Strandlabdarúgás: Európa 7. legjobb csapata a magyar válogatott

2014. szeptember. 16., 10:31   |    

Strandlabdarúgás: Európa 7. legjobb csapata a magyar válogatott

Véget ért az európai strandlabdarúgó válogatottak világbajnoki selejtezőtornája Jessolóban. Összesen 24 ország válogatottja indulhatott a kéthetes rendezvényen, s mindösszesen 4 csapat juthatott ki a 2015-ös portugáliai vb-re.

A végeredmény összességében a papírformának megfelelően alakult: a világbajnok, világranglista-vezető orosz válogatott lett az első, a korábbi vb-ezüstérmes Svájc a második, a házigazda olasz válogatott a harmadik és a vb-ezüstérmes, világranglista-harmadik spanyol válogatott a negyedik – ezek a csapatok lesznek ott a vb-n.

A magyar válogatott hetedik helyen végzett, s ez az eredmény újabb előrelépés a csapattól. Nem lett volna reális cél előzőleg elvárni a vb-részvétel kiharcolását, hiszen a csapatunk a sorsoláskor az orosz-ágra került. Ezzel együtt Weisz Tamás és játékosai azzal a jóleső érzéssel utazhatnak haza Olaszországból, hogy eredményes és sikeres tornán vannak túl. A csoportból (lengyel, román, osztrák, magyar) végeredményben a legjobb lett a válogatottunk, megelőzött hét olyan országot, amely a világranglistán előtte áll, s az utolsó meccsen, a 7. helyért rendezett meccsen alaposan visszavágott Romániának az első csoportmeccsen elszenvedett vereségért.

Vagyis Magyarország strandlabdarúgásban jelenleg a 7. az európai válogatottak listáján.

S mert ez volt a csapat idei utolsó komolyabb hivatalos eseménye, érdemes némi gyors összegzést készíteni a 2014-es év eseményeiről és eredményeiről.

Az évet az európai B-csoportban kezdő (az A-csoportban a kontinens első 12 csapata szerepel) válogatottunk számára az első nagy rendezvény a Siófokon rendezett EBSL-selejtező (Eb-selejtező) volt, a csapat a hazai, teltházas stadionban kiválóan szerepelt, csoportgyőzelemmel jutott ki a spanyolországi döntőre. Itt előbb kiharcolta a részvételi jogot az első Európai Olimpiai Játékokra (Baku, 2015), majd egy nappal később, megnyerve a B-csoport döntőjét, kiharcolta a feljutást az A-csoportba. Az európai szövetség így azonnal meghívta a válogatottat Bakuba, az „előolimpiára”, egy hatcsapatos tornára Európa legjobbjai közé, ahol 5. helyen végzett a csapat, Ficsór Dávidot pedig megválasztották a torna legjobb kapusának. Ezek után következett a kéthetes vb-selejtező, amelyen újabb lépést tett a csapat, és immár 7. helyen áll az európai válogatottak között.

strand2|

Mindemellett az MLSZ strandlabdarúgó szakága egyre markánsabb szereplője lett a nemzetközi strandlabdarúgó életnek, rendszeresek lettek az egyeztetések a sportág fontos kérdéseiben, a szakmai és a szervezeti sikerek együtt járnak.

Egy sikeres időszakban könnyű beszélni az eddig vezető út legfontosabb tényezőiről.
Az első a munka. A magyar válogatott 2013-ban (akkor a szakág vezetője, Izsvák Zsolt unszolására az akkor még játékos-edzőként szereplő Weisz Tamás lett a szövetségi kapitány, Sáfár Sándor pedig az erőnléti munka felelőse) egy új, nem a nyári időszakra, hanem egész évre tervezett program vette kezdetét. A játékosok már a téli hónapokban rendszeresen részt vettek edzéseken (sátorban, polár zokniban edzettek a homokon), sok meccset játszottak erősebb, jobb, magasabban jegyzett válogatottak ellen, és egyre komolyabban vették a szakágat (legtöbbjük játszik nagypályán és teremben is). 2014-ben a válogatott tagjai összesen közel 1000 órát töltöttek homokon, ami elképesztően nagy szám.

A második a háttér. A Magyar Labdarúgó Szövetség 2012-ben felmérte, hogy sok más országhoz hasonlóan nálunk is van értelme jó körülményeket teremteni a sportág legdinamikusabban fejlődő szakágának, ez most eredményre vezetett, s megmutatta az utat a továbblépéshez is.

A harmadik pedig az elhivatottság, amely jellemzi a szakágat, legyen szó a szakágért immár 20 éve dolgozó szakágvezetőről, a bajnokságban szereplő klubokat életben tartókról, a szakág mellett évek óta kitartó néhány szponzorról. Ez az elhivatottság tette mára komoly tényezővé a magyar strandlabdarúgást a nemzetközi szövetségben, s csak az eddigi elhivatottsággal lehet beszélni a jövőről.

strand3|

Mert természetesen a szakág vezetői már jó ideje beszélnek a jövőről. A magyar bajnokság megerősítéséről, az utánpótlás-bajnokságok fejlesztéséről, pályák építéséről. Sőt, az első lépések már meg is történtek. Június elején zajlott az első strandlabdarúgó diákolimpia, és mindjárt 31 csapat nevezett. Az utánpótlás-bajnokságokban idén már középdöntőt is rendezni kellett, formálódik a női szakág. Szeptember utolsó hetében pedig kétnapos kiválasztót tartanak a vezetők, közel 100 fiatal játékost várnak, akiket alaposan felmérnek majd a szövetség szakemberei.

Fontos kérdés a válogatott jövője is, éppen ezért az U21-es válogatott novemberben várhatóan elutazik egy nemzetközi edzőtáborba – a cél egyértelműen a nemzetközi tapasztalatszerzés. S hogy mi a motiváció? A magyar strandlabdarúgó válogatott 2014-es sikereit a szakág vezetői természetesen kellő büszkeséggel élték meg, ám egyúttal eszközként is használják a következő időszak még jelentősebb feladatainak érdekében. Mindez persze még több munkát jelent, de immár igazolt tétel: eredmény csak munkával érhető el!

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS