Triplázhat a Debrecen, először nyerhet a Honvéd

2007. július. 11., 11:42   |    

Triplázhat a Debrecen, először nyerhet a Honvéd

A Budapest Honvéd – DVSC-TEVA összecsapással ma kezdetét veszi az új hazai labdarúgó-idény. A bajnokcsapat zsinórban harmadszor nyerheti el a Szuperkupát, beállítva ezzel a Ferencváros által a 90-es években elért rekordot.

Az európai kupameccsek előtt Szuperkupa-döntők

Nagy csata várható szerda este a Bozsik-stadionban, majd vasárnap az Oláh Gábor utcában: a Magyar Kupa-győztes, az UEFA-kupában is érintett Budapest Honvéd, illetve a Bajnokok Ligája selejtezők előtt álló DVSC-TEVA mérkőzik meg a tizedik alkalommal kiírt Szuperkupáért.

A sorozatot hazánkban először 1992-ben írta ki az MLSZ, és rögtön egy Újpest - Fradi összecsapást láthattak a szurkolók. Ekkor Eszenyi Dénes két góljával az újpestiek hódították el a kupát, ám ezután az FTC egyeduralma következett: a csapat egymás után háromszor is megnyerte a trófeát. A zöld-fehérek előbb az idén második alkalommal döntőt játszó Honvéd, majd a Vác ellen tudtak nyertek, a harmadik alkalommal, 1995-ben pedig mérkőzés nélkül vihették haza a serleget, mert - bár ebben az évben is kiírták a Szuperkupa-döntőt - mindkét „fronton” a Ferencváros bizonyult a legjobbnak.

Érdekes körülmények között szakadt meg a sorozat, 1996-ban FTC - Kispest Honvéd FC összecsapást rendeztek volna a kupáért, ám a két klub vezetői nem találtak megfelelő alkalmat a versenynaptárban, elmaradt a mérkőzés. (Ezért az MLSZ a következő évben nem is írta ki a Szuperkupát, így MTK Hungária csapata 1997-ben hiába nyerte meg a kupát és a bajnokságot is, nem kaphatott trófeát…)

Az FTC-sikerek után a DVSC az uralkodó

A Szuperkupa-döntők ötlete 2002-ben vetődött fel újra az MLSZ elnökségének egyik ülésén, és a Siófokon megrendezett finálét ismét az Újpest FC nyerte a bajnok ZTE ellen. A 2003-as év az MTK sikerét hozta, majd a Ferencváros újra megkapta a bajnoki arany és a kupa mellé a Szuperkupát is. Ez volt a bajnokságban és a kupában is a legsikeresebb magyar egyesület negyedik Szuperkupa-győzelme.

Az utóbbi években – miként a magyar bajnokságban – hatalmas a DVSC-dominancia a Szuperkupában. 2005-ben az MK-győztes Sopron hazai pályán ugyan még ráijesztett a Lokira, otthon azonban a csapat 3-0-ra nyert és elhódította első Szuperkupa-serlegét (ez volt az első esztendő, amikor a klubok kérésére oda-visszavágós alapon rendezték meg a döntőt). Tavaly – az azóta éppen Kispestre igazolt Supka Attila vezetésével – már magabiztosabb volt a csapat: az FC Fehérvárt minkét mérkőzésen egy góllal legyőzte.

A Szuperkupa győztesei:

1992: Újpesti TE (Újpesti TE–Ferencváros 3–1)
1993: Ferencvárosi TC (Ferencvárosi TC–Kispest-Honvéd FC 2–1)
1994: Ferencvárosi TC (Ferencvárosi TC–Vác FC-Samsung 2-1)
1995: Ferencvárosi TC (döntő nélkül)
2002: Újpest FC (Újpest FC–Zalaegerszegi TE 3–1)
2003: MTK Hungária FC (MTK Hungária FC–Ferencváros 2–0)
2004: Ferencvárosi TC (döntő nélkül)
2005: Debreceni VSC (Matáv Sopron–Debreceni VSC 4–2; 0–3)
2006: Debreceni VSC (FC Fehérvár-Debreceni VSC 0–1; 2–1)

Szuperkupa-döntő 2007
Július 11., szerda
Budapest Honvéd – DVSC-TEVA 20:30 óra (Sport2)
Július 15., vasárnap
DVSC-TEVA – Budapest Honvéd 20:30 óra (Sport2)
A belépők megvásárolhatók a klubok jegypénztáraiban.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS