Szombaton rajtol a JET-SOL Liga

2013. augusztus. 09., 12:40   |    

Szombaton rajtol a JET-SOL Liga

A hétvégén három mérkőzéssel rajtol a hazai női labdarúgás elitbajnoksága, a JET-SOL Liga Női Labdarúgó NB I. Szombaton a Bozsik Stadionban Budapest Honvéd – Újpest mérkőzésre kerül sor, és az élvonalban szerepel majd a Ferencváros, valamint természetesen a bajnok- és kupagyőztes MTK is: egyre jobban megvalósul a Szövetség fejlesztési stratégiájában meghatározott szándék, a férfi labdarúgás értékes brandjei, a patinás nagyklubok segítő kezet nyújtanak a női szakágnak, a női csapatoknak.

A folyamat egyébként nem csak a JET-Sol Ligára jellemző, a másodosztályban is patinás neveket találunk. A Győri ETO, az NB I-es jogát feladó Nagypáli játékosait átvevő Zalaegerszegi TE, a korábbi szigetvári játékosokra építő PMFC-Matias mellett „újoncként” nevezett a Videoton FC és a Szolnoki MÁV is.

Örömteli folyamat, hogy a női bajnokság első két osztályában – az egy évvel ezelőtti tizennyolcat jelentősen túlszárnyalva – huszonhat csapat lép majd pályára. A JET-SOL Liga Női Labdarúgó NB I mezőnye nyolccsapatosra szűkült, amit alkalmasint az is magyaráz, hogy a sportszervezeteknek szigorúbb, magasabb követelményeknek kell megfelelniük – például több utánpótlás-csapatot kell indítaniuk.

A létszámcsökkentéssel párhuzamosan, változott a bajnokság lebonyolítási rendje is. Kialakításakor több lényeges szempontot kellett figyelembe venni. Ilyen, hogy a JET-SOL Liga programja illeszkedjen az A- és a korosztályos válogatottak roppant sűrű programjához. A tervezés során fontos feladat volt, hogy a bajnoki rendszer minél jobban szolgálja azt a célt, hogy az utolsó játéknapig izgalmas, nyílt maradjon a liga, a hasonló tudású csapatok lehetőleg egymás ellen játsszanak több mérkőzést, és a mérkőzések igyekezzenek megfelelni a média, elsősorban a televízió igényeinek.

Ennek jegyében, háromlépcsős rendszerben viaskodnak majd a bajnoki érmekért a JET-SOL Liga csapatai. Az augusztus 10-én kezdődő, és várhatóan 2014. március 23-ig tartó alapszakaszban 14-14 mérkőzést játszanak a csapatok, utána pedig 4-4 csapattal, sportszervezetenként 6 mérkőzéssel, a felső-, illetve alsóházi rájátszás következik. A 20. forduló után kialakult sorrend alapján még helyosztókat is vívnak a csapatok, minden páratlan helyezési számú sportszervezet a mögötte álló, páros helyezési számúval párbajozik, két győzelemig.

A bajnokság elsőszámú esélyese a rajtról Bajnokok Ligája-kötelezettsége miatt hiányzó MTK Hungária. (Az első fordulóba kiírt MTK Hungária – Ferencváros „örökrangadót” későbbi időpontban rendezik meg.) A kék-fehérek kispadján Medgyes Péter váltotta a jövőben kizárólag az U19-es női válogatottat dirigáló Turtóczki Sándort. A legfontosabb „erősítés”, hogy valamennyi kulcsjátékost sikerült megtartania klubnak, csak a fiatalok közül távoztak néhányan, annak reményében, hogy új klubjukban rendszeres játéklehetőséghez jutnak. A legutóbbi bajnokság ezüstérmese, az Astra Hungary FC két korosztályos válogatottal, a Ferencvárostól érkezett Csorbai Nikolettel, valamint a szlovák Dominika Dikanovával erősített, távozott viszont két meghatározó futballista, Jakab Kata és Szekér Anita.

Mitterstiller Csabának, a Viktória-Trend Optika FC edzőjének az Ausztriába, a Südburgenlandhoz szerződött Sipos Lillát és Megyeri Boglárkát, valamint Krenács Lillát kell pótolnia az új szezonban. Ha az erősítéseket nézzük, ez sikerülhet: a szombathelyiekhez szerződött az osztrák A-válogatott, vb-ellenfelünk csapatában Spanyolország ellen fontos gólt is szerző, 19 esztendős Heike Manhart, a szintén Ausztriából, a másodosztályú ASV Damen Hornsteinből érkezett Grubits Daniela, valamint a hazai NB II legutóbbi gólkirálya, a Győri ETO-tól „kölcsönzött” Németh Loretta.

A legutóbbi bajnokságban újoncként a negyedik helyen végzett Hegyvidék SE a Budapest Honvéd női csapataként rajtol a 2013-14-es bajnokságban. Az immár piros-feketék életében nem ez volt az egyetlen fontos változás. A korábbi vezetőedző, Korcsogh Orsolya az utánpótlás „főnöke” lett, a helyére pedig a korábban a férfi élvonalban is dolgozó Földesi Károly került. A játékoskeret is jelentős változáson ment keresztül, Siska Odett, Gaál-Szabó Bea és Takács Szandra az MTK Hungáriából, Rőhberg Zsanett és Vachter Zsófia a BNLC-Csepelből, Bereczki Orsolya Ferencvárostól, Tóth Bianka Nyíregyházáról, a korábban Veszprémben védő Dömsödi Petra pedig a Viktória FC-től érkezett.

A patinás 1. FC Femina főként védelmét erősítette meg nyáron. Sándor Zita a BNLC-ből tulajdonképpen visszatért Rákospalotára, és érkezett vele klubtársa, Beke Adrienn, valamint a korábban ferencvárosi Zólyomi Rebeka.

Az Újpest és a Szegedi AK esetében főként az számít erősítésnek, hogy sikerült egyben tartani a keretet. Szegeden ez elsősorban Zimányi-Kovács Anikó megtartását jelenti, bár a válogatott csatárt a Budapest Honvéd is szerette volna szerződtetni. Az Újpest kapcsán jelentős erősítésről nem számolhatunk be, azt azonban külön is ki kell emelni, jelentősen kiszélesedett a klub bázisa, megerősödött a háttere: Oroszi Sándor négy nagypályás női csapatot versenyeztet majd a különböző bajnokságokban.

A JET-SOL Liga 2013-14-es szezonjának egyetlen újonca a Ferencváros lesz. Dörnyei Balázs csapatától – amelyben szinte valamennyi játékos felnőtt, vagy korosztályos válogatott – szinte mindenki azt várja, hogy felülmúlja a tavalyi újonc, a Hegyvidék negyedik helyezését. A hazai mezőnyben a legerősebb utánpótlással rendelkező klub a rutinos Rudán Andreát igazolta le a védelembe, de az sem zárható ki, hogy augusztusban még további remek játékosok öltöznek zöld-fehérbe.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa-elődöntő: Éllovasok egymás ellen
Bajnokságok / Kupák
Eldőlt a kiesés kérdése a Simple Női Ligában

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS