Tibi is készül a magyarok ellen

2013. június. 24., 18:11   |    

Tibi is készül a magyarok ellen

A BL-selejtezőben induló Győri ETO a Maccabi Tel-Avivot, az Európa Liga selejtezőjében rajtoló trióból a Bp. Honvéd a montenegrói Cselik Niksicset, a Videoton az ugyancsak montenegrói Mladoszt Podgoricát, a DVSC-Teva pedig a norvég Strömsgodsetet kapta a mai kupasorsoláson. Bemutatjuk a magyar csapatok ellenfeleit.

Maccabi Tel-Aviv: Tízéves várakozás után nyert ismét bajnoki címet Izraelben az ország történetének legeredményesebb csapata, az ottani rekorderbajnok. A csapat az egykori Barcelona-középpályás, Óscar irányításával nyerte meg a legutóbbi szezont, Jordi Cruyff volt a sportigazgató. Az egykori holland válogatott középpályás, internetes források szerint még mindig a klub sportigazgatója, de a vezetőedző már Paulo Sousa. A Videotont tavaly ősszel az Európa Liga csoportkörébe vezető portugál edzőnek ez az első állomáshelye Magyarországról távozása óta. A Maccabi edzői stábja egyébként nevesebb, mint a játékoskeret, Cruyffon és Sousán kívül ismert név a kapusedző, a korábbi szovjet, illetve FÁK-válogatott Alekszandr Uvarov is. A csapat légiósai a 2013–2014-es idényben két korábbi spanyol korosztályos válogatott, a katalán Carlos García és az uruguayi származású, a Real Madrid korosztályos csapataiban nevelkedett Gonzalo García, valamint a szerb gyökerű egykori svéd válogatott, Rade Prica lesznek. A 32 éves Prica Svédországban, Dániában és Norvégiában is nyert már bajnoki címet, Izrael a negyedik ország, ahol csapatával megnyerte a ligát. A Maccabi játékosai közül négyen szerepeltek június elején a válogatott keretben: Eran Zahavi, Eytan Tibi, Gal Alberman és Sheran Yeini. Zahavi 2011 nyarától másfél éven át az olasz A-ligás Palermo középpályása volt. Alberman 2008 és 2010 között a Borussia Mönchengladbachot erősítette. Tibi rövid ideig Belgiumban, a Charleroiban futballozott, a kvartettből ő az egyetlen, aki játszott, sőt 90 percet játszott tavaly augusztusban, az 1-1-re végződött Magyaroroszág–Izrael válogatott mérkőzésen. A kilencvenes években, majd az évezred első évtizedében Nyilas Elek, Horváth Ferenc és Vezér Ádám is szerepelt a Maccabi Tel-Avivban.

Cselik Niksics: A nevében az acél szót viselő gárda újoncként a harmadik helyen végzett a 12 csapatos montenegrói bajnokságban a 2012–2013-as idényben. Talán zárhatott volna még szebben, de az utolsó öt fordulóban négyszer kikapott. Így továbbra is a klubtörténet legnagyobb sikere a 2012-es, még második ligás csapatként kiharcolt kupagyőzelem. Ennek jutalmaként indulhatott a csapat tavaly nyáron is az Európa Ligában, a selejtezőben előbb idegenben szerzett góllal továbbjutott a bosnyák Borac Banja Luka ellen, majd súlyos vereséget szenvedett – igaz, közel 70 órás buszút után – a Metalurh Donecktől. Az ukránok ellen 2-11-es gólkülönbséggel búcsúzott. A montenegrói válogatott keretének egyetlen Cselik-játékos sem a tagja. A csapat stadionja mindössze kétezres.

Mladoszt Podgorica: A montenegrói főváros második számú klubja középcsapatnak számít hazájában, a 12 csapatos első osztályban csak a hatodik helyen végzett. Kupaindulási jogát annak köszönheti, hogy licencproblémák miatt a 2. helyezett Buducsnoszt és a negyedik helyezett Grbalj nem indulhatott az európai porondon. A Mladosztnak Isihara Taku személyében akad egy japán légiósa. A 194 centis, erős felépítésű Ivan Knyezsevics korábbi montenegrói utánpótlás-válogatott, korábban játszott Koman Vladimir jelenlegi klubjában, az FK Krasznodarban is. A 34 éves Szanibal Orahovac a portugál Penafielben, több német klubban, köztük Hajnal Tamás klubtársaként a Karlsruher SC-ben, valamint az üzbég Pahtakor Taskentben is megfordult, idén tért vissza a Mladoszthoz, ahol 1997-ben elkezdte profi karrierjét. A montenegrói klub legendái közül Dejan Szavicsevics, Predrag Mijatovics és Sztevan Jovetics is játszott a jugoszláv időkben OFK Titogradnak nevezett egyesületben.

Strömsgodset: A 2012-es norvég bajnokság második helyezettje – noha múlt szombaton elveszítette a Rosenborg BK elleni rangadót – a 13. forduló után vezeti az Eliteserient (hivatalosan: Tippeligaent). A csapat játékosa a korábbi 10-szeres válogatott csatár, Kovács Péter, a 2012-es norvég bajnokság gólkirálya. (2008-ban is nagyon közel állt a címhez, de akkor egy góllal megelőzte őt Rade Prica, aki most ugyancsak magyar csapat ellen készül, a Maccabi Tel-Aviv játékosaként). Az egyesület sportigazgatója az 53-szoros válogatott Jostein Flo, a még híresebb, a Chelsea-t is megjárt, „brazilverő” Tore-Andre Flo bátyja. A csapat edzője, immár öt esztendeje, a mindössze 37 éves Ronny Deila. A légiósok – Kovács Pétert kivéve – ghánaiak, a Right to Dream Akadémia növendékei. Ghánai az első számú kapus, Adam larsen Kwarasey is, ő az ország válogatottjának első számú kapusa is. Édesanyja norvég, édesapja ghánai, ő egyébként Oslóban született. Két fiatal védő, Kim André Madsen és Lars Christopher Vilsvik meghívást kapott a norvég A-keretbe a júniusi találkozók előtt. A tavaly novemberi, magyarok elleni válogatott mérkőzésre egy játékost hívott meg Egil Olsen kapitány a Strömsgodsetből, Anders Ågnes Konradsent – aki azonban azóta már a francia Rennes középpályása.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS