U17: legyőztük a dánokat, ott leszünk az elitkörben

2016. szeptember. 30., 17:36   |    

U17: legyőztük a dánokat, ott leszünk az elitkörben

U17-es válogatottunk 3-1-re nyert Dánia elleni a hazai rendezésű Eb-selejtező minitorna második játéknapján, ezzel - a hollandokkal együtt - biztosította helyét a tavaszi elitkörben.

A hazai rendezésű Eb-selejtező minitorna első játéknapján a magyar válogatott 3-0-ra legyőzte Liechtensteint, míg pénteki ellenfelünk, a dán válogatott 2-0-ra kikapott a hollandoktól. Mindez azt jelentette, hogy a két csapat egymás elleni, csákvári mérkőzésére a magyar válogatott úgy készülhetett, hogy győzelme esetén - a hétfői, utolsó játéknap eredményeitől függetlenül - kvalifikálja magát a tavaszi elitkörre.

A magyar válogatott az első percekben támadólag lépett fel, két helyzet is jelezte mezőnyfölényét. A 10. percben, az első dán akció végén a keresztléc mentette meg a mieinket a góltól egy fejest követően, és ez a lehetőség kissé elbizonytalanította a csapatot, a dánok pedig felbátorodtak, és egyre többször tűntek fel a kapunk előtt. Ezt követően is adódott helyzet a mieink előtt, de a dánok valamivel veszélyesebbek voltak, fizikai fölényüket kihasználva többször is zavart okoztak a védelmünkben.

A 24. percben nem tudtuk megállítani a vendégeket: egy bal oldali akció végén az alapvonal közeléből visszagurított labdára Victor Jensen érkezett, és 9 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (0-1). A gól után valamelyest alábbhagyott a dánok vehemenciája, de a 33. percben így is előttük adódott lehetőség, Ásványi nagy vetődéssel ütötte szögletre a labdát egy távoli lövés után.

u17_5|

A 35. percben jött a fordulat: egy rossz dán hazaadás után Bencze Márk szerzett labdát, túljutott a kapujából messze kifutó kapuson, csellel próbálta tisztára játszani magát az üres kapu előtt, amikor Anders Baertelsen felvágta. A játékvezető piros lapot mutatott fel a dán védőnek, és büntetőt ítélt a magyar válogatottnak. A tizenegyest Szoboszlai Dominik váltotta gólra (1-1). Az egyenlítés után óriási dán lehetőség maradt kihasználatlanul, majd Szoboszlai szabadrúgása kerülte el centikkel a dán kaput.

A második félidő magyar lehetőségekkel kezdődött, de a dánok sem adták fel gólszerzési terveiket, és emberhátrányban is bátran mentek előre. Az 51. percben beállt a szerdai meccsen két gólt is szerző Csoboth Kevin, akinek gyorsasága emberelőnyben komoly fegyvernek ígérkezett a mieink kezében. A 64. percben Szoboszlai távoli lövését ütötte szögletre a dán kapus, a szöglet után pedig megszereztük a vezetést: a kapus nem tudta elütni Szerető Krisztofer beadása után a labdát, Tímári Norman pedig 6 méterről a hálóba lőtt (2-1). Két perccel később Szoboszlai 18 méterről próbálkozott, a labda a jobb kapufáról pattant ki. A vezetés tudatában egyre magabiztosabbá vált a csapatunk, sorra vezette a veszélyes akciókat. A 71. percben Csoboth gyorsított rá a dán térfélen, betört a 16-oson belülre, csak szabálytalanul tudták megállítani. A megítélt büntetőt a sértett végezte el, és magabiztosan a jobb felső sarokba helyezett (3-1). A folytatásban a dánok nem tudtak újítani, kézben tartottuk az irányítást, és lefújásig megőriztük kétgólos előnyünket, ezzel bebiztosítottuk továbbjutásunkat.

A csoport másik meccsén a hollandok 9-0-ra verték Liechtensteint, ezzel eldőlt, hogy a mieink mellett ők is ott lesznek tavasszal az Európa-bajnoki selejtező elitkörében. Hétfőn 15.00 órától, Dabason a holland és a magyar válogatott a csoportelsőségért mérkőzik egymással.

- A mérkőzés elején igyekeztünk alkalmazkodni a dánokhoz, akik előhúztak egy-két olyan mozgást a tarsolyukból, amit a hollandok ellen nem láttunk tőlük - értékelt a mérkőzés után Szélesi Zoltán. - Ezzel együtt megvoltak a helyzeteink, és megérdemelten egyenlítettünk. Emberelőnyben nem engedtük kibontakozni a dánokat, végig uraltuk a második félidőt, és ez két gólban is megmutatkozott. Ez a továbbjutás az MLSZ teljes szakmai stábjának az érdeme, sokan dolgoztak azért az elmúlt két évben, hogy sikerrel vegyük ezt a tornát, köztük Bernd Storck sportigazgató is, aki végig figyelemmel kísérte a csapatot és tanácsokkal látta el a stábot. Nagy figyelmet érdemel ez a korosztály, bízom benne, hogy az elitkörben is jól szerepel majd a csapat, a hétfői, hollandok elleni mérkőzéssel már a tavaszi tornára készülünk, ahol a hollandhoz hasonló játékerőt képviselő riválisokkal fogunk megmérkőzni.

Magyarország-Dánia 3-1 (1-1)
Magyarország: Ásványi Balázs - Terbe Botond, Horváth Csanád, Opavszky Balázs, Majnovics Martin - Szoboszlai Dominik (Lipóth András, 78.), Csonka András - Horváth Olivér (Szerető Krisztofer, 35.), Schön Szabolcs (Csoboth Kevin, 51.), Bencze Márk - Tímári Norman
G.: Szoboszlai, Tímári, Csoboth, ill. Jensen



A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks
Bajnokságok / Kupák
Kikapott Budafokon az ETO, növelte előnyét a Nyíregyháza
Bajnokságok / Kupák
Paksi győzelmével ezüstközelbe került a Fehérvár

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS