„Szurkolj szívből, és szeresd a szíved!” – A Szív Napja

2017. szeptember. 29., 09:00   |    

„Szurkolj szívből, és szeresd a szíved!” – A Szív Napja

A Magyar Labdarúgó Szövetség ebben az esztendőben is csatlakozik az UEFA társadalmi felelősségvállalás programjának részeként a szeptember 29-i „A Szív Napja” kampánysorozatához. Ez a program arra hivatott, hogy felhívja a sportszerető közvélemény figyelmét az egészségmegőrzésre, illetve a hirtelen szívhalál megelőzésének fontosságára.

A szív- és érrendszeri betegségek már több évtizede vezető haláloknak számítanak Magyarországon. A kevés mozgás, a helytelen táplálkozás, a káros szokások, valamint a sok stressz mind hozzájárulhat a szív megbetegedéséhez. Mivel a tünetek (szívtáji-mellkasi fájdalom, gyors kifulladás) legtöbbször csak a végső fázisban jelennek meg, ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk a helyes életmódra. 

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) minden év szeptember 29-én, „A Szív Napja” alakalmából az egészségmegőrzés-, és a hirtelen szívhalál megelőzésének fontosságára hívja fel a labdarúgás iránt érdeklődő nagyközönség figyelmét.

Az európai szövetség kezdeményezéséhez a Magyar Labdarúgó Szövetség idén is csatlakozott. Fontos számunkra, hogy a futballcsalád valamennyi tagja tisztában legyen az egészséges, mozgásgazdag életmód jelentőségével, mellyel jó eséllyel megelőzhető a szív- és érrendszeri, valamint a keringési betegségek kialakulása. A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel pedig életet menthet. 

„Az MLSZ számára az infrastruktúra-fejlesztés mellett kiemelten fontos az sportegészségügyi programok megvalósítása. A szövetség ennek érdekében diagnosztikai központok felállítását végzi, valamint folyamatosan bővíti a profi és az amatőr egyesületek eszközparkját. Az MLSZ 2016-ban és 2017-ben megkezdte defibrillátorok vásárlását, amatőr sportegyesületek pályáin való elhelyezését, és képzéseket indít ezen eszközök szakszerű használata céljából. Tavaly óta zajlik a diagnosztikai program második ütemének előkészítése is, amelynek célja egy olyan egységes egészségügyi és teljesítménydiagnosztikai eszközpark és adatbázis létrehozása és felhasználása, amelyben az akadémiák és a szövetség számára évekre megfigyelhetően nyomon követhetővé válnak a játékosok releváns adatai” – mondta el a program kapcsán az mlsz.hu-nak dr. Szelid Zsolt, az UEFA és az MLSZ Orvosi Bizottságának tagja, a Testnevelési Egyetem és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus szakorvosa. 

Az előttünk álló, hétvégi bajnoki fordulóban az OTP Bank Liga és a Merkantil Bank Liga mérkőzésein is találkozhatnak a szurkolók a kampány megjelenéseivel. A klubok honlapjukon adnak tájékoztatást a szurkolóiknak A Szív Napja kampányról, a mérkőzéseket megelőzően és a szünetben pedig a stadionban is beolvassák A Szív Napja legfontosabb üzeneteit, majd pedig a kivetítőn is megjelenik egy, az Országos Mentőszolgálat alapítványa által készített, az újraélesztés helyes módjáról szóló kisfilm. 

A segítők a televíziós mérkőzések kezdése előtt, a bevonuláskor 3x2m méretű, „A Szív Napja” feliratú zászlót visznek be a szokásos „A gyűlölet nem pálya” zászló helyett. Az MLSZ magyarországi kampányának jelmondata mindenki számára megszívlelendő: „Szurkolj szívből, és szeresd a szíved!”


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS