Tavasszal remekeltek a zöld-fehér dobogósok

2014. június. 18., 15:26   |    

Tavasszal remekeltek a zöld-fehér dobogósok

A bajnok DVSC-Teva mögött két zöld-fehér csapat harcolta ki a nemzetközi kupaszereplés lehetőségét a bajnoki teljesítménye alapján: a Győri ETO és a Ferencvárosi TC. Érdekes, hogy mindkettő edzőt váltott szezon közben – más és más ok miatt –, de az is tény, hogy mindkettő az idény második felében nyújtott jobb teljesítményt.

A címvédő Győri ETO előző idénybeli önmagához képest gyengén kezdte a 2013–2014-es szezont, hiszen csak a hatodik fordulóban győzött először. Utána ellenben belelendült a gárda – még Pintér Attila irányításával –, s a következő hat fordulóban öt győzelmet aratott. Október végétől újabb kis hullámvölgy következett, amelynek mélypontja és egyben vége a mezőkövesdi 0-3 volt. Akkor, a félidényt jelentő 15. forduló utáni álláskor, kilenc ponttal volt lemaradva az ETO a DVSC-től. Ugyanakkor az előrehozott két fordulóban kozmetikázta a szereplését, megverte a Diósgyőrt és a Haladást is.

Ismert, hogy a téli szünetben a szövetségi kapitánynak kinevezett Pintér Attilát Horváth Ferenc váltotta a kispadon. A korábbi válogatott játékos az előző állomáshelyein, Kecskeméten és Pakson is győzelmi sorozattal kezdett, az ETO-val ellenben az első két mérkőzésén csak egy pontot szerzett. Játékosként egykori alakulata, a Videoton FC, majd előző edzői állomáshelye, a Paks elleni győzelem hozta meg a fordulatot: a bajnokság utolsó 11 fordulójában az ETO 10 győzelmet aratott, csak a bajnok DVSC otthonában kellett döntetlennel beérnie. Mindez azt jelentette, hogy kiemelkedően a Győri ETO teljesített a legjobban a bajnokság második felében, az idény második felében elért pontmennyiség klubcsúcsot is jelent.

A zöld-fehérek pontszámban ugyan beérték a DVSC-t, de a gólkülönbségük rosszabb volt a hajdúságiaknál, így ezüstérmet nyertek. Nem sikerült a duplázás, 1982-höz és 1983-hoz hasonlóan. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a Győri ETO 2012-ben 63, 2013-ban 64, 2014-ben 62 ponttal zárta a bajnokságot, egységes teljesítményt nyújt évről évre a csapat. A bajnoki cím az első hat fordulóban ment el, az akkor elveszített 11 pontból csak egynek a megszerzése (matematikailag) most bajnoki címet érne. A bajnoki címnyerés szezonjában a legtöbbet játszók tizenegye így festett: Sztevanovics 27 – Takács 23, Lipták 26, Svec 23, Andrics 21 – Kamber 27, Pátkai 26, Trajkovics 23, Koltai 20 – Strestik 25, Varga R. 23. A mostani idényben: Kamenár 27 – Svec 19, Lipták 25, Lang 24, Andrics 29 – Kamber 28, Pátkai 23, Kalmár 21. Trajkovics 18 – Strestik 28, Varga R. 28. A legnagyobb változás két, a válogatottba is beépült fiatal, Lang Ádám és Kalmár Zsolt beépítése, amellett, hogy Lubos Kmenár átvette Szasa Sztevanovics örökét.

A Ferencváros Ricardo Monizzal kezdte az idényt, s az Újpest elleni derbiig, amely egyébként az elmúlt évtizedek nézőrekordját hozta a bajnoki meccseken, nem is teljesített rosszul a csapat. Annak ellenére sem, hogy a 2013–2014-es idényben (először az 1972–1973-as idény óta), a Fradi egyetlen bajnoki meccsét sem játszhatta igazán hazai pályán. Akeem Adams tragédiája azonban nagyon megviselte az edzőt és a csapatot is, hullámvölgybe került a Fradi. A Moniz menesztéséig játszott, következő nyolc fordulóban mindössze egy győzelmet tudott aratni, a Diósgyőri VTK otthonában. A klubvezetők váltásra szánták el magukat, a zöld-fehérek Máté Csabával a kispadon nyertek a Videoton FC elleni, utolsó 2013-as bajnokijukon. A télen megérkezett az új vezetőedző, a játékosként klasszis Thomas Doll, akinek a játékosmúltjával az elmúlt években nálunk megfordult külföldi klubedzők közül csak Selymes Tibor és Paulo Sousa vetélkedhetett. Doll számára nem volt egyszerű a rajt, az első négy találkozón nyeretlen maradt. A statisztikusok feljegyezték, hogy több mint egy évtizede vett ilyen gyenge rajtot edző a legeredményesebb magyar csapat kispadján. Ám március végétől eljött Doll ideje. Az utolsó kilenc fordulóban kilenc győzelmet aratott az ebben a periódusban mindössze két gólt kapott gárda.

A Fradi a Győri ETO mögött a második legjobb félszezont produkálta, tavasszal öt ponttal többet gyűjtött, mint a bajnok DVSC-Teva. Akadtak kiemelkedően teljesítő játékosai, elsősorban Leonardo és a vb-szereplő Besic, de ide sorolható a tavasz elején mutatott teljesítménye alapján Somália is. A Pécsről igazolt Dibusz Dénes csak az MTK-tól kapott egynél több gólt, 13 mérkőzésen összesen hétszer kapitulált. Az előző idényben a Fradiban az alábbi tizenegy játszotta a legtöbbet: Jova 30 – Somália 28, Gyömbér 30, Klein 18, Sváb 22 – Csukics 28, Józsi 28, Orosz 20, Besic 22 – Böde 30, Jenner 20. A mostaniban: Jova 17 – Somália 23, Mateos 21, Bönig 24 – Gyömbér 29, Besic 25 – Jovanovics 20, Csukics 23, Holman 22 – Böde 29, Jenner 25. Hozzátartozik a képhez: a télen érkezett Dibusz, valamint Busai, a sérüléséből felépült Leonardo, s ha nem volt éppen eltiltva, Pavlovic Dollnál alapemberek voltak.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS