U17: Szép győzelemmel Eb-negyeddöntős a válogatott

2017. május. 09., 17:45   |    

U17: Szép győzelemmel Eb-negyeddöntős a válogatott

A magyar férfi U17-es válogatott Feröer ellen lépett pályára a horvátországi Európa-bajnokság harmadik, utolsó csoportmérkőzésén, és magabiztos győzelmet aratott. A 4–0-s sikerrel a B csoport élén végzett Szélesi Zoltán csapata, amely Törökországgal csap össze a negyeddöntőben. Magyar U17-es válogatottnak korábban még sosem sikerült elérnie az Eb egyenes kieséses szakaszát.

A magyar válogatott a torna első mérkőzésén fantasztikus győzelmet aratott Franciaország ellen, majd 1–1-et játszott Skóciával, így a Feröer elleni meccs előtt biztossá vált, hogy ha utolsó csoportmeccsén pontot szerez a csapat, továbbjut a csoportból a legjobb nyolc mezőnyébe.

A kezdőcsapatban ott volt a pályán a torna előtt megsérülő csapatkapitány, Szoboszlai Dominik, mellette a kapus Oroszi István is először lépett pályára a viadalon.

Szélesi Zoltán csapata az első perctől kezdve magához ragadta a kezdeményezést, és beszorította ellenfelét a kapu elé, sorozatban kiharcolva a szögleteket, de nagy helyzetet nem sikerült kialakítani a szívósan védekező feröeri válogatottal szemben. Az első igazi lehetőség Torvund előtt adódott, de Reynatrö kapus az ötösön lehúzta a fejéről a beadást.

A 11. percben Kiss adott remek labdát Csobothnak, aki betörte az ötösre, de a szöget jól záró kapus mellett nem sikerült középre tennie a labdát. Pár perccel később hasonló jelenetsor végén Szerető vezette be a labdát az ötösig az alapvonalon, pontosan centerezett Torvund elé, de a középcsatár lövésébe beleléptek a védők, a megpattanó labda pedig a kapufáról kifelé pörgött. A 17. percben újabb magyar ziccer maradt ki: Kiss és Majnovics kombinált szépen a tizenhatoson belül, utóbbi végül a bal sarok mellé lőtt balról, tíz méterről.

Az első félidő közepén a magyar válogatott állandó nyomása góllá, gólokká érett, és öt perc alatt eldöntötte a meccset. A 24. percben Csoboth, Kiss és Szoboszlai gyönyörű egyérintője után rúghattunk szögletet a bal oldalról, Szerető beadását Torvund csúsztatta a hosszúba (1–0). Két perccel később egy jobb oldali beadást Torvund ollózott volna kapura, de a védője blokkolta, a lepattanót viszont Szoboszlai középről, tíz méterről felvarrta a bal felsőbe (2–0). Újabb két perc elteltével ismét Csoboth verte meg a védőjét a bal oldalon, a pontos centerezése után pedig Torvund továbbított közelről a kapuba (3–0). A Vasas középcsatára nem sokkal később mesterhármast érhetett volna el, de lövésével a felső lécet találta el nyolc méterről.

DSC_1662| A második félidő elején rögtön növelte előnyét a magyar válogatott: Szoboszlai harcolt ki szabadrúgást a jobbösszekötő helyén, 20 méterre a kaputól, majd maga állt a labda mögé, és a bal alsó sarokba csavart (4–0).

A mérkőzés hátralévő részében is támadásban maradt a válogatott, Szélesi Zoltán pedig kihasználta mindhárom cseréjét, de további gól már nem született. A nagyszerű játékkal elért győzelmével a magyar válogatott a B csoport élén végzett, a legjobb nyolc között pedig az a török válogatott lesz az ellenfele, amely kiütötte az Eb-ről Olaszországot, és amellyel a magyar válogatott közvetlenül a horvátországi torna előtt játszott felkészülési mérkőzést (0–0).

Gratulálok a csapatnak és a teljes stábnak a győzelemhez és a csoportelsőséghez, és egyben köszönöm a szurkolók támogatását, nagyszerű hangulatot teremtettek a számunkra. A négygólos siker ellenére voltak a játékunkban olyan hibák, amelyeket javítanunk kell, a török válogatott kőkemény ellenfél lesz, ellenük nem fér majd bele. A továbbjutás nagyszerű eredmény, de azonnal újabb kihívás áll előttünk, csak saját magunkra, és az előttünk álló feladatra szabad koncentrálnunk – értékelte a mérkőzést Szélesi Zoltán szövetségi edző.

Magyarország–Feröer-szigetek 4–0 (3–0)
Gól: Torvund (24., 28.), Szoboszlai (26., 48.)

Magyarország: Oroszi István – Kovács Krisztián, Mocsi Attila, Bolla Gergő, Majnovics Martin (Bencze Márk 48.) – Csonka András (Tímári Norman 60.), Szoboszlai Dominik – Szerető Krisztofer (Arday Dominik Alex 72.), Kiss Tamás, Csoboth Kevin – Torvund Alexander.

A magyar válogatott korábbi csoportmeccsei:

Magyarország–Franciaország 3–2

Magyarország–Skócia 1–1

A magyar válogatott ezzel a teljesítménnyel, 7 ponttal a B csoport élén végzett, megelőzve a skótokat (4 pont) az utolsó pillanatban 2–1-re legyőző franciákat (6 pont), a negyedik helyen Feröer zárt pont nélkül.

Az egyenes kieséses szakasz

A törökök elleni negyeddöntőre május 12-én, 12 órától (Stadion Radnik, Velika Gorica) kerül sor – a válogatott ebben a stadionban győzte le Franciaországot. Ha a magyar csapat sikerrel veszi az akadályt, akkor az elődöntőbe kerülésen túl kvalifikálja magát az U17-es világbajnokságra is, amelyet október 6-28. között rendeznek Indiában.

Ha esetleg ez a bravúr nem sikerülne, akkor az UEFA a torna korábbi eredményei alapján állapítja meg, hogy a negyeddöntő vesztes csapatai közül mely két válogatott játszhat egymás ellen a torna ötödik helyéért, ami szintén vb-kvalifikációt ér. A két csapat kijelöléséről az Eb-csoportmeccsek eredményei (helyezés, gólkülönbség, több lőtt gól), a negyeddöntő eredménye (pontszerzés, gólkülönbség, lőtt gól), a sárga és piros lapok száma, az UEFA-koefficiens, és végső esetben sorsolás dönt.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal Magyar Kupa – Szerdán kezdődnek a negyeddöntők
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I – Kezdődnek a rájátszás visszavágói
Bajnokságok / Kupák
Hetvenéves Pásztor József

2024-03-20 12:23:25

Hetvenéves Pásztor József

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS