Százéves a Vasas

2011. március. 16., 18:11   |    

Százéves a Vasas

Száz évvel ezelőtt, 1911. március 16-án alakult meg a Vas- és Fémmunkások Sport Clubja, a Vasas.

A centenáriumi ünnepségsorozat csúcspontjaként ma, az alapítás évfordulóján a Folyondár Sport és Tánc Központban rendezték meg a klub Centenáriumi Gáláját. A gálát a hétvégi, Újpest elleni labdarúgó bajnokin rendezett kisebb ünnepség vezette fel, a mérkőzésen illusztris vendégekkel emlékeztek meg a szurkolók a százéves jubileumról: Mészöly Kálmán, Dr. Puskás Lajos, Ihász Kálmán, Raduly József, Várady Béla, Kovács István, Tamás Gyula, Müller Sándor, Lakinger Lajos, Tóth Bálint, Juhár Tamás közösen vitték be a pályára a Vasas centenáriumi zászlaját, valamint közösen végeztek el rendhagyó kezdőrúgást.

 

A folyondári csarnokban megrendezett ünnepi vacsorán mintegy 900 meghívott vett részt, akik megtekinthették a helyszínen a klub elmúlt 100 évéről összeállított kiállítást is. A gálán beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Tóth József, a XIII. kerület polgármestere is. 

 

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke MOB Érdemérmet adományozott a hazai sporttörténelem egyik legeredményesebb klubjának, az elismerést Markovits László, a Vasas SC ügyvezető elnöke vette át. A 100. évforduló alkalmából a Magyar Posta a centenáriumi gála helyszínén hozta forgalomba azt a bélyeget, amely erre az alkalomra készült.

A centenárium alkalmából dokumentumfilm és három könyv is készült a Vasasról: a filmet Dobor Dezső rendezte, míg a könyvek közül az egyikben Fügedy Péter részletes statisztikai kimutatásokkal veszi számba a Vasas eredményeit, a másikban Vitray Tamás az általa felkért tizenegy neves szerző írásain keresztül mutatja be a klub történelmét, a harmadikban pedig Hegyi Iván a hat labdarúgó bajnoki aranyérem és a négy kupagyőzelem történetét meséli el.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Berzi Sándor alelnök köszöntötte a százéves Vasast. Beszédében elmondta: mindig is közel állt hozzá az angyalföldi klub, kötődéséről mindent elmond, hogy annak idején édesapja is a Vasas színeiben futballozott. Berzi Sándor felidézte a labdarúgócsapat múltját, és elmondta: a klub első bajnokcsapatára már ő is jól emlékszik, és nyomatékot adva szavainak, felsorolta az 1957-es együttes tagjait. Az alelnök hozzátette: bár megalakulása után a Vasas nem tartozott a tehetősebb klubok közé, gyorsan meghatározó tagja lett a hazai futballéletnek, és ma már elképzelhetetlen a magyar labdarúgás az angyalföldi együttes nélkül.

 

*


A Vasas labdarúgócsapata öt évvel megalapítása után, az 1916/17-es bajnokságban mutatkozott be az élvonalban, majd 1924-ben megszerezte első bajnoki érmét is: a gárda harmadik lett a bajnokságban, és Takács II József lett a klub első gólkirálya.

A csapat a 20-as évek végén kiesett az NB I-ből, és az 1941/42-es szezonig nem tudott gyökeret verni az élvonalban. A csapat első nagy sikerét 1955-ban érte el, a Magyar Kupa megnyerésével, majd 1956-ben Közép-Európa Kupát (KK) nyert a gárda, ebben a sorozatban fennállása során összesen ötször diadalmaskodtak az angyalföldiek.

1957-ben az első bajnoki címét ünnepelhette az együttes, a csonka bajnokság végén Szilágy I Gyula lett a bajnokság gólkirálya. A Vasas ekkor a Kovalik, Kárpáti, Kontha, Sárosi, Bundzsák, Berendi, Raduly, Csordás, Szilágyi I, Kaszás, Lelenka összetételű csapattal érte el sikerét.

A Bajnokcsapatok Európa Kupájában az elődöntőig menetelt a Vasas, ott a Real Madrid állította meg, de hazai pályán azért sikerült legyőzni a Kopa, Didi, Santamaria, Di Stefano és Puskás Ferenc nevével fémjelzett spanyol csapatot.

A Vasas aranykora a hatvanas években teljesedett ki. 1957 után 1961-ben, 1962-ben, 1965-ben és 1966-ban is a piros-kékek nyerték a bajnokságot. A csapat edzői Baróti Lajos, Illovszky Rudolf és Csordás Lajos voltak.

A hatvanas években Szentmihályi, Mészöly, Kárpáti, Sárosi, Bundzsák, Berendi, Mathesz, Kékesi, Machos, Farkas, Ihász, Pál II, Korsós, Fister, Molnár, Puskás Lajos, Varga, Bakos voltak az együttes meghatározó focistái. 1966-ban a gárda veretlenül nyerte a bajnokságot, és Farkas János gólkirályi címet szerzett 25 találattal.

Az 1970-es években folytatódott a Vasas jó szériája. 1973-ban kupagyőzelem a Bp. Honvéd ellen (4-3 arányban), majd következett a mindmáig utolsó bajnoki cím megnyerése 1977-ben, a Mészáros, Török, Komjáti, Hegedűs, Kántor, Gass, Müller, Zombori, Kovács, Izsó, Várady összeállítású csapattal, Illovszky Rudolf irányítása mellett.

Ezt követően voltak jobb és rosszabb periódusai a labdarúgócsapatnak, előbbieket az 1981-es és 1986-os kupagyőzelem példázza, utóbbiakat elsősorban a 2002-es, majd a 2006-os rövid kitérő a másodosztályban.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS