Újpest, Mezőkövesd: Csak a szokásos

2019. augusztus. 05., 14:35   |    

Újpest, Mezőkövesd: Csak a szokásos

Az Újpest a szokásos rossz, a Mezőkövesd a szokásos jó rajtot vette az OTP Bank Ligában. Henty lőtte az első gólt, s ő volt az első duplázó. A Kisvárda először tudta legyőzni a Paksot. Tart a Diósgyőr nagyszerű hazai sorozata. Érdekességek az OTP Bank Liga első, egyelőre csonka fordulója után.

ÚJPEST FC–PUSKÁS AKADÉMIA 1–3 (0–2)
Gólszerzők: Balázs B. (52.), illetve Henty (13., 31.), Knežević (69.)

– „Az Újpest, albérletben, az angyalföldi Illovszky-stadionban rendezte a mérkőzést, a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadion őszi felújítása miatt. A lila-fehérek 2008 óta mindössze egyszer nyerték meg az első fordulóbeli mérkőzésüket, azt is idegenben, Szombathelyen (2014). Pályaválasztóként nyolc éve nem tudnak három pontot szerezni az első fordulóban.” Akár jók is lehetnének a számok, de a fenti sorokat 2016 nyarán vetettük papírra. Azóta a helyzet romlott lila-fehér szempontból: pályaválasztóként tizenegy éve nem tudnak nyerni az első fordulóban, az továbbra is igaz, hogy 2008 óta csupán egyszer rajtoltak győzelemmel, öt éve, a Haladás ellen.
– A Puskás Akadémia a legutóbbi öt, az Újpest ellen vendégként játszott mérkőzéséből négyet megnyert. Eddigi összesen kilenc, a lila-fehérek elleni bajnokijából csak egyet veszített el, egy tavaly októberi találkozót.
– Ezekiel Henty szerezte az OTP Bank Liga szezon első gólját. A nigériai csatár éppen az Újpest ellen játszotta korábbi egyetlen magyarországi idényében (2017–2018) is az első bajnokit, de akkor nem szerzett gólt. Ellenben 2017 októberében, még a Videoton játékosaként, lőtt gólt a liláknak idegenben.
– Josip Knežević 2017 szeptemberében két gólt szerzett az Újpest ellen idegenben, idén májusban meg az ő góljával nyert 1–0-ra csapata a lilák ellen a Szusza Ferenc Stadionban.
– Balázs Benjámin volt az idény első magyar gólszerzője, 2018 novembere óta először talált a kapuba az NB I-ben.
– A Puskás Akadémia 2017 augusztusa óta másodszor szerzett idegenben három gólt az élvonalban, az előző alkalom a februári, székesfehérvári 3–0 volt.
– Az Újpest pályaválasztóként április 6. óta nyeretlen, a legutóbbi két meccsét elveszítette, egyaránt a Puskás Akadémia ellen. 2018 márciusa óta először kapott pályaválasztóként három gólt.

KISVÁRDA MASTER GOOD–PAKSI FC 1-0 (0-0)
Gólszerző: Grozav (79.)

– A Kisvárda élvonalbeli története során először nyert bajnoki mérkőzést a Paks ellen.
– A hazaiak tizennégy játékost szerepeltettek, közülük tizenegy volt külföldi. Ellenben a Paks kizárólag magyar játékosokkal állt fel.
– Gheorghe Grozav a tizenötödik magyarországi bajnokiján a hatodik gólját szerezte.
– A Kisvárda eddig mindössze két 2019-es hazai bajnoki mérkőzésén nem kapott gólt az OTP Bank Ligában. Mindkettőt a Paks ellen játszotta.
– A tolnai zöld-fehérek a legutóbbi hét idegenbeli bajnoki mérkőzésükön csupán egy pontot szereztek.
– A Paks az első 2019-es idegenbeli bajnokiját, februárban, az MTK ellen megnyerte. Azóta viszont csupán kétszer tudott gólt szerezni, hatszor pedig nem.
– Böde Dániel 2012. május 26. után játszott ismét paksi színekben bajnoki mérkőzést. 

MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC–ZALAEGERSZEGI TE 1–0 (1–0)
Gólszerző: Zivzivadze (20.)

– A Zalaegerszeg hét év után játszott ismét az élvonalban. A 2012. május 27-i, a Kaposvár elleni mérkőzés szereplői közül csupán egyetlen játékos, Miroszlav Grumics játszott Mezőkövesden is. (Apró szépséghiba: a rutinos csatár hét esztendeje a Rákóczit erősítette.)
– Dobos Barna hét olyan játékossal kezdett, akik tavasszal a Merkantil Bank Ligában a feljutáshoz segítették a csapatot.
– Kuttor Attila is négy új igazolást állított a kezdő csapatba, közülük az egyik, Budu Zivzivadze győztes góllal debütált az OTP Bank Ligában.
– A Mezőkövesd február 23. óta hat hazai bajnokijából ötöt megnyert, csak a Ferencvárostól kapott ki.
– A sárga-kékek, akiknek szombaton nagyon jól jöttek a második élvonalbeli szezonját kezdő Szappanos Péter bravúrjai, a legutóbbi három hazai bajnoki meccsükön nem kaptak gólt.
– A Mezőkövesd a 2016 nyári visszakerülése óta egyszer sem veszített az első fordulóban. Újoncként otthon 2–2-re végzett a másik újonccal, a Gyirmóttal, 2017-ben idegenben legyőzte a DVSC-t, majd tavaly a Paks ellen győzött otthon 3–1-re.
– A jó mérleg ellenére igaz: a Mezőkövesd élvonalbeli történetében először maradt kapott gól nélkül az első fordulóban.

DIÓSGYŐRI VTK–BUDAPEST HONVÉD 2–1 (1–1)
Gólszerzők: Tajti (45., 11-esből), Sesztakov (75.), illetve N'Gog (37., 11-esből)

– A hivatalos adat szerint 6139 néző előtt győzte le a Diósgyőri VTK a Bp. Honvédot.
– Tajti Mátyás a hatodik találatát érte el az OTP Bank Ligában.
– Az ukrán Szerhij Sesztakov a negyvenedik élvonalbeli bajnokiján megszerezte az első gólját Magyarországon. Rögtön egy győzelmet jelentő találatot.
– Csemege a „vörösök” híveinek: a Liverpool FC korábbi játékosa, David N’Gog a bal szélre húzódva egy olyan játékossal került szembe, aki maga is volt korosztályos játékosként a Pool tagja: Polgár Kristóffal.
– N’Gog a legutóbbi három magyarországi bajnokiján négy gólt ért el.
– A Diósgyőr április 6. óta minden, összesen négy hazai bajnokiját megnyerte.
– A Bp. Honvéd, amely nyilván nem volt százszázalékos állapotban a csütörtök esti, craiovai Európa-liga-mérkőzés után, három veretlen idegenbeli bajnoki után maradt ismét pont nélkül.

MOL FEHÉRVÁR FC–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI 4–2 (3–2)
Gólszerzők: Futács (5., 62.), Hodžić (16., 40.), illetve Ádám M. (7., 45+2.)

– A MOL Fehérvár az év eleji, a bajnoki címért vívott harcban nagy hátrányt jelentő két hazai vereség óta pályaválasztóként nyolc mérkőzésen huszonkét pontot szerzett, csak a Puskás Akadémia ellen játszott döntetlent. A legutóbbi két hazai bajnokiját kivétel nélkül 4–2-vel zárta, az MTK és a Kaposvár ellen.
– A 2018 tavaszán szinte „legyőzhetetlen” székesfehérvári védelem idén eddig tíz bajnokiból négyszer is legalább két gólt kapott.
– A székesfehérváriak a legutóbbi tíz, a Rákóczi elleni hazai bajnoki mérkőzésüket kivétel nélkül megnyerték.
– A Kaposvári Rákóczi 2014. április 9-én, a Haladás ellen szerzett legutóbb két gólt az élvonalban. Igaz, akkor 2–0-ra nyert. Az akkori kiesés feltételezi a rossz záró eredménysort: a Rákóczi a legutóbbi hat élvonalbeli bajnokiját elveszítette.
– Futács Márkó másodszor „duplázott” magyarországi élvonalbeli pályafutása során. Az első alkalom még diósgyőriként egy Mezőkövesd elleni bajnoki volt, 2013 októberében. Akkor is újonc volt az ellenfél.
– Armin Hodžić egyetlen meccs alatt meglőtte az előző bajnoki idénybeli góltermésének a felét. Az OTP Bank Ligában először szerzett egy mérkőzés alatt két gólt.
– Ádám Martin is egyedül a Mezőkövesdnek lőtt korábban egy meccsen két gólt az élvonalban. A csatár jó formában zárta a tavaszt, a Vasas mezében gólt szerzett a Merkantil Bank Ligában az utolsó négy tavaszi bajnokiján. Most góllal tért vissza, immár kaposváriként, az NB I-be.

(A Ferencváros—Debreceni VSCV mérkőzést elhalasztották.)


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS