Indul a tavasz a Merkantil Bank Ligában

2021. január. 30., 14:05   |    

Indul a tavasz a Merkantil Bank Ligában

Vasárnap megkezdődik a tavaszi szezon a Merkantil Bank Ligában. Nyílt lehet a harc a feljutásért, és a kiesés elkerüléséért is több csapat hadakozhat a következő hetekben.

A feljutás favoritjai: DVSC, Vasas

Alig vagyunk túl a Merkantil Bank Liga-idény felén, de az már látszik, hogy nagyon nehéz lesz elvenni a bajnoki elsőséget a jelenleg nyolc pont előnnyel listavezető DVSC-től. A debreceniek eddig mindössze egy bajnokit vesztettek el a 21-ből, a megszerzett 48 pont mellett az 50 lőtt góljuk is tiszteletet parancsoló.

A szintén feljutást érő második helyre még többen is pályázhatnak, közülük a negyedik Vasasnak egyértelmű célja az élvonalbeli szereplés kivívása, a második-harmadik helyen tanyázó Pécs és Budaörs nem tervezett feljutással, ami persze nem jelenti azt, hogy adott esetben nem fog élni a kínálkozó lehetőséggel. A játékoskerete alapján lőtávolba kerülhet a Gyirmót is, amellyel az utóbbi években rendre számolni kellett a dobogóért vívott harcban.

A DVSC és a Vasas kerete kimagaslóan erősebb, mint a többi együttesé, mindkét csapat bővelkedik a jelentős élvonalbeli/külföldi rutinnal rendelkező játékosokban, többen közülük nemrégiben még az A-válogatott kerettagjainak számítottak, így mindkét klub hatalmas csalódásként élné meg, ha nem sikerülne kiharcolni a feljutást.

Az ősz legjobbjai

Fentieket aláhúzza, hogy az InStat adatai alapján is jelentős e két csapat fölénye az ősz legjobb teljesítményei között: a komplex teljesítményt mérő InStat-index alapján az első 21 forduló legjobb játékosa a debreceni Bódi Ádám volt, megelőzve csapattársait, Kinyik Ákost és Pávkovics Bencét, míg a negyedik helyre az angyalföldiek rutinos középpályása, Pátkai Máté futott be. Ha e két csapatot kivennénk a számításból, akkor a lista hetedik helyezettje, a soroksári Pászka Lóránd lenne a legjobb, a góllövőlistát vezető ajkai Nagy Krisztián és a gyirmóti Hudák Dávid előtt.

A Vasasnál elvárás a feljutás kiharcolása tavasszal

Nagy Krisztián 14 találattal áll a góllövőlistán, megelőzve a 13 gólos Priskin Tamást (ETO FC Győr) és a 12 találatot jegyző Bárány Donátot (DVSC). Gólpasszokban Ferenczi János (DVSC) volt a legjobb 9 assziszttal, őt csapattársa, Dzsudzsák Balázs követi kilenc meccsen elért 7 gólpasszal.

A legtöbb helyzetet Bódi Ádám dolgozta ki a mezőnyből (29), a legtöbb kaput találó lövés Nagy Krisztián nevéhez fűződik (34), a párharcokat legnagyobb arányban megnyerő labdarúgó a győri Temesvári Attila lett (73%), a legtöbb sikeres csel a szintén győri Májer Miláné (80) volt. A teljes mezőnyben a legtöbb játékperc a vasasos Hidi M. Sándoré (1986) volt. Érdekesség, hogy utóbbi három játékos U21-es korosztályú labdarúgó.

És ha már a 21 éven aluli fiataloknál tartunk: a 2000. január 1. után született játékosok közül a győri Temesvári Attila nyújtotta a legjobb teljesítményt az InStat komplex teljesítményt mérő indexe alapján, őt a 12 gólos Bárány Donát (DVSC) követi a rangsorban, a harmadik a 18 éves Baráth Péter (DVSC) lett.

Szoros lehet az alsóház

Nagy csatát hozhat a tavasz a három kiesőhely elkerüléséért. A sereghajtó DEAC lemaradása jelentős, de a klub igen aktív volt a téli átigazolási szezonban, a DVSC-től több játékos is érkezett annak érdekében, hogy a csapat megkezdje a felzárkózást. A 19. Csákvár a gyenge idénykezdet után magára talált, és az ősz második fele alapján nem lenne meglepetés, ha hamarosan jelentősen előre tudna lépni a tabellán. Innen fölfelé hét csapat (Dorog, Kazincbarcika, Szentlőrinc, Kaposvár, Szeged, Siófok) található hat ponton belül a tabellán, várhatóan nagy lesz köztük a harc – ami közös bennük, hogy mindannyian számottevően erősítettek a téli átigazolási piac megnyitása óta.

OTP Bank Liga NB I. 22. forduló

Sorsolás
2024. 02. 23. 20:00
Új Hidegkuti Nándor Stadion
2024. 02. 24. 12:30
ZTE Aréna
2024. 02. 24. 15:00
DVTK Stadion
2024. 02. 24. 17:30
Debreceni Nagyerdei Stadion
2024. 02. 25. 15:00
Kisvárdai Várkerti Stadion
2024. 02. 25. 17:30
Szusza Ferenc Stadion

Tabella


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS