Új korszak az utánpótlás-válogatottaknál

2014. január. 21., 13:33   |    

Új korszak az utánpótlás-válogatottaknál

Az elmúlt hároméves időszak lezárását követően értékelte az utánpótlás-válogatottak mellett végzett szakmai munkát a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése, és a jövőbeni sikerek reményében személyi változásokról döntött.

A tavalyi év végén az MLSZ elnöksége előtt részletesen beszámolt Nyilasi Tibor sportigazgató, Both József szakmai és képzési igazgató, valamint Róth Antal az U21-es válogatott szövetségi vezetőedzője. A beszámolókat meghallgató elnökség értékelése szerint: "...bár az elmúlt három évben a korosztályos válogatottak játékszínvonala és eredményessége egy-egy mérkőzésen, vagy tornán időnként elfogadható és reménykeltő volt, de kiváló eredménnyel járó lényeges vagy tartós változás a megelőző időszakhoz képest nem történt. Mivel a csapatok mellett dolgozó vezetők és szakemberek elhivatottsággal, ambicionáltan végezték munkájukat, ezért a Szövetség vezetése hosszú ideig türelemmel kezelte a szakágat, azonban az elvárt - sikerességben is mérhető - előrelépés három esztendő letelte után sem történt meg. Sajnálatosan arra is akadt példa, hogy a korosztályos válogatottak az elvárásoknál lényegesen gyengébben teljesítettek mind az eredményesség, mind a fegyelem terén..."

Valós tény, hogy a jelenlegi versenyrendszerben roppant nehéz bejutni a korosztályos Európa-bajnokságok döntőibe, hiszen a házigazdák mellett csak hét-hét csapat kvalifikálhatja magát, de ez nem ment fel az alól, hogy három év alatt egyetlen korosztálynak (U17, U19) sem sikerült az Eb-döntőbe jutás, sőt, tavaly a fiatalabb generáció tagjainál még a selejtező elitkörbe (azaz a legjobb 28-ba) jutás is elmaradt.

Hasonlóképpen az U21-es válogatott sem tudott eredményes selejtezősorozatot teljesíteni. Az U21-es válogatottat vezető Róth Antal kettős feladattal irányította korosztályát. Egyrészt feladata volt a tehetséges fiatalok felkészítése a felnőtt válogatottságra, hiszen ez a korosztály az A-válogatott közvetlen „előszobáját” jelenti, másrészt cél volt a minél eredményesebb nemzetközi szereplés. Róth Antal és stábja az első feladatkörben jelentős, és a mindenkori szövetségi kapitány számára hasznos munkát végzett a korosztály mellett, ám a teljes időszakot tekintve sikertelenség jellemezte hároméves működését. Ami a tavalyi évet illeti, a csapatnak négy selejtező mérkőzést követően minimális esélye maradt az Eb-kvalifikációt jelentő helyek megszerzésére, miközben Albánia ellen, hazai pályán elfogadhatatlanul gyenge teljesítménnyel szenvedett fájó vereséget.

A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében az elvárások igen magasak a korosztályos válogatottakkal szemben, hiszen a közvélemény és a szakma is várja a terület eredményességét, ezért a Szövetség vezetése úgy döntött, hogy egy korosztályt kivéve az utánpótlásszakág teljes személyi állományát megújítja. Ebből következően az Elnökség eddigi munkájuk megköszönése mellett, felmentette Nyilasi Tibor sportigazgatót, Róth Antal U21-es vezetőedzőt, továbbá kezdeményezte Both József szakmai-képzési igazgató, valamint a férfi utánpótlás szakág összes szövetségi edzőjének felmentését.

Az U19-es korosztály ez év júliusában rendező jogán részt vesz a hazai rendezésű Eb-döntőben. Tekintettel a felkészülésre rendelkezésre álló idő rövidségére, az Elnökség az U19-es korosztályt több mint egy éve felkészítő edzőpáros esetében nem kezdeményez változást, a csapatot változatlanul Mészöly Géza és Pisont István vezeti az Eb-döntőben. A felmentett személyek mindegyike elhagyja az MLSZ-t, kivéve a hetvenszeres válogatott Nyilasi Tibort, akinek munkájára a továbbiakban más területen, a labdarúgás népszerűsítésében számít a szövetség.

Az MLSZ vezetése a változtatás ellenére elismeréssel mond köszönetet Nyilasi Tibornak, Róth Antalnak, Both Józsefnek és szakmai stábjának az elmúlt három esztendőben végzett elkötelezett, jobbító szándéktól vezérelt, odaadó munkájáért.

Az MLSZ a megüresedő tisztségekre várhatóan a következő, februári elnökségi ülésen, és az azt követő napokban jelöli ki az új szakembereket, akikkel szemben magas elvárásokat fogalmaz meg a magyar labdarúgás fejlődése érdekében.

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS