UEFA: még nagyobb szigor rasszizmus esetén

2013. május. 23., 15:57   |    

UEFA: még nagyobb szigor rasszizmus esetén

Az UEFA végrehajtó bizottsága jóváhagyta a szervezet megújuló fegyelmi szabályzatát, melynek legfontosabb elemeként az európai szövetség az eddiginél is szigorúbban lép fel a rasszista megnyilvánulásokkal szemben. Az új szabályok június 1-jével lépnek hatályba.

Az európai szövetség végrehajtó bizottsága szerdán és csütörtökön Londonban ülésezett, pénteken pedig éves kongresszusát tartja a brit fővárosban. Az elfogadott új Fegyelmi Szabályzatban a legfontosabb változás, hogy az UEFA, idén márciusban megfogalmazott zéró-toleranciájával összhangban, júniustól az eddigieknél is súlyosabb szankciókat alkalmaz a rasszista megnyilvánulásokat elkövetőkkel szemben.

Az új szabályok értelmében, amennyiben szurkoló valósítja meg a rasszista viselkedést, az első szabályszegésnél részleges, majd ezt követően teljes stadionbezárás lesz a felelős klub büntetése, valamint 50 ezer eurós pénzbírság is jár a szankciók mellé. Amennyiben játékos, vagy a csapatok melletti hivatalos személy nyilvánul meg rasszista módon, minimum tíz meccsre szóló eltiltásban részesül.

Az új Fegyelmi Szabályzat a játékvezetők inzultálásáért járó kétmeccses minimum eltiltást három meccsre emelte, míg a játékvezetők fizikai bántalmazása legalább 15 meccses eltiltást von maga után. Büntetés jár azoknak az UEFA-tagszövetségeknek is, akik nem megfelelően lépnek fel a labdarúgás alapvető értékeit támadó szabályszegések ellen, különös tekintettel a bundázással, korrupcióval, doppinghasználattal kapcsolatos esetekre.

Új szabály, hogy a jövőben a bundavádaknak és a korrupciós vádaknak nem lesz elévülési ideje, az UEFA ilyen esetekben mindenképpen fegyelmi eljárást indít, függetlenül attól, hogy időben mikor valósult meg a cselekmény. A végrehajtó bizottság új doppinggal kapcsolatos irányelveket vezetett be, ennek egyik elemeként a következő szezontól, egyes esetekben, az UEFA vérmintákat is tesztel a nemzetközi kupákban szereplő csapatok játékosainál.

A nemzetközi trend egyértelmű: a futballpályákról száműzni kell a rasszizmus minden formáját, a játékvezetőket pedig nagyobb tisztelet illeti meg. A Magyar Labdarúgó Szövetség, a tavasszal bevezetett gyakorlatát folytatva, a jövőben is szigorúan, az UEFA irányelveinek megfelelően ítéli meg a rasszista megnyilvánulásokat a hazai futballpályákon. Ezzel teljes összhangban a szövetség folytatja gyűlöletellenes munkáját, melynek egyik lépéseként tavasszal szigorította fegyelmi szabályzatát, és a kiróható szankciókat is. A fellépés célja, hogy a labdarúgás a jövőben is a világ legnépszerűbb sportága maradhasson, és ne árnyékolják be a gyűlölet és a rasszizmus megnyilvánulásai.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS