Strandlabdarúgás: bajnoki döntő előtt – lépés előre

2013. augusztus. 01., 13:00   |    

Strandlabdarúgás: bajnoki döntő előtt – lépés előre

Az NSL, vagyis a Nemzeti Strandlabdarúgó Bajnokság döntője előtt az mlsz.hu összegzést ad a viadal alapszakaszáról.

Infrastruktúra

Amiben mindenképpen nemzetközi szintű a magyar strandlabdarúgás. A világon mindenhol próbálják olyan helyszínekre vinni a stadionokat és a versenyeket, amelyek strandhoz kötődnek, ahol fürödni járnak az emberek, ahol felhőtlen az ég és felhőtlen a hangulat is, ahová örömmel mennek az emberek. A siófoki nagy strand ideális helyszín, a Balaton vize, a lemenő nap csodája, a panoráma fantasztikus díszlet a parton felépített arénának. Maga a pálya nemzetközi minősítésű, nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmas. A játékteret mobil lelátókkal vették körül, volt olyan nemzetközi mérkőzés, amikor 1100-an zsúfolódtak össze a meccs idejére. A hangtechnika tökéletes élményt nyújt, a reflektorokkal olyan megvilágítás érhető el, amely alkalmas esti televíziós közvetítések megtartására is. Az Arénában rendelkezésre áll minden olyan informatikai berendezés, amely szükséges a jelenkornak megfelelő szintű rendezéshez.

A bajnokság

Elöljáróban megjegyzendő: a hazai strandlabdarúgás jelentőset lépett előre. Ugyan nagy meglepetés nem született, hiszen ha a hozzáértők a szezon előtt megnevezték volna azokat a csapatokat, amelyek esélyesek a legjobb négy közé kerülésre, nagy valószínűséggel mindegyik döntős közöttük lett volna. Ám arra biztosan nagyon kevesen gondoltak, a szervezők pedig csak remélték, hogy a bajnokság négyes döntőjének mezőnye különleges izgalmakat szolgáltatva, csak az utolsó mérkőzés végére áll össze, sőt, az utolsó meccs vége előtt fél perccel még egészen más eredmény is reális lett volna. Izgalomban, feszültségben tehát nem volt hiány. Akadt több olyan mérkőzés is, amely kiválóan jellemezte a strandlabdarúgás valamennyi szépségét, sőt, akadtak olyanok is, amelyek állnak bármilyen, igen magas nemzetközi szintű összehasonlítást. Iramban, technikai megoldásokban, egyéni villanásokban, taktikai érettségben egyaránt versenyre szállhat olasz, orosz, spanyol vagy éppen svájci bajnokikkal. Vagyis észrevehető a fejlődés a magyar strandlabdarúgásban.

A legtöbb válogatott játékos az Energiában szerepel, ők meghatározói voltak a csapatuk eredményének, ugyanez elmondható a Goldwinra is. Ezzel együtt egyik csapat sem tudott egyenletes, magas szintű teljesítményt nyújtani meccsről meccsre, főképpen akkor voltak nehézségeik, ha alapemberek hiányoztak. Az Aramis döntőbe jutása annak fényében bravúrnak számít, hogy nincs egyetlen válogatott játékos sem a keretükben (azért ennél a klubnál roppant erős a futsal-vonal, a strandfocisták zöme is játszik teremben), de a játékosok képesek voltak hétről hétre kiegyensúlyozott teljesítményre, s ha becsúszott egy váratlan vereség, akkor azt egy másik meccsen bravúrral tették helyre. A legszomorúbb mindenképpen a Szász Therm Miller Pub játékosai lehetnek, hiszen csak az alapszakasz utolsó meccsének utolsó pillanataiban dőlt el, hogy ők ezúttal nem jutnak a legjobb négy közé, pedig a Szűcs kapus, Simonyi, Ughy tengely – bizonyították többször – csodákra képes. A Bonyhád gyengén kezdett, de a harmadik körtől megállíthatatlan volt. Fordított utat járt be a Keresztes Lovagok: kiváló kezdés, az első hétvége nagy meglepetése volt a szigetvári csapat, utána viszont nem tudtak ahhoz a szinthez hasonlóan teljesíteni. Ennek ellenére a legszimpatikusabb csapat díjra mindenképpen nagy eséllyel pályáznának, mert bár volt két nagy különbségű vereségük, de soha nem lehetett azt érezni, hogy feladnák, vagy nem teljes erőbedobással küzdenek, vagy csak fél csapattal állnak ki, megtisztelték az ellenfelet, a rendezvényt azzal, hogy a tőlük elvárható legtöbbet akarták nyújtani – s ez bizony néhány alkalommal megviccelte a kissé elbizakodott ellenfelet. A Vasas fiataljai roppant tehetséges labdarúgók, vannak közöttük olyanok is, akik sok munkával nagyon sokra vihetik ebben a szakágban, kérdés, hogy ők mennyire akarják ezt. Az esetükben bebizonyosodott az is, hogy a sok fiatal mellé vagy a kispadra edzőként, vagy a pályára játékosként kell egy rutinos, tapasztalt, hiteles személy, aki vezérként képes irányítani a tehetségek útját.

U21

Az U21 Beach Soccer Team versenyen kívül indult, de abszolút versenyszintre jutott. A 21 év alattiak csapat azzal céllal vett részt a bajnokságban, hogy fejlődjön, szakmai tapasztalatokat szerezzen a homokon, hogy együtt dolgozzon a kiválasztott keret, ezzel együtt meccsrutint szerezzen. Az első mérkőzések bukdácsolása után gyorsan meglett a megfelelő irány, és egyre markánsabb, egyre tartalmasabb játékot játszott a válogatott. A játékosok egyébként is sűrű időszakon vannak túl: négy héten keresztül csütörtökönként kétszer, pénteken és szombaton délelőtt egyszer edzettek a felnőtt válogatott tagjainak irányításával (Ughy Márk, Simonyi Gábor és Berkes László), majd természetesen részt vettek a bajnokságban. Összességében kijelenthető: nagyszerű döntés volt az U21-es csapat szerepeltetése, napról napra látható volt a fejlődés akár taktikai, akár technikai téren, akár a strandfoci speciális elemeinek alkalmazása terén.

strand3|

A legnagyobb feltámadás

Négyből négy zakó – így kezdeni egy bajnokságot nem ajándék. Azt mindenki tudta a strandon, hogy a Bonyhád a válogatottban szereplő Jaksa Péterrel és Sebestyén Norberttel, valamint a háttérben a jól felépített utánpótlással erős tagja a mezőnynek, dobogóra mindenképpen esélyes, de ez a start legalábbis elgondolkodtató volt. Hogy mennyit és mit gondolkodtak Bonyhádon, nem tudni, mindenesetre az ötödik mérkőzéstől kezdve mindenkit legyőzött a csapat, aki szembe jött, s bizony megérdemelten lett az alapszakasz bajnoka.

Játékosegyéniségek

Ebben a szakágban fontos a tapasztalat, így nehéz berobbanni a legismertebb, legjobbnak vélt játékosok közé, általában a válogatottban szereplők a klubcsapataikban is húzóemberek. Most viszont picit más is történt… Több olyan fiatalember is feltűnt a csapatokban, akik bizony nem csak azért jöttek, hogy meglegyen a létszám, többet akartak. Szinte mindegyik csapatban volt olyan játékos, akit korábban nem ismertek az ellenfelek, aki most próbálkozott először ezzel a sportággal, ennek ellenére komolyan javított a csapata teljesítményén. S hogy egy nevet mindenképpen emeljünk ki: a Bonyhádban Máté Róbert nem csupán azzal tűnt ki, hogy az alapszakasz gólkirálya lett (már ez is elég lenne egyébként), hanem azzal is, hogy a góljai zömét olyan helyzetből érte el, amelyet magának alakított ki. Beforgatta a védőjét, csellel elment mellette, megelőzte, jobbal és ballal hasonló hatékonysággal lőtt, és a helyzetkihasználása egészen kimagaslóra sikeredett.

Hangulat

A miliő, a siófoki part kiváló alaphangot ad a meccseknek, a lelátókon még délelőtt is több tucatnyian ültek. A leghangosabb tábora a Bonyhádnak van, főképpen az alapszakasz véghajrájára jellemző, hogy igen sokan érkeztek a csapattal. De hasonlóképpen népszerű volt a lelátón az Aramis és a Szász Therm is. Természetesen a leghangulatosabbak az esti, villanyfényes meccsek voltak, ekkor komoly futballhangulat is érezhető volt.

Televízió

Hogy ez a sportág már most is eladható és szórakoztató, arra példa Digi Sport szerepvállalása. A sportcsatorna heti rendszerességgel készített összefoglalókat a fordulók mérkőzéseiről, az érdekesebb jelenségekről, az alapszakasz két utolsó, végül roppant fontos mérkőzését pedig élőben közvetítette. S ugyanígy tesz majd szombaton, augusztus 3-án a bajnoki bronzmérkőzéssel és a döntővel is.

Jövőkép

A sportág egyre erőteljesebben jelentkezik a nemzetközi sportprogramokban. Ott lesz a 2015-ös Európai Olimpiai Játékokon, s belátható időn belül a NOB is programjára tűzheti. A Bajnokok Ligájában és a válogatottak versenyein egyre több csapat indul, és ma már olyan országok is fantáziát, vagy sportüzletet látnak a strandlabdarúgásban, amelyek korábban kevés energiát áldoztak rá (a Bayern München például most alapította meg a csapatát, és a nagypályásokhoz hasonló módszerekkel szerződtetik a játékosokat). A sportág jövője tehát igen fényes lehet – ennek megfelelően itthon is elindul egy fejlesztési folyamat, amelynek célja a hazai bázis erősítése és a nemzetközi eredményesség javítása.

Bajnoki esélyek

A bajnokság döntőjét augusztus 2-án és 3-án rendezik Siófokon. Ezúttal a felnőttekkel együtt lesz az utánpótlás-korosztályok döntője is. A felnőtteknél a tavalyi bajnoki döntő már az elődöntőben megismétlődik, a Goldwin az Energiával játszik, így egy bajnokesélyes biztosan kiszáll az aranyharcból. A másik meccsen a roppant jó formában lévő Bonyhád az Aramissal küzd majd, meglepetés lenne, ha utóbbi jutna a szombati fináléba – elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a szezon első mérkőzésén az Aramis könnyedén legyőzte a Bonyhádot. A csata így teljesen nyílt, és ha abból indulunk ki, hogy a legjobb négy mezőnye csak az alapszakasz utolsó pillanatiban állt össze, várható, hogy tartogat még meglepetéseket és izgalmakat az MLSZ Strandlabdarúgó Bajnokságának döntője. Sőt, az igazi izgalmak csak most következnek.


A döntő programja

Péntek, augusztus 2

13.00 U17 első elődöntő
14.00 U17 második elődöntő
16.00 U17 Bronzmérkőzés
17.00 U17 DÖNTŐ

19.00 MLSZ Strandlabdarúgó Bajnokság első elődöntő: Bonyhád-Colorspectrum Aramis
20.30 MLSZ Strandlabdarúgó Bajnokság második elődöntő: Goldwin Pluss-Energia SC

Szombat, augusztus 3.

10.00 U15 első elődöntő
11.00 U15 második elődöntő
12.00 U19 első elődöntő
13.00 U19 második elődöntő
14.00 U15 bronzmérkőzés
15.00 U19 bronzmérkőzés
16.00 U15 DÖNTŐ
17.00 U19 DÖNTŐ

U15, U17 EREDMÉNYHIRDETÉS

19.00 MLSZ Strandlabdarúgó Bajnokság bronzmérkőzés
20.30 MLSZ Strandlabdarúgó Bajnokság DÖNTŐ, EREDMÉNYHIRDETÉS

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa-elődöntő: Éllovasok egymás ellen

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS