Tizenkilenc év után dobogón a Honvéd

2013. június. 20., 09:45   |    

Tizenkilenc év után dobogón a Honvéd

A Bp. Honvéd egy helyet előrelépett a 2011–2012-es szezon negyedik helyezéséhez képest. Egyike annak a három együttesnek (a másik kettő a Győri ETO és a Videoton), amelyek mindkét szezont az első négy között zárták.

A Bp., Honvéd éveken át középcsapatnak számított, a kétezres évek első évtizedének közepétől a 13. (2006), a 7. (2007), a 8. (2008), a 13. (2009), a 9. (2010) és a 10. (2010) helyen végzett. A 2011–2012-es szezon hozta a nagy ugrást (4.), majd idén, tizenkilenc éves várakozás után, ismét a képzeletbeli dobogóra léphetett a kispesti gárda. A piros-feketéket az olasz Marco Rossi irányította a mostani idényben. A csapat fantasztikusan kezdett, a Siófok 1-0-s legyőzése után is nyerő szériában maradt, az első öt forduló után 13 ponttal állt. A második és az ötödik forduló között vezette a tabellát. Utána megtorpant a csapat, s ebben vélhetően nagy része volt Kemenes Szabolcs viszonylag hosszú eltiltásának is. Az első öt fordulóban mindössze négy gólt kapott legénység a következő ötös szakaszban 12, az azt követő öt fordulóban, természetesen már a visszatért első számú kapussal, ismét csak hat gólt kapott. Ám az ősz a remek kezdés ellenére a várakozásnál gyengébben alakult: az ötödik fordulótól a „félidőig” már csak kétszer nyert a Honvéd. Ezek közül is az egyiknél, a Kaposvár elleni sikernél három gólt kapott. A 15. forduló után a hetedik helyen állt, igaz, mindössze három ponttal lemaradva a harmadik helyezett Videotontól.

Tavasszal fordított volt a képlet: rossz volt a kezdés, a Győri ETO elleni kupakiesést a Videoton elleni hazai 0-4 követte. Az akkori nyolcadik helyezés, mint utóbb kiderült, a szezon mélypontját jelentette. A paksi győzelmet követően az MTK elleni vereség még mindig a hatodik helyen tartotta a csapatot. Ám a Hungária körúti 0-1 után Marco Rossi „vörösei” elfelejtették, milyen a vereség. Az idény pontosan egyharmadában, a hátralévő tíz fordulóban veretlenek maradtak. Mindez azt eredményezte, hogy az idény második 15 mérkőzése alapján a Bp. Honvéd lett a „tavasz bajnoka”. (Noha a valóban tavasszal játszott mérkőzéseken a Videoton több pontot gyűjtött. A Győri ETO a második 15 meccsen éppen úgy 30 pontot gyűjtött, mint a Honvéd.) Kétségtelen, hogy a két csapat kispesti találkozójára az akkor már bajnok és a kupadöntőre készülő ETO tartalékosan állt ki, de ettől még tény: a Honvéd az idényben négy bajnoki pontot szerzett az ETO ellen. Ugyancsak jeles eredmény: kétszer is nyert a Ferencváros ellen.

Marco Rossi 33 játékost küldött pályára, köztük a tavaszra igazolt Davide Lanzafame, Leandro Martínez és Raffaele Alcibiade alkotta olasz triót. Játékosai között 15 magyar és 18 külföldi volt. A házi gólkirály a pályafutása eddigi legjobb idényét záró Délczeg Gergely lett, tíz góllal. A tizenegyeseket (is) higgadtan értékesítő Martínez 11 meccsen hat, Lanzafame tíz mérkőzésen öt gólig jutott. A legtöbbet játszók tizenegye: Kemenes 26 – Baráth 21, Lovrics 26, Ignjatovics 29, Zsivanovics 24 – Hidi 25, Vernes 22, Ivancsics 19 – Vécsei 25, Délczeg 22, Diaby 18.

A bajnoki helyezés: 3.
30 mérkőzés, 15 győzelem, 7 döntetlen, 8 vereség, 50-36-os gólkülönbség 52 pont.
Pályaválasztóként: 15 mérkőzés, 7 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség, 26-19-es gólkülönbség 26 pont
Vendégként: 15 mérkőzés, 8 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség, 24-17-es gólkülönbség 26 pont

Helyezés a hazai mérkőzések tabelláján: 7.
Helyezés az idegenbeli mérkőzések tabelláján: 3.
Helyezés az első 15. fordulóban játszott mérkőzések alapján: 5.
Helyezés a második 15. fordulóban játszott mérkőzések alapján: 1.

A Honvéd vetett véget a Ferencváros 2013-as veretlenségének:



A Győr már bajnokként érkezett tavasszal Kispestre, vesztesen tért haza:




A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS