Szurkolói tájékoztatás a Svájc elleni vb-selejtezőre utazók figyelmébe

2017. november. 23., 14:10   |    

Szurkolói tájékoztatás a Svájc elleni vb-selejtezőre utazók figyelmébe

Kérjük a Svájc elleni idegenbeli vb-selejtezőre kiutazó szurkolókat, hogy figyelmesen olvassák el a mérkőzéssel kapcsolatos tájékoztatásunk.

A megvásárolt voucherek a mérkőzés napján válthatóak be. A magyar válogatottat Baselba is elkísérő szurkolók visszajelzéseinek, kérésének megfelelően – valamint arra való tekintettel, hogy a belépőjegyek a mérkőzés napján, a mérkőzést megelőzően ingyenes utazásra jogosítanak a városközpont és a stadion között, illetve a mérkőzést követően a stadiontól számított visszaúton a városközpont, a buszok vagy a szurkolók szállása felé – a drukkerek már délelőtti időpontban, 10.00 és 12.00 óra között is átvehetik belépőiket a megadott átvételi ponton a baseli St-Jakob Parkban (4052 Basel, St.Jakobs-Strasse 395). Ezt követően 14.00 órától folytatódik a jegyek beváltása. A jegyátvételi pont a stadion nyugati sarkánál, a B1-es szektor bejáratánál lesz. 

Belépés a stadionba

Kérjük, minél korábban érkezzenek a jegyátvételi ponthoz, hogy időben átvehessék jegyeiket, majd elfoglalhassák helyeiket a stadionban. Ha valaki nem érkezik időben a jegyátvételi ponthoz, az könnyen azt eredményezheti, hogy nem sikerül bejutnia a stadionba a mérkőzés kezdete előtt.

A minél kényelmesebb és gyorsabb kiszolgálás érdekében arra kérünk mindenkit, hogy akik egy tranzakcióban vásárolták meg jegyeiket, azok lehetőség szerint együtt érkezzenek! Kérjük, készítsék elő utalványukat és a megrendeléshez használt úti okmányukat, ezeket egyszerre adják át a cserét végző kollégáknak, amikor sorra kerülnek. Az előzetes tájékoztatásnak megfelelően a jegyeket kizárólag személyesen lehet átvenni. Ügyeljenek arra, hogy a jegyvásárláskor használt igazolványukat hozzák magukkal, mivel a szervezők ellenőrizhetik azt a bejáratnál és a stadion területén is, a mérkőzés előtt és alatt is. Ennek hiányában megtagadhatják a belépést vagy kivezethetik a megfelelő irattal nem rendelkező személyeket. 

Az esetleges változásokról, illetve további információkról az mlsz.hu honlapon, illetve az MLSZ közösségi felületein adunk tájékoztatást, így érdemes ezeket rendszeresen figyelni. Az alábbi linkeken olvashatóak a svájci szövetség magyarra fordított pályarendszabályai, valamint a szurkolók részére készült tájékoztató anyagok.

Belépés az országba 

Svájcba magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel léphet be, vízum nem szükséges. Svájc nem tagja az Európai Uniónak, így az országba beutazni szándékozók vámellenőrzésre számíthatnak. Vámmentesen személyenként 300 svájci frank összeghatárig vihetők be áruk. 

Svájc hivatalos fizetőeszköze a svájci frank. Az országban a legtöbb nemzetközi típusú bankkártyát elfogadják.

Biztosítás

A magyar állampolgárok meghatározott feltételek között, az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyával Svájcban is igénybe vehetik azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek az átmeneti svájci tartózkodásuk ideje alatt orvosilag szükségesnek minősülnek. Az ellátásról szóló számlát azonban a betegnek kell rendeznie, a költségek térítése csak utólag kérhető, de az utólagos térítés is csak a vonatkozó feltételek teljesülése esetén lehetséges és meghatározott önrész fizetendő. Ezért még néhány napos svájci utazás előtt is feltétlenül javasolt egy mindenre kiterjedő utazási biztosítás megkötése.

Közlekedés

A mérkőzés helyszíne a Bázeli St. Jakob Park Stadion (St. Jakobs-Strasse 395, 4052 Basel), amely a város dél-keleti részén található, nagyjából 3 km-re a központtól. Gyalogosan, tömegközlekedéssel és gépjárművel is elérhető. A taxiárak meglehetősen magasak. A stadion az A2-es autópályáról könnyen megközelíthető, a „St. Jakob” kijáratnál lehajtva. Az autóval utazók számára lényeges információ, hogy parkolni nagyjából napi 10 svájci frankért lehet a stadion közelében, buszoknak ugyanez az összeg 80 svájci frank/nap. 

A buszok parkolása

A sárga jelzés mutatja az utcát, amelyen a buszok parkolhatnak (St. Jakobs-Strasse), a rendőrség minden buszjáratot ide fog terelni, vagyis ez az egyetlen helyszín, ahol a buszok parkolni tudnak. A belvárosba külön behajtási engedély kell, ezért a szurkolók gyalog a pirossal jelölt útvonalon juthatnak el a városközpontba (Barfüsserplatz). A zöld pontok a 14-es villamos megállóit jelölik, amellyel a szurkolók a belvárosból átszállás nélkül juthatnak el a stadionhoz.

A központi pályaudvar (Basel SBB/SNCF) a „Basel St. Jakob” vasútállomásról vonattal 8 perc alatt érhető el. Alternatív lehetőség a 10-es és 11-es villamos vonal „Rodersdorf”, illetve „St. Louis Grenze” irányában. 

Németország felé a vonatok a Badischer Bahnhof” állomásról indulnak, amely a 36-os számú busszal „Schifflände” irányában 10 percre található. A belvárosba legegyszerűbben a 14-es villamossal vagy a 37-es busszal lehet eljutni. 

Egy rövid szakaszra szóló jegy 2,30.-CHF, amely 4 megállóra való utazásra jogosít – egy irányban akár átszállással együtt. Budapest és Bázel között közvetlen repülőjárat közlekedik. A – már Franciaország területén elhelyezkedő EuroAirport – repülőtérről az 50-es busszal 15 perc alatt ér a központi pályaudvarhoz. További információk a tömegközlekedéssel kapcsolatban a linkre kattintva érhetőek el.

A személygépkocsival érkező szurkolók számára jelezzük, hogy a svájci autópályák használatához (zöld táblával jelölik) kötelező éves autópályajegyet kell vásárolniuk. Az autópályajegyek a forgalmasabb svájci határátkelő-helyeken megvehetők, személygépkocsinként 40 svájci frankért. 

Autópályákon az általános megengedett legnagyobb haladási sebesség – a magyarországitól eltérően – 120 km/h. A minimális sebesség-túllépést is igen szigorúan büntetik a svájci hatóságok, a jogszabály ugyanis több száz svájci frankos tételek kiszabását is lehetővé teszi. Vitás esetben az együttműködő magatartás a célravezető, a határozat ellen pedig utólag fellebbezni lehet a megadott határidőn belül.

Amennyiben a szurkolók bajba jutnak, kérjük, hívják Magyarország Berni Nagykövetségének konzuli ügyeleti számát (00-41-79/826-47-14)

A Konzuli Hivatal további elérhetőségei: 
Cím: Eigerplatz 5. 11. Stock 3007 Bern
Telefon: (00)-(41)-(31)-371-13-55, 371-13-56
E-mail: consulate.brn@mfa.gov.hu

Az utazási tanácsokról bővebben a Konzuli Szolgálat honlapján olvashat.

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében a külképviselet javasolja, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS