Szükség van a női edzőkre - egyre többen szereznek diplomát

2016. december. 08., 21:03   |    

Szükség van a női edzőkre - egyre többen szereznek diplomát

Az év végére száznegyvenre nőtt az A-, B- vagy C-licences edzői képesítéssel rendelkező nők száma, és a közeljövőben még nagyobb számban szerezhetnek diplomát női hallgatók az MLSZ edzőképzésében.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége 2013-ban fogadta el a női labdarúgás hét évre szóló, 77 pontos fejlesztési tervét, amelynek megvalósításán azóta is folyamatosan dolgozik a szakág vezetése. Az egyik látványos eredmény, hogy az elmúlt három évben jelentősen emelkedett a játékosok és a női/lány csapatok száma az országban, és ezzel párhuzamosan szépen emelkedik a labdarúgásban tevékenykedő női edzők száma is.

A nők egyre nagyobb számban lépnek be az MLSZ edzőképzési rendszerébe, 2015-ben először zajlott kizárólag női edzőket képező Grassroots C tanfolyam a szövetség edzőképző központjában, idén pedig UEFA B licences tanfolyam is indult Magyarországon, dedikáltan női szakemberek számára (ezt megelőzően kizárólag férfiakkal együtt végezhették el a kurzusokat a nők).

A nemrégiben befejeződött féléves kurzus végén tizenhatan kaptak diplomát, így immár 48 magyar női szakember mondhatja B-licences edzőnek magát. Az edzői diplomával rendelkező női szakemberek száma ezzel 140-re nőtt, közülük ketten A-licenccel, kilencvenen pedig Grassroots C-licenccel rendelkeznek.

Az idei UEFA B-licences végzősök között fiatal szakembereket, még aktív játékosokat is találunk, ilyen Szeitl Szilvia, a Ferencváros és a magyar válogatott védője is, aki hétről hétre a gyakorlatba is átültetheti a megszerzett tudást, aktív pályafutásával párhuzamosan a Fradi U15-ös lány csapatánál már most besegít az edzői feladatok ellátásába.

- Egyre több lány kezd el focizni az országban, jól látható pozitív folyamatok indultak el a női labdarúgásban az utóbbi néhány évben. Szépen növekszik az utánpótláscsapatok száma, ezért a következő években nagyobb szükség lesz női edzőkre, akik sok esetben ideálisabb választást jelenthetnek a lánycsapatok mellé, mint férfi kollégáik - mondta az mlsz.hu-nak a női trénerek helyzetéről és saját tapasztalatairól, terveiről Szeitl Szilvia. - Úgy látom, a fiatalabb női játékosok közül is egyre többen érdeklődnek az edzői szakma iránt, és szerencsére a nők számára ma már sokkal könnyebb megszerezni az edzői képesítést, mint korábban, nem kell éveket várni arra, hogy egy-egy érdeklődő megkezdhesse tanulmányait. A C-licencet még férfiak közt végeztem, a B-licencet viszont az első színtiszta női csoportban, ezért magam is azt láttam, hogy a nők lelkiismeretesebbek a tanulásban, mint a férfiak, magasabb köztük a sikeresen levizsgázók aránya, és úgy gondolom, a nagyobb lelkesedés a mindennapi munkában is megmutatkozik. Az is különbség, hogy míg a férfiak számára megélhetést is jelenthet, ha megfelelő képesítéssel rendelkezve munkát találnak magunknak, addig ez a női fociban még nem jellemző. Az edzősködés nekünk egyelőre nem a karrierépítésről szól, sokkal inkább a labdarúgás iránti szeretet motivál bennünket. Én már csak néhány évig tervezhetek játékosként, de szeretnék pályafutásom befejezése után is ebben a közegben maradni, és továbbadni a fiatalabb generációknak, amit megtanultam a futballból. Bízom benne, hogy lehetőségem lesz a futball mellett minél több tapasztalatot szerezni az edzősködésben, mert nem akarok megállni itt, mihelyst lehetőségem nyílik rá, szeretnék A-licences képzésre jelentkezni, és a lehető legmagasabb szintre eljutni edzőként.

noi2|

A FIFA és az UEFA is elkötelezett támogatója a nők labdarúgásának: nemcsak a női játékosok számának emelését tűzte ki célként, hanem sokat tesz azért, hogy egyre több női klubvezető, szakember, játékvezető dolgozzon a labdarúgásban, ennek érdekében komoly fejlesztési programot dolgozott ki. Az MLSZ női szakága is ezt a koncepciót követi, és ennek megfelelően a szakemberképzésben igyekszik még tovább fejlődni.

- Magyarországon akkor tudjuk sikeressé tenni a női labdarúgást, ha a futball egyben karrierlehetőséget is jelent a szereplők számára, egzisztenciát lehet építeni rá - mondta Dénes András, az MLSZ szakágvezetője. - Szükség van a női edzőkre, mert folyamatosan emelkedik a lány utánpótláscsapatok száma, és követelmény, hogy megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek foglalkozzanak a játékosokkal. Általános nézet, hogy a tanfolyamokon a nők fegyelmezettebbek, precízebbek, jobban hajlandóak tanulni, mint a férfiak, már csak ezért is tökéletesen alkalmasak arra, hogy korosztályos vagy felnőtt szinten megállják a helyüket. Fontos célunk, hogy menedzseljük a legjobb női edzőket, s miután a B-licences kurzuson nagyon jól szerepeltek a hallgatók, már megkezdődött egy tisztán női A-licences tanfolyam szervezése, és terveink szerint hamarosan Pro-licences tanfolyamra is felvételt nyerhet az első női szakember.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS