Tóth Balázs a leghatékonyabb kapus, Demjéné a legtöbb védés

2023. december. 15., 17:03   |    

Tóth Balázs a leghatékonyabb kapus, Demjéné a legtöbb védés

Az NB I 2023-2024-es szezonjának 16 fordulója után a legalább 450 percet játszó kapusok teljesítményét vizsgáltuk meg.

A mezőkövesdi Riccardo Piscitellinek kellett a legtöbb lövéssel szembenéznie (273), melyből 78-szor találták el a kapuját az ellenfelek. Őt az MTK kapusa, Demjén Patrik követi a sorban, aki ellen 229 lövéssel próbálkoztak az ellenfelek, ráadásul sokkal nagyobb hatékonysággal, így a legtöbb kaput eltaláló lövést neki kellett hárítania (84). Annak ellenére, hogy paksi Szappanos Péter ellen csupán a hatodik legtöbb lövéssel (192) próbálkoztak, neki kellett a harmadik legtöbb (73) kaput eltaláló lövést védenie.

Számszerűen a legtöbb védést Demjén Patrik mutatta be, azonban csupán a hatodik legjobb védési hatékonyságot (70,9%) tudhatja magáénak. A legjobb védési hatékonysággal (77,5%) és a második legtöbb védéssel (54) a fehérvári Tóth Balázs büszkélkedhet, aki átlagosan 4 kapuját eltaláló lövésből legalább 3-mat kivédett. Hatékonyság szempontjából a dobogó második és harmadik fokán nagyon hasonló teljesítménnyel, Szappanos Péter (73,5%) és Carlo Sentic (73,3%) áll.

A kapott gól nélküli meccsek számát tekintve négy hazai kapus foglalja el a dobogó legfelső fokát holtversenyben, ugyanis Demjén Patrik, Szappanos Péter, Tóth Balázs és Markek Tamás is öt-öt ilyen mérkőzéssel büszkélkedhet.

A védési hatékonyságon és a kapott gól nélküli meccsek számán túl egy új metrikával is lehet értékelni a kapusok teljesítményét. Az xGOT a közismert xG modellre épül és azt mondja meg, hogy a kaput eltaláló lövés mekkora eséllyel lesz gól. Egy távolról érkező, kis xG értékkel rendelkező lövésnek is lehet magas xGOT értéke, ha például a kapu egyik sarkába tart. Ezzel szemben a kapu közepét célzó lövéshez alacsony xGOT érték társul. Mivel a kaput eltaláló lövést többnyire már csak a kapus tudja kivédeni, ennek segítségével megállapíthatjuk, hogy várhatóan hány gólt kellett volna kapjon egy adott kapus.

Ez alapján a legtöbb gólt várhatóan Varga Bencének kellett kapnia (26,79), akit Demjén Patrik (26,45) és Riccardo Piscitelli (23,8) követ. Valóban Varga Bence kapta a legtöbb gólt (28) és a két dobogós kapta a második és harmadik legtöbb gólt, azonban fordított sorrendben, ugyanis Riccardo Piscitelli 26, míg Demjén Patrik 25 gólt kapott.

Ha kivonjuk a kapusok összesített xGOT értékéből a kapott góljaik számát, akkor meg tudjuk mondani, hogy egy kapus alul vagy felül teljesített a várhatóhoz képest. Amennyiben az így kapott érték pozitív, akkor az adott kapus kevesebb gólt kapott, mint várható lett volna a kapuját eltaláló lövések minősége alapján, azaz a várhatóhoz képest felülteljesített. E tekintetben kiemelkedő teljesítményt nyújtott Tóth Balázs, aki közel 7 góltól mentette meg csapatát, ami, figyelembe véve, hogy csak 13 mérkőzésen játszott, azt jelenti, hogy neki köszönhetően minden második mérkőzésen 1 góllal kevesebbet kapott csapata, mint várható lett volna. Rajta kívül még Szappanos Péter, Demjén Patrik, Markek Tamás és Kovács Marcell tudott pozitív eredménnyel végezni.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Merkantil Bank Liga: Bajnok a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Hétgólos sikerrel maradt benn az Újpest, a Kisvárda a második kieső

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS