szeretnénk az általuk kidolgozott szakmai-fejlesztési stratégiát a hazai viszonyokra adaptálva megvalósítani. A strandlabdarúgás fejlődését jelzi, hogy idén nagy sikerrel rendeztünk meg a diákolimpiát, magas részvétel mellett futottak az utánpótlás-bajnokságok. A cél, hogy minél szélesebb körben megismertessük a szakágat, és ezáltal is minél többen kötődjenek a labdarúgáshoz - mondta Izsvák Zsolt a közös együttműködésről.

A magyar válogatott idei mérkőzései:

Magyarország─Franciaország 2-5
Magyarország─Franciaország 4-5
Magyarország─Catania tartományi válogatott 2-3
Magyarország─Svájc 5-7
Magyarország─Svájc 1-7
Magyarország─Portugália 0-5
Magyarország─Japán 1-5
Magyarország─Egyesült Államok 5-1
Magyarország─Japán 4-3
Magyarország─Japán 4-5

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS