Töretlenül fejlődik a női labdarúgás

2015. július. 12., 14:29   |    

Töretlenül fejlődik a női labdarúgás

Markó Edina női szövetségi kapitány és Dénes András, az MLSZ Női Bizottságának tagja egyetértett abban: óriási színvonalbeli fejlődésen ment keresztül a női labdarúgás.

A döntőben a japán válogatottat magabiztosan, 5-2-re legyőző Egyesült Államok diadalával ért véget a kanadai női vébé, a legjobb európai együttes a bronzérmet szerző angol csapat volt, a magyar válogatott Eb-selejtező csoportjában szereplő németek lettek a negyedikek. A torna tapasztalatairól, valamint a magyar női labdarúgás aktuális helyzetéről Markó Edinát és Dénes Andrást kérdezte az mlsz.hu.

Dénes András: - Sok szempontból azt hozta a világbajnokság, amire számítani lehetett. Az Egyesült Államok világbajnoki címe nem meglepetés, már csak azért sem, mert hosszabb ideje tendencia a férfi és női vébéken is, hogy a saját kontinensen játszó válogatottak előnyt élveznek. Talán csak az lehet meglepetés, hogy mekkora különbség volt az amerikai és a többi válogatott között. A vb előtt azt mondtam, hogy a műfű és a közönség miatt fog nyerni az Egyesült Államok válogatottja, most azt mondom, hogy a nagyon erős társadalmi segítség, a csapatot támogató kampány adta azt az óriási önbizalmat az amerikaiaknak, amivel magabiztosan nyertek végül, a döntőben öt gólt szerezve a címvédő, olimpiai ezüstérmes Japán ellen. A vb-n látható volt, hogy a női labdarúgásban már nincsenek lemaradott kontinensek, mindegyik földrészen vannak nagyszerű csapatok, egy óriási kiegyenlítődési folyamat zajlik. Mindenhol egyre profibb körülmények között, egyre jobb feltételekkel dolgoznak a csapatok, a korábbi lemaradók közül sokan nagy léptekkel közelítenek az élvonal felé, a világbajnokságon például Kolumbia és Kamerun bizonyította, hogy ott a helye a legjobbak között.

Markó Edina: - Kétségtelen, hogy a jelenlegi legerősebb válogatott nyerte a világbajnokságot. Sokan döntőbe várták a németeket, de ők ezúttal visszafogottabb teljesítményt nyújtottak, véleményem szerint már a franciák ellen sem érdemeltek továbbjutást a negyeddöntőben. Kiemelt figyelemmel követtem őket, hiszen csoportellenfeleink lesznek az Eb-selejtezőkön, és már a torna kezdeti szakaszában úgy éreztem, hogy nem jutnak el a döntőig, mint ahogy az is várható volt, hogy az elképesztő mentális és fizikai erővel rendelkező amerikaiakat egyik válogatott sem tudja majd megállítani. Számomra a legnagyobb meglepetés, hogy a torna végig nagy iramú, taktikailag és szervezettségben a férfi labdarúgáshoz képest is vállalható színvonalú mérkőzéseket hozott. A német-francia mérkőzés szerintem az elmúlt évtizedek legjobb színvonalú női mérkőzése volt, bármelyik férfi világeseményen megállta volna a helyét, és összességében is elmondható, hogy kétség kívül ez volt minden idők legszínvonalasabb világeseménye a női labdarúgásban.

noi_a_03|

A magyar női válogatott és a világ élmezőnyéhez tartozó válogatottak között jelentős a távolság, de abban mindkét szakember egyetért, hogy a magyar női labdarúgást jelenleg nem lehet, és nem is kell a világ legjobbjaihoz mérni, mert az élmezőnyt belátható időn belül lehetetlen megközelíteni.

Dénes András: - Mi, magyarok nehezebben dolgozzuk fel, hogy Európában a középmezőnybe tartozunk labdarúgásban. Egy sportág fejlődésének vannak nagyon fontos feltételei, mint amilyen a gazdasági háttér, az infrastruktúra, de a női labdarúgásban van még egy fontos szegmens: a női futball kérdése ugyanis alapvetően társadalmi kérdés. Azokban az országokban fejlődik erősen a női futball, ahol erős, toleráns társadalom van, és a női egyenjogúság valós. Nálunk ezek a feltételek még nem adottak. Ha a válogatott kiharcolná a 2017-es Eb-részvételt, az óriási bravúr kategóriája lenne. A 2021-es Eb-n való részvételre már valamivel nagyobb esélyünk lehet, de még mindig bravúr kellene a kijutáshoz. Ma a 15-18 éves korosztályban vannak a legtehetségesebb játékosaink, de nagy kérdés, hogy meg tudjuk-e őket tartani a sportágban, és ez már karrierlehetőség kérdése. Magyarországon ma senki sem tud megélni a női labdarúgásból, ez pedig korlátot jelent a fejlődésnek. Ahhoz, hogy a következő lépcsőfokra tudjunk lépni, fontos, hogy a játékosok karrierlehetőséget találjanak a női labdarúgásban, és természetesen itt nem a férfi labdarúgásban forgó horribilis fizetésekre kell gondolni. Érezhetőek a javulás első jelei, de még csak egy-két olyan klubunk van, ami ebből a szempontból megfelelő hátteret tud biztosítani a szereplőknek. Az elmúlt évben 19-20 magyar játékos játszott magas szintű külföldi bajnokságban, ami egyáltalán nem kevés, és ebből a válogatott is profitálni tud. Ezzel párhuzamosan megjelentek a magyar bajnokságban is a légiósok, ráadásul értékes, javulást hozó labdarúgókról beszülünk, akik hozzájárulnak a magyar bajnokság erősödéséhez. De természetesen hosszú még az út ahhoz, hogy elérjük az ideális állapotot.

Markó Edina: - A hazai női labdarúgás fejlődése egyre dinamikusabb, ma már a válogatottjaink megfelelő körülmények között készülhetnek, több olyan klubunk van, ahol jó feltételek között, nívós szakmai munka zajlik, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a világ többi részén is folyamatos a fejlődés, ezt a világbajnokság is bizonyította. Számunkra az jelenthetné az igazi áttörést, ha kijutnánk egy világbajnokságra vagy Európa-bajnokságra, mert ettől nagyon sokan itthon is megismernék, elfogadnák, támogatnák a női labdarúgást. A franciák 10-15 éve ugyanott tartottak, mint mi. Nem volt fontos a női labdarúgás, a női válogatott, nem jártak mérkőzésekre, amatőrök voltak a játékosaik. Aztán végrehajtottak egy fejlesztési programot, kijutottak egy világversenyre, és most meg lehet nézni őket, ott vannak a világ három-négy legjobb csapata között. A tehetséges játékosok nálunk is megvannak, a mostani fiatalok már jó képzést kaptak, bennük van a potenciál, de nem ezen fog múlni, hogy mit érnek el később, hanem azon, hogy meglesz-e a sikerekhez szükséges társadalmi támogatottság. A szeptemberben kezdődő Eb-selejtező csoportban még nagy bravúr lenne a második hely elérése, de az elmúlt egy évben elvégzett munka alapján bizakodhatunk, és meg is kell tennünk mindent annak érdekében, hogy megpróbáljuk elérni a célunkat. A keretünk magja hétről hétre remek körülmények között dolgozik valamelyik külföldi bajnokságban, és a közösen elvégzett munka stabil alapot jelenthet a jövőre nézve.

DSC_7310|

A magyar válogatott szeptember 18-án a németek otthonában kezdi meg az Eb-selejtező sorozatot. A német válogatott a világbajnoki selejtező sorozatban maximális pontszámmal végzett csoportja élén, a második helyezett oroszokat 9-0-ra verte hazai pályán, Szlovéniában 13 gólt szerzett. Mindezek fényében az is bravúr lenne, ha válogatottunknak sikerülne valamennyire szorossá tennie a mérkőzést a csoport favoritja ellen.

Markó Edina: - A németek elleni selejtező egy igazi ünnep lesz a magyar játékosok számára. Tudom, hogy mennyire várják ezt a mérkőzést, mindig is nagy álmuk volt, hogy ilyen rivális ellen léphessenek pályára, ráadásul szurkolóként eddig is követték a német sztárok pályafutását. Óriási plusz motivációt jelent majd mindenkinek, hogy a világ egyik legjobb csapata lesz az ellenfél, nagyon bízom benne, hogy ez valóban pozitív energiákat szabadít fel mindenkiben. Amibe kapaszkodhatunk, az a franciák elleni, a vb-selejtező sorozatban lejátszott két mérkőzésünk. Itthon és idegenben is 4-0-ra kaptunk ki tőlük, az ellenük nyújtott teljesítményből lehet meríteni, még ha óriási is volt a különbség a két csapat között. A franciák a világbajnokságon aztán bebizonyították, hogy semmivel sem rosszabbak a németeknél.

Dénes András: - A női labdarúgásban máshogy kell az eredményeket nézni, mint a férfi futballban. Itt egy négygólos vereség a világ egyik legjobbjától egyértelműen sikerként könyvelhető el. A vb-selejtezőkben a legtöbb csoportgyőztes maximális pontszámmal végzett az élen, ez már önmagában elképzelhetetlen a férfi futballban. Merevek az erőviszonyok, gyakori, hogy négy-öt vagy még több gól különbség jön ki két csapat között egy meccsen. Aki ismeri a női labdarúgást, az tudja, hogy a 4-0-ás vereség a franciák ellen jó eredmény, óriási munka van benne, ezt figyelembe véve kell megítélni majd a magyar válogatott teljesítményét a németek ellen is.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS